måndag 6 oktober 2014

Tessa Dare - Spindle Cove series

Tessa Dare är en romanceförfattare som skriver varma, rörande och sanslöst roliga böcker. Jag har tidigare tipsat om Romancing the Duke, den första boken i hennes nya serie, Castles Ever After.

Men innan dess kom Spindle Cove serien.

Spindle Cove är en by vid engelska kanalkusten som efter ett jordskred som ödelade såväl hamnen som den gamla fästningen genom årens lopp förlorat sin tidigare betydelse och sakta håller på att avfolkas eftersom de flesta män får söka sig annorstädes för att finna arbete. Under napoleonkrigen har byn förvandlats till en sömnig badort dit kvinnor som försöker kurera vacklande hälsa eller klena nerver söker sig för lugnet och sjöluftens skull.

Och för frånvaron av män.

Spindle Cove har blivit hemvist för kvinnor som inte riktigt passar in eller finner sig tillrätta någon annanstans inom societeten. Kvinnor som är överblivna – som inte är tillräckligt vackra, tillräckligt attraktiva. Som är för blyga, för uppkäftiga, för frispråkiga, för envisa eller för okonventionella.


A Night to Surender

Spindle Cove har i många år styrts av Susanna Finch, dotter till en lokal landägare och tillika en disträ uppfinnare. Hon har hjälpt utvecklingen på traven och skapat en lokal utopi för kvinnor. Men nu, inför hotet från Napoleon, har behovet av lokala milisstyrkor för att försvara utsatta delar kusten kommit att bli ett reellt hot mot hennes idealsamhälle.

Victor Bramwell har ingen önskan att befinna sig i Spindle Cove – och ingen önskan att stanna där. Han är yrkesofficer och lever för den dag han åter vända till livet i fält. Men efter att ha sårats – och nära nog förlorat ena benet – är befälet över milisen i Spindle Cove (en milis som han själv måste bilda bland traktens män och utbilda) det enda han lyckats få.

Och Spindle Cove utmärker sig framför allt för frånvaron av män.

Det utmärker sig också för ett hårdnackat motstånd från den vackra Susanna Finch.


A Week to Be Wicked

Det slog gnistor från första stund när Minerva Highwood och Colin Sandhurst möttes i Spindle Cove. Två personer kunde inte vara mer olika eller ha mer skilda uppfattningar om livet och världen. Det blev knappast bättre av att Minerva drämde en väska med sina mineralprover (i en tid när kvinnor knappt ens tillerkänns hjärnor, är hon geolog) i huvudet på Colin när hon trodde han lekte med hennes systers känslor.

Men för en gångs skull sammanfaller deras intressen. Colin vill bort från Spindle Cove, vart som helst. Också Minerva vill bort från Spindle Cove, men hon har ett mer specifikt mål i siktet. Hon måste ta sig till en geologikonferens i Skottland för att presentera ett viktigt geologiskt fynd.

Motvilligt sluter Minerva och Colin en bräcklig vapenvila och ger sig ut på en våghalsig resa till Edinburgh.


A Lady by Midnight

Kate Taylor har funnit en tillflyktsort i Spindle Cove. Hon har fått vänner bland kvinnorna och försörjer sig som musiklärare. Men till skillnad från många av kvinnorna har hon inte givit upp hoppet om att en dag finna kärleken. Den siste hon skulle tänka på i det sammanhanget är dock den kylige, bryske och ohövlige Korpral Thorne.

Eftersom hotet från Frankrike minskat drastiskt, har Korpral Thorne anförtrotts befälet för milisen i Spindle Cove. När han först kom till Spindle Cove tillsammans med sina befälhavare, Victor Bramwell och Colin Sandhurst, för att upprätta en lokal milis blev återseendet med Kate Taylor chockartat.

Redan som barn vigde Samuel Thorne sitt liv åt att beskydda Kate. Hon minns inte denna tid i deras liv, hon var för liten för att ha några klara minnen. Och Thorne har inte en tanke på att påminna henne – bättre om hon glömt allt och aldrig får veta någonting om sin barndom. Han vakar över henne från avstånd och håller sig annars så långt möjligt ur vägen från henne.

Men när främlingar dyker upp i Spindle Cove och börjar ställa frågor om Kate, kan han inte längre hålla avståndet. För att kunna skydda Kate övertalar han henne att låtsas att de är förlovade.


Any Duchess Will Do

Griffin York är Hertig. Den sista i en lång rad. Han är också – till hans mors förtvivlan – ogift. Det är någonting hon tänker göra allt för att ändra på. Hon kidnappar honom  till sömniga Spindle Cove och insisterar på att han skall välja en brud bland kvinnorna som slagit sig ned där – med hänvisning till att det fungerat för hans like hopplöse vän, Colin Sandhurst.

Vilken av de unga damerna i rummet han än väljer kan hon, hävdar hans mor, utbilda och förvandla till en perfekt Hertiginna. Någonting de församlade damerna lyckligtvis tar som ett skämt men som ändå får Griffin att bestämma sig för att lära sin mor en läxa. Han väljer visserligen – men han väljer den tilltufsade tjänsteflickan som just stiger in i rummet.

Den hunsade, kunskapstörstande och stolta Pauline lever för en dröm om att en dag kunna öppna ett slags lånebibliotek och bokhandel och kunna försörja sig själv och sin yngre syster. Hon har haft en dålig dag – hon och hennes förståndshandikappade syster har förödmjukats av grannarna i handelsboden – och hon är inte road av Hertigens skämt och Hertiginnans avsmak inför sonens val. Det var droppen!

Tjänsteflickan gör det sista Griffin hade förväntat sig – hon spelar så överdrivet entusiastisk inför tanken på att bli Hertiginna att han vet att hon driver med honom. Innan dagen är slut har emellertid Griffin och Pauline träffat en överenskommelse och han är, tillsammans med sin beskäftiga mor och sin definitivt inte blivande Hertiginna, på väg till London.


En sak kan sägas om alla fyra romanerna - som alltid när det gäller Tessa Dare, så garanteras många skratt och några tårar.

Utöver de ovan nämnda romanerna ingår också två e-noveller, Once Upon a Winter’s Eve och Beauty and the Blacksmith i Spindle Cove serien.http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html

Tidigare tips på romantisk läsning:
- Twas the Night After Christmas, av Sabrina Jeffries
- Lady Whistledown, av Julia Quinn m f
- En enda natt, av Simona Ahrnstedt
- The Captive Hearts Series, av Grace Burrowes
- The Perfect Lover, av Stephanie Laurens
- Gareth, av Grace Burrowes
- Cynster serien - Tvillingarna, av Stephanie Laurens
- Regency Christmas special, ett axplock av Mary Baloghs julskildringar
- Suddenly You, av Lisa Kleypas
- A Christmas promise, av Mary Balogh
- The Bedwyn Prequels, av Mary Balogh
- Wallflower series, av Lisa Kleypas
- The Duke's Men - de 2 första böckerna, av Sabrina Jeffries
- The Spymaster's Lady, av Joanna Bourne
- Minx, av Julia Quinn
- The Cynster-series - de 6 första böckerna, av Stephanie Laurens
- Romancing the Duke, av Tessa Dare
- The Survivors Club, av Mary Balogh
- Ethan, av Grace Burrowes
- Historisk, svensk romance, av Simona Ahrnstedt
- The Hathaways series, av Lisa Kleypas


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar