lördag 23 augusti 2014

Romantisk semesterläsning

Det här är förmodligen sista inlägget där jag kan använda Romantisk semesterläsning som rubrik eller hänföra böcker som perfekt läsning för stranden, hängmattan eller semesterresan. För semesterperioden börjar löpa ut för de allra flesta och den rådande väderleken bjuder inte direkt in till att sola på stranden eller dåsa i hängmattan. Fast det är klart, om du har bokat en resa till soligare breddgrader så kvarstår givetvis behovet av en roande och underhållande bok eller två.

Dagens tips på romantisk semesterläsning är Lisa Kleypas Wallflower series. I centrum står fyra unga kvinnor som inte riktigt lyckats få in en fot i den viktorianska societeten och därför sällan eller aldrig blir uppbjudna på societetens baler. De är wallflowers. Eller på ärans och hjältarnas språk – panelhönor.

Annabelle Peyton, vacker men utfattig, måste gifta sig rikt för att kunna hjälpa sin mor och sin lillebror. Men trotts sin skönhet gör avsaknaden av förmögenhet och hemgift att hon säsong efter säsong ratas.

Evangeline Jenner – Evie – är dotter till Londons främste spelklubbsägare. Eftersom hennes far dessutom är en före detta prisboxare anses hon, även om hon kommer att bli stormrik, inte vara någon särskilt eftersträvansvärd hustru. Särskilt inte som hon dessutom är pinsamt blyg och stammar när hon blir stressad. Hon behöver gifta sig om hon skall bli fri från sin mors familj, som under hela hennes liv hunsat och förtryckt henne.

De amerikanska arvtagerskorna, Lillian och Daisy Bowman, är hårt pressade av sina försumlig, kritiska föräldrars högtflygande ambitioner att få engelska lorder som svärsöner. Systrarna är vilda, viljestarka och oregerliga och passar inte i Londons societet. De chockerar den snarare regelbundet med sin brist på respekt för den engelska aristokratin och för den viktorianska konvenansen.

En osedvanligt tråkig balkväll får Annabelle, Evie, Lillian och Daisy nog och sluter en pakt att stötta varandra i sökandet efter lämpliga äkta män. Det är startskottet för en oväntad vänskap som kommer att växa sig allt starkare.

Först ut – eftersom hon äldst och hennes situation är mest desperat – är Annabelle i Secrets of a summer night. Hon siktar på en välbärgad aristokrat – vilken som helst, bara han har möjlighet att sörja för hennes familj. Och är villig att göra det. Med sina nyfunna vänners hjälp hoppas hon att hon äntligen skall lyckas under ett besök på en förnäm lantegendom dit de allesammans blivit inbjudna.

Men hela tiden kommer Annabelles ende – och synnerligen efterhängsne – beundrare, den attraktive men oborstade industrimagnaten Simon Hunt, i vägen.

Därnäst är det Lillian Bowmans och hennes trätobroder Marcus, Lord Westcliffs, tur i It happened one autumn. Det var ömsesidigt ogillande vid första anblicken dem emellan och ogillandet har vuxit till fiendskap. Marcus förfasar sig över Lillians brist på respekt och konvenans, Lillian kan inte fördra hans arrogans och hans tendens att blanda sig i och bestämma. Särskilt inte när han tror sig kunna bestämma över henne.

Men när medlemmarna i wallflower-systerskapet än en gång besöker Marcus lantegendom börjar både Lillian och Marcus ifrågasätta sina tidigare omdömen när en ömsesidig och oemotståndlig attraktion flammar upp mellan dem. Kanske är deras fiendskap inte huggen i sten?

I The Devil in winter är det den blyga Evie som står i centrum. Och hon är desperat nog att riskera sin vänskap med väninnorna i wallflower-systerskapet för att undkomma sina förtryckande släktingar. Hennes far är döende och hennes släktingar konspirerar för att lägga vantarna på hennes arv.

Evie är desperat nog att söka upp den ökände kjoljägaren och förföraren Sebastian St. Vincent, en gång Lord Westcliffs närmaste vän, och be honom gifta sig med henne. Eftersom hon vet att han är lika desperat som hon.

Något chockad går Sebastian med på det oväntade förslaget – han är verkligen i en lika desperat situation. Hans far har förslösat släktens förmögenhet, själv har han ödelagt allt i sin iver att återställa den förlorade förmögenheten – och bara Evies enorma arv kan rädda honom undan fullständig ruin.

Sist ut av medlemmarna i wallflower-systerskapet är Daisy Bowman i Scandal in spring. Hennes far har tröttnat på att hon säsong efter säsong misslyckats med att finna en make och ger henne ett ultimatum. Hon måste finna en aristokratisk make omgående eller gifta sig med en man han själv valt.

Och till Daisys fasa har hennes far valt ingen annan Matthew Swift. Hans kylige och överlägsne påläggskalv inom koncernen. En ständigt lika korrekt och behärskad streber som såväl Daisy som hennes syskon avskyr. Innerligt.

Vad hon inte vet, är att Matthew har sina egna skäl att vara lika mycket emot detta äktenskap. Skäl, som inte har någonting med hans känslor för Daisy.

Våren har många överraskningar i beredskap åt Daisy. Inte minst den att den iskalle strebern under de år hon tillbringat i England har blivit oväntat attraktiv.


Och därmed har de fyra unga kvinnorna, som en kväll satt längs väggarna i en glittrande balsal och hade erbarmligt tråkigt, funnit lyckan. Det borde vara slutet. Åtminstone på den serien.

Men det är det inte. För i A Wallflower Christmas kommer Lillians och Daisys bror, Rafe Bowman, till England lagom till jul för att finna en brud. Deras beskäftige far har redan sett ut en. Enda problemet är att Rafe varken är särskilt entusiastisk inför tanken på att gifta sig eller över den unga dam hans far valt åt honom. Då är hennes viljestarka och beskyddande kusin, Hannah, betydligt intressantare.

Men om Rafe ratar den kvinna hans far handplockat kommer han att förlora varje chans till inflytande i familjeföretaget. Är han beredd att offra så mycket för en kvinna han nyss träffat och nätt och jämnt känner?

A Wallflower Christmas är också ett återseende med medlemmarna i wallflower-systerskapet, nu som lyckligt gifta kvinnor. Eller hur är det egentligen med lyckan? Är den beständig? För alla?

Lisa Kleypas skriver fartfyllt, roande, dramatiskt och sensuellt om sökandet efter kärlek. Böckerna är härliga och medryckande och vissa scener är så dråpliga att skrattmuskulaturen blir väl exercerad i samband med läsning.

Hennes Wallflower series föregår The Hataways series med några år och flera av personerna återkommer som bipersoner i de böckerna - främst Lillian och Marcus, som är familjen Hataways grannar. Som jag läste Hatawaysserien först, har det varit ett kärt återseende och roligt att få veta hur allt började.http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html

Tidigare tips på romantisk semesterläsning:
- The Duke's Men - de 2 första böckerna, av Sabrina Jeffries
- The Spymaster's Lady, av Joanna Bourne
- Minx, av Julia Quinn
- The Cynster-series - de 6 första böckerna, av Stephanie Laurens
- Romancing the Duke, av Tessa Dare
- The Survivors Club, av Mary Balogh
- Ethan, av Grace Burrowes
- Historisk, svensk romance, av Simona Ahrnstedt
- The Hathaways series, av Lisa Kleypas


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar