Bakgrund till betygsskalanJag har nu tipsat om romanceböcker här på Romanceportaldelen av min blogg/hemsida sedan sommaren 2014. I början var det snarast tips om romantisk semesterläsning för stranden, balkongen eller hängmattan. Sedan dess har boktipsens utformning genomgått en milt sagt evolutionär utveckling. Detta skall inte ses som ett betyg på boken i fråga utan som ett led i min stilistiska/estetiska/strukturella utveckling som såväl bloggare som recensent.

Så här långt har jag inte haft något poäng- eller betygssystem för de böcker jag presenterar. Vilket, sedan jag hösten 2015 gick med i Goodreads och börjat göra recensioner där som jag sedan länkar in med html-kod i mina bokreferat/bokrecensioner/boktips här, är en sanning med modifikation. Men jag har alltså inte haft något eget poäng- eller betygssystem. Inte heller har jag brytt mig om att tipsa om böcker jag inte haft något/någon som helst nöje/glädje/utbyte av att läsa. Alla böcker som hitintills presenterats här (och detsamma gäller för Goodreads) har som lägst hyfsat läsvärda – åtminstone enligt mig.

Ett betygssystem har känts en smula förmätet. Men när jag nu ändå får in Goodreads-betygen har jag den senaste tiden börjat fundera på om jag kanske inte borde införa något slags eget betygssystem för att grafiskt visa vad jag tycker om en bok?


Jag har fastnat för en tiogradig skala, vilket ger större flexibilitet än Goodreads femgradiga skala, och eftersom det är romance jag recenserar kan väl ingenting passa bättre än hjärtan?

Så det kommer att bli en tiogradig skala, där 10 är absolut flawless. Alternativt så fullständigt jävla underbar att eventuella flaws blir fullständigt oväsentliga. Betyget 10 kommer sannolikt ytterst sällan utdelas, jag kan i skrivande stund bara tänka på en enda bok jag skulle ge en tia. Möjligen två. Kanske, kanske tre.

Kanske inte för att de är absolut felfria. Utan för hur djupt de påverkat mig.


Däremot finns det flera böcker som förtjänar/hade förtjänat nior. Ja, hade förtjänat. Betygssystemet kommer att införas i och med nästa bokrecension men jag har, i skrivande stund (slutet av oktober, 2016), beslutat att inte betygssätta bakåt i listan över recenserade böcker. Det vore svårt att sätta ett betyg efter flera månader - eller kanske rent av år - utan att läsa om boken.


Syftet med den här sidan i Romanceportalen är att visa hur betygsskalans utformning och ungefär vad de olika nivåerna i betygsskalan innebär. Hit skall man alltid kunna gå för att verifiera vad ett visst betyg representerar.


Romanceportalens betygsskala:


Tyvärr, definitivt inte en bok i min smak. Upplevde den som en dålig investering och ett totalt slöseri med lästid som kunde ha använts betydligt bättre.

Tyvärr, den här boken funkade helt enkelt inte för mig. Upplevde den som ett slöseri med lästid som kunde ha använts bättre.


Den här boken funkade inte för mig.
Kanske funkar den för någon annan.


Detta betyg innebär att boken kanske möjligen var hyfsat OK läsning, men att den inte lämnade något bestående/djupare intryck hos mig. Måste tyvärr konstatera att den här boken inte funkade för mig - vi klickade väl helt enkelt inte. Kanske funkar den bättre för någon annan.


OK läsning för tidsfördriv, vissa minnesvärda scener/personer, intrigen håller hyfsat och boken är inte illa skriven. Här och var glimmar en gnutta originalitet och/eller en egen berättarröst till.


OK, nu börjar det likna någonting!
Minnesvärda scener/personer, intrigen håller, boken är hyfsat välskriven och har viss originalitet. Om jag lästa andra böcker av den här författaren kan jag ibland också känna igen berättarrösten/stilen.


OK, nu börjar det verkligen likna någonting!
Minnesvärda scener/personer, personer man kan tycka om och sympatisera med, intrigen håller, boken är välskriven och har originalitet i idéer och användning av genrerelaterade tropes. Om jag lästa andra böcker av den här författaren kan jag oftast också känna igen en distinkt "röst".


En bok helt i min smak!
Minnesvärda scener/personer, personer man kan tycka om och sympatisera med, intrigen håller. Boken är välskriven och har originalitet i idéer och underliggande teman. Användning av genrerelaterade tropes bjuder ofta på oväntade tvists och överraskningar. Om jag lästa andra böcker av den här författaren kan jag känna igen en distinkt "röst". Författaren behärskar genren väl och är stilsäker och även om boken är kanske inte helt flawless bjuder den på några timmars härlig läsning.Nästintill flawless, alternativt så fullständigt underbar att eventuella flaws blir oväsentliga. En läsupplevelse utöver det vanliga. Kan enligt min mening eventuellt vara en av författarens bästa böcker.Absolut flawless!
Alternativt så fullständigt jävla underbar att eventuella flaws blir fullständigt oväsentliga.Utöver den ordinarie betygsskalan finns en extra symbol / ett extraomdöme som i vissa fall kan komma att utdelas vid behov, som ett komplement till betyget. Ett brustet hjärta, som kan stå för litet olika saker:

  • Hjärtskärande
  • Hjärtslitande
  • Smärtsamma ämnen, eventuell triggervarning
  • "Jag vet inte VAD som tagit åt författaren!
     Hennes/Hans böcker BRUKAR ju vara så bra!"


Jag förbehåller mig också rätten att använda det engelska DNF (Did Not Finish) för eventuellt behov, om jag en sorglig dag stöter på en bok så oinspirerande att jag lägger den åt sidan utan att läsa ut den.

Överväger också att hålla betyget 0 i reserv, om det trist nog någon gång skulle behövas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar