söndag 19 oktober 2014

Mary Balogh - It Happened One Night och It Happened One Season

It Happened One Night och It Happened One Season är en antologi som består av fyra romancenoveller av fyra romanceförfattare – Stephanie Laurens, Jacquie D'Alessandro, Candice Hern och Mary Balogh.

Antologin It Happened One Night och novellerna i den bygger på ett koncept som Mary Balogh funderade på. Hon ansåg att det skulle vara en intressant utmaning för en grupp författare att skriva historier som bygger på samma förutsättningar och samma intrig. Hennes teori var att historierna ändå skulle bli mycket olika varandra och att läsarna skull uppskatta att se dem samlade i en antologi.

Det dröjde flera år innan Mary fann några författare som nappade på hennes idé men så, under en boksigneringsturne, var tiden för konceptet plötsligt rätt när Jacquie D'Alessandro och Candice Hern blev intresserade. Det blev Stephanie Laurens också när de bjöd in henne.

Den intrig de fyra författarna enades om var att en man och en kvinna skulle mötas för första gången på tio år på ett värdshus, antingen av en slump eller genom en överenskommelse. Tidsspannet handlingen skulle utspela sig under fick inte överskrida tjugofyra timmar.

Marys idé var korrekt, de olika novellerna är trots samma förutsättningar sinsemellan mycket olika. Och presenterade på detta vis, utgör de en underhållande och njutbar läsning.

Mary Baloghs novell är "Spellbound", en berättelse om ett par – Nora och Richard – som rymde och gifte sig unga men raskt skildes åt när hennes far fick fatt på dem. Tio år senare har Nora förlorat sin plats som sällskapsdam och är på väg till sin brors egendom. Men hennes resa stöter omedelbart på problem när en diligensolycka inträffar utanför ett litet värdshus. Nora är i stort sett utblottad, hon har inte råd med ett rum på värdshuset och hennes situation ser inte ljus ut när hon måste vänta ett dygn på nästa diligens. Tills en man stiger fram och hävdar att hon har ett rum – hon är hans hustru.

Richards och Noras möte blir inte okomplicerat. Det finns mycket sårade känslor, mycket misstro och mycket ouppklarat dem emellan. Men under ett dygn blir de tvungna att efter bästa förmåga försöka komma överens och dela rum.


Författarna hade så roligt när de skrev It Happened One Night att de några år senare sammanstrålade igen och skapade enligt samma koncept antologin It Happened One Season.

Den här gången var förutsättningarna följande:

 1. Den manlige huvudpersonen är yngre bror till en aristokrat med en nobel titel, han har haft en karriär i armen under Napoleonkrigen men sedan krigsslutet har han levt i stillhet och avskildhet på landet.
 2. Den kvinnliga huvudpersonen är antingen mycket blyg eller tämligen oansenlig och har trots många säsonger i societeten aldrig haft en friare eller en uppvaktande kavaljer.
 3. Den manlige huvudpersonens äldre bror har enbart döttrar och små eller inget hopp om att få en son så han ber sin bror gifta sig för att se till att titeln och egendomen – och förmögenheten – stannar i familjen och inte går till någon slösaktig släkting som inte skulle dra försorg om döttrarna.

"Only Love" är Marys novell. Den blyga, oansenliga änkan Cleo Pritchard har accepterat att hennes dröm om att gifta om sig med en god och vänlig man och leva ett stillsamt, bekvämt liv inte lär infrias. Efter denna säsong kommer hon aldrig mer att sitta som en panelhöna på societetens baler utan kommer att slå sig till ro och göra det bästa av sitt liv. Men redan på nästa bal återser hon Major Jack Gilchrist, en berömd krigshjälte, som hon träffat när hon följde sin make i fält.

Jack Gilchrists bror har fyra döttrar under tio år och en hustru som inte kan få fler barn. Han har därför kallat Jack till London och ber honom gifta sig och försöka se till att titeln och egendomen – och förmögenheten – kommer att stanna i deras gren av familjen. Jack, som levt tillbakadraget sedan han sårades under kriget, känner sig bortkommen på den första bal han bevistar. Tills han får se ett bekant, sympatiskt ansikte.

Till Cleos förvåning ser Jack genuint förtjust ut när han får syn på henne.


Jag har verkligen uppskattat Mary Baloghs koncept, It Happened One Night och It Happened One Season är härlig läsning och det är spännande att se hur fyra skickliga romanceförfattare handskats med förutsättningarna. Det var genom dessa böcker jag först upptäckte Stephanie Laurens – en författare jag följt sedan dess.http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html

Tidigare tips på romantisk läsning:
- The Ideal Wife och A Precious Jewel, av Mary Balogh
- Ladyns hemliga brev / The Lady and the Laird, av Nicola Cornick
- How To Marry A Marquis, av Julia Quinn
- The Bastion Club Novels, av Stephanie Laurens
- Spindle Cove series, av Tessa Dare
- Twas the Night After Christmas, av Sabrina Jeffries
- Lady Whistledown, av Julia Quinn m f
- En enda natt, av Simona Ahrnstedt
- The Captive Hearts Series, av Grace Burrowes
- The Perfect Lover, av Stephanie Laurens
- Gareth, av Grace Burrowes
- Cynster serien - Tvillingarna, av Stephanie Laurens
- Regency Christmas special, ett axplock av Mary Baloghs julskildringar
- Suddenly You, av Lisa Kleypas
- A Christmas promise, av Mary Balogh
- The Bedwyn Prequels, av Mary Balogh
- Wallflower series, av Lisa Kleypas
- The Duke's Men - de 2 första böckerna, av Sabrina Jeffries
- The Spymaster's Lady, av Joanna Bourne
- Minx, av Julia Quinn
- The Cynster-series - de 6 första böckerna, av Stephanie Laurens
- Romancing the Duke, av Tessa Dare
- The Survivors Club, av Mary Balogh
- Ethan, av Grace Burrowes
- Historisk, svensk romance, av Simona Ahrnstedt
- The Hathaways series, av Lisa Kleypas


2 kommentarer:

 1. Vilka bra boktips, de åker upp på min wish list! Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket nöje, Simona!
   Det är ett intressant koncept, historierna är sinsemellan mycket olika och det är intressant att se hur de fyra författarna tolkat förutsättningarna.

   Radera