RomanceportalenVälkommen till
ROMANCEPORTALENRomance är en av västvärldens största litterära genrer – betydligt större än deckare – och läs och älskas av miljoner läsare världen över. Ändå är den relativt okänd här i Sverige.


"Romance är en genre av kvinnor, för kvinnor och om kvinnor. Miljoner kvinnor världen över läser och älskar dessa böcker. I ingen annan genre skildras kvinnor som så starka och agerande individer. Romance-hjältinnor GÖR saker.”

Simona Ahrnstedt, i LitteraturMagazinet

Romance - en älskad och föraktad genre

Romance är en genre som såväl internationellt som i Sverige ses en smula över axeln av kultureliten - kanske framför allt av ovan nämnda skäl. Av kvinnor. För kvinnor. Om kvinnor. Vilket faktiskt säger långt mindre smickrande saker om romancegenrens belackare än om dess böcker, deras författare och miljontals och åter miljontals läsare världen över. Tyvärr.

Kanske kämpar romance i alldeles speciellt i motvind och uppförsbackar här i arbetarlitteraturens och deckarundrets och kokböckernas Sverige, där få saker sätts högre än vardagsrealismen. Det märks i kulturelitens och kulturjournalisters förhållningssätt till genrelitteratur i allmänhet och romance i synnerhet. Floskler som "Tantsnusk" och "Kiosklitteratur" cirkulerar fortfarande 2015 bland kulturpersoner som borde veta bättre eftersom det är respektlöst och oförskämt mot såväl romanceförfattare som romanceläsare.

Om vi skall sätta fokus på den första av flosklerna (Eww!) så säger det mer om de som tar ordet i sin mun än om dem det riktas mot - romanceläsarna och romanceförfattarna. Kvinnorna. I alla fall i cirka nio fall av tio.

Det säger att den som använder ordet inte uppskattar starka, smarta, frimodiga kvinnor. Det säger att den som använder ordet inte gillar kärlek. Det säger att den som använder ordet inte gillar lyckliga slut.

Det säger också att den som använder den första av flosklerna inte gitter anstränga sig och sätta sig in i genren ordentligt utan låter sig styras av förutfattade meningar och felaktiga, förlegade antaganden.

Nej, alla romanceböcker är inte lika. Nej, har man läst en romancebok har man faktiskt inte läst alla. Nej, dom ligger inte med varandra på varenda sida. Och nej, romance är definitivt inte porr.

Den första av flosklerna myntades på 1900-talet och borde definitivt ha fått stanna där, så manschauvinistisk och kvinnofientlig som den är. Den hör inte hemma 2010-talet och om du är en av dem som använder dig av den bör du kanske ta dig i akt. Du riskerar att bli betraktad som inte så litet mossig såväl som fullständigt passé.

När det gäller kiosklitteratur så - vad fasen?

Ja, romance säljer.
I massupplagor. Internationellt. Översatt till oräkneliga språk.
Vilket jag inte tror att en enda av romanceförfattarna beklagar.

Det finns ett klassiskt, svenskt ordstäv.  
"Surt sade räven om rönnbären".

Känner du dig träffad?
Väl bekomme.


Det här är nog inte en sajt där du lär trivas.
Romanceportalen är dedikerad till Romance.


Alla andra - romanceläsare, romanceförfattare och övriga som är nyfikna på och/eller intresserade av romance - är givetvis varmt välkomna!

Jag vill inte skrämma bort er med mitt brandtal för en helt underbar men orättmätigt föraktad och förtalad genres värdighet och rätt till respekt. Men ibland är det bäst att tala klarspråk med folk som faktiskt begriper bättre men varken vill eller gitter ge en för dem okänd genre en rättvis chans. Och ingen säger det bättre än Simona Ahrnstedt, vår svenska Romancedrottning, i sina 10 tips till dig som tänker skriva om Romance.


Romance är en genre och genrelitteratur har av hävd inte setts som riktigt rumsren av kultureliten. Men genre efter genre slår sig in i kulturens finrum. Det svenska deckarundret har gjort deckare salongsfäiga och på var kulturmans/kulturkvinnas nattduksbord. Fantasy och skräck håller på att ta steget över tröskeln och nu är det romancens tur att knacka på dörren och kräva att den, dess läsare och dess författare behandlas lika seriöst som vilken annan genre som helst.
.

Hej, kultureliten - det är kanske bäst att ni öppnar den där dörren.
Om ni är rädda om den.

Romance är på frammarsch.
Bakgrund till Romanceportalen

Jag har valt att dedikera en sektion av min hemsida/blogg till romance. Eller valt och valt - ibland känns det som om romance och ren slump kolliderade och sedan bara hände det. Givetvis under förutsättning att man räknar en massa idogt arbete och oräkneliga arbetstimmar som "bara hände". Men romance är nu en gång en fråga om passion och hängivenhet.

Det hela började sommaren 2014 med sporadiska boktips om härlig, romantisk semesterläsning och fortsatte sedan med en sida om romance (den här sidan, faktiskt, även om den utvecklats och bearbetats rejält sedan dess) för att under första halvåret 2015 delas upp i undersidor och under underkategorier. En av dessa underkategorier är en samling författarpresentationer/författarporträtt av några av mina favoriter bland romanceförfattarna som utökats väsentligt under sommaren och hösten.

Så föddes en Romanceportal mitt i en personlig hemsida/blogg. En smula rörigt kanske, men allt som hör till Romanceportalen är dels tydligt markerad med Romanceportalens loggor (som återfinns längst ned på respektive sida - eller, i Boktips-fallet, mellan det aktuella boktipset/bokreferatet/bokrecensionen och historiken av tidigare boktips/bokreferat/bokrecensioner) och dels samlade under Romance-etiketterna i etikettmolnet så navigeringen för er som bara är intresserade av romancesektionen bör inte bli en allt för stor utmaning.
Varför jag läser romance?   

Jag läser romance för glädjens skull. För hoppfullhetens. För drömmarnas. För de historiska miljöerna, för fläkten av romantik och äventyr och svunna tider. För att ge sinne och själ en veritabel festmåltid.

När allt kommer till allt är livet för kort för att man skall slösa värdefulla timmar av sin lästid på böcker som tråkar ut en.Vilket slags romance jag läser?

Jag läser framför allt Regency Romance (Traditional Regency Romance och Regency Historical Romance) som utspelar sig i England under de första decennierna av 1800-talet (reglerna för vilka år som som räknas som regency är på en gång tydliga som något flytande) samt i viss mån även Historical romance (i mitt fall främst den Viktorianska eran, 1837 – 1901 men också en del 1700-tal).

Jag gör ett avsteg från det historiska för att läsa Simona Ahrnstedts suveräna svenska contemporary romance (samtids/nutidsromance) men i övrigt är det det historiska som gäller för mig. Jag har helt enkelt inte det rätta intresset för brittisk/amerikansk contemporary romance och därför är det glest mellan boktips/bokreferat/bokrecensioner om contemporary romance.Vad är romance?

Simona Ahrnstedts definition på romance är nog en av de bästa jag sett.
Den roligaste, i alla fall.

"Slutar det tragiskt är det finlitteratur.
Slutar det lyckligt är det romance."


Jag har gjort min egen tolkning av hennes definition. Bilderna jag mixat i tolkningen är Auguste Toulmouches "Consolation" och Edmund Blair Leightons "The request"
En dag, när andan faller på, kommer jag att försöka inflika Romance Writers of America (RWA) kriterier för vad som är romance här. Men det är ett mastodontprojekt för en annan dag.


Enligt Mary Balogh, en välkänd brittisk-kanadensisk romanceförfattare som skriver fullkomligt underbar regency romance och historisk regency romance, borde nedanstående citat få alla som älskar att läsa och/eller skriva kärlekshistorier att sucka belåtet. Jag kan inte annat än instämma.


Romance - på engelska och på svenska

Sedan jag började läsa romance på engelska har jag upptäckt en rad härliga, skickliga författare. Här är ett axplock av mina favoriter, i alla fall så här långt. Jag håller på att bygga upp en romanceförfattarsektion här på Romanceportalen med omfattande information om mina favoritromanceförfattare. Vissa (de som har sitt namn länkat) har redan fått egna sidor med information och länkar till intervjuer och booktrailers med mera.

  Många skratt, några tårar
  Joanna Bourne – för spänning, fara och intriger

  Julia Quinn – för romantiska förvecklingar

  Tessa Dare – galet rolig, skrattmuskulaturen blir väl motionerad i samband med läsning!

  Stephanie Laurens – Varning! – Det ångar om sidorna!

  Grace Burrowes – balanserar överklassens balsalar och lantegendomar med djupdykningar ned i regencyerans social problem

  Sabrina Jeffries – roande och underhållande, ofta fartfyllt och pepprat med intrikata problem

  Ha pappersnäsdukarna till hands

  Lisa Kleypas – fartfyllt, roande, dramatiskt och sensuellt

  Eloisa James – gripande, roande, sensuell romance från en av genrens mästarinnor

  Laura Lee Guhrke – emanciperade yrkeskvinnor i den senviktorianska eran finner kärleken

  Underbara, underbara Mary Balogh – klassisk, välskriven och gripande romance när den är som bäst

  Och givetvis Georgette Heyer - den aldrig detroniserade drottningen av klassisk regency romance
  Fullkomligt oemotståndlig


  Men skrivs det inte romance på svenska?
  Jo det gör det!

  Simona Ahrnstedt, känd som vår svenska romancedrottning, har en en utmärkt trilogi historisk romance bakom sig där ett slott i Mälardalen utgör den sammanhållande tråden.

  Att jag började läsa romance var för övrigt Simona Ahrnstedts förtjänst. Jag läste hennes lysande "Överenskommelser" och sedan var jag fast.

  Lysande!
  På sin hemsida rekommenderade Simona dessutom en rad engelskspråkiga romanceförfattare - många av de ovan nämnda - eftersom det finns så oändligt mycket mer romance på engelska. Vilket i och för sig passade mig perfekt - sedan millennieskiftet bedriver jag nämligen ett mycket framgångsrikt engelskt läsprojekt.

  Simona har i och med sin fjärde bok, En enda natt, åtminstone tillfälligt växlat över till att skriva contemporary romance - romance som utspelar sig i nutidens Stockholm. En enda natt - som är en galet bra bok - utspelar sig inom finansvärlden.

  Jag vet inte om jag kommer att läsa mer contemporary romance generellt men jag kommer definitivt att följa vad Simona skriver, oavsett tidsepok.


  En annan svensk författare som skriver romantiska kärleksromaner om än kanske inte romance är Frida Skybäck. Jag har än så länge bara läst en bok av henne - Charlotte Hassel. Den utspelar sig under Frihetstiden - en tid när Sverige inte längre var en stormakt, när kungens makt var reducerad och adeln värnade sina privilegier på andra samhällsklassers bekostnad. 

  Frida Skybäck utgör ena halvan av teamet som driver Författarpodden, som kan vara intressant för alla som är intresserade av att skriva.


  Om man går längre tillbaka i tiden skrev Margit Söderholm under 40-, 50- och 60-talet Hellesta-sviten, en romantisk släktkrönika om den fiktiva adelssläkten Anckarberg. Sviten, som utspelar sig i svensk herrgårdsmiljö under 1800-talet, omfattar bland annat titlar som Jul på Hellesta, Sommar på Hellesta och Våren kommer till Tyrsta. Sviten kompletterades på 80-talet med ytterligare en bok, Flickorna Ankarberg.

  Om böckerna i Hellesta-sviten kan klassas som renrasig romance är jag dock osäker på. Även om vissa av böckerna definitivt är romantiska kärlekshistorier ligger kanske tonvikten som helhet mer på romantisk släktkrönika. Jag tror emellertid att Hellesta-sviten, som lästs och älskats av generationer men som kanske inte är lika känd för dagens läsare, skulle tilltala även inbitna romance-läsare.


  Tillbaka genom Romanceportalen

  Från några sporadisk tips om romantisk semesterläsning för stranden, balkongen eller hängmattan har Romanceportalen på mindre än ett och ett halvt år vuxit till att bli vad jag tror är det första seriösa försöket att bygga upp en mer omfattande, svensk romancesajt och blogg.

  På sikt är Romanceportalens placering, som en del av min personliga hemsida/blogg kanske inte den mest optimala. Men samtidigt, tack vare den glädje och tillförsikt romanceböckerna givit mig, är romance en så integrerad och inspirerande del av mitt liv att jag ännu inte är redo att försöka separera de olika sektionerna av min hemsida/blogg till olika sajter.

  På de olika sidorna här i Romanceportalen kommer jag att sammanställa alla matnyttiga länkar om romance jag har funnit och slussa er vidare till några av mina favoritförfattares sajter och till en rad intressanta romance- eller romancerelaterade bloggar för delad kunskap och glädje.

  Kanske finner ni någon ny favoritförfattare, kanske en ny favoritbok. Eller kanske bara en stunds förströelse. Vilket inte är helt fel, det heller.  Mer om mina favoritförfattare inom genren,
  intervjuklipp från YouTube, book trailers, kuriosa, etc,
  finns på Romanceförfattarsektionen (f n under uppbyggnad).
  Mer romancerelaterat hittar du under etiketterna"Romance", "Romanceförfattare"
  och "Romancetips" i etikettmolnet i högerkolumnen.
  http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/blog-page.html


  9 kommentarer:

  1. Så härligt med en romance portal, Elisabet.
   Du beskriver romance och de böcker du läser så bra och jag vill köpa ALLA :)

   SvaraRadera
   Svar
   1. Tack Lina!
    Roligt att kunna inspirera!

    Jag saknade den här typen av sida på svenska (det finns många olika romancerelaterade sidor på engelska) och när jag inte kunde hitta någon började, inte helt medvetet, bygga upp en själv.

    Radera
   2. Håller med. Det behövs verkligen. Engelska i all ära men mer Romance på svenska behövs :)

    Radera
  2. Åh vad roligt med en romanceportal! Hittade hit via Simona, här ska jag läsa igenom och hitta fler boktips. Kanske jag kan få biblioteket att köpa in mer romanceböcker?

   Ha det fint!

   /Veronica

   SvaraRadera
   Svar
   1. Hej och välkommen, Veronica! Hoppas att du hittar någonting som faller dig i smaken. De flesta böcker jag recenserat/tipsat om är på engelska men nu börjar det komma allt fler svenska författare vid sidan av Simona, som bl a Sofia Fritzson och Lina Forss. Och ännu fler är på väg under 2017.

    Biblioteken borde nog satsa mer på romance om de vill hänga med i utvecklingen, tack vare Simona är romance sedan några år på stark frammarsch och utbudet ökar stadigt.

    Radera
  3. Jag har upptäckt angelique bokserien av sergeanne golon från 60-talet,riktigt bra böcker i 1700-talsmiljö

   SvaraRadera
  4. Hej! Oj, vad roligt att hitta en romanceblogg, har länge känt mig ensam i världen vad gäller denna genre. Toppen! Lägger märke till att du nämner Hellestaserien av Margit Söderholm, vilket ju är ytterst relevant i sammanhanget. Själv har jag vuxit upp med den och ända sedan sextonårsåldern regelbundet läst om den. Nu vill jag tipsa om en författarinna som heter Anya Seton. Hon skrev historiska, romantiska berättelser av hög kvalitet. Den bok jag gillar allra mest är "Katherine", en roman som utspelar sig på trettonhundratalet vid det engelska hovet. Andra, mer än läsvärda titlar, är "Avalon" och "Djävulsvattnet" Även "The Winthrop woman" men jag är osäker på om just den titeln finns översatt till svenska. Det gör dock alla de andra som jag nämnde. Sedan måste jag bara säga såhär i Margit Söderholmland, att även om jag älskar Hellestaserien, så tycker jag nog att romanen "Prostmamselln" är hennes magnum opus. Roligt att hitta denna romanceportal!

   SvaraRadera
   Svar
   1. Tack! Och varmt välkommen! Tack för boktipsen, och när det gäller Prostmamselln så är den en pärla.

    Som du kanske vet så pågår det just nu väldigt mycket här i Sverige på romancefronten och inom romancegenren, bland annat är det flera författare som i Simona Ahrnstedts spår nu har börjat skriva romance på svenska. Det nystartade förlaget Lovereads by Forum ger ut svenskskriven och översatt romance och vi har till och med fått en Romanceakademi nu i år.

    I högerspalten på den här bloggen så hittar du också länkar till olika romancerelaterade bloggar, såväl svenskspråkiga som engelskspråkiga. Det varierar mellan författarbloggar (romanceförfattare) och andra former av romancerelaterade bloggar. Välkommen att bläddra dig vidare och hoppas att du inte skall känna dig så ensam i världen, den svenska romancecommunityn av idag är större och livligare än man kan föreställa sig!

    Radera