måndag 14 juli 2014

Romantisk semesterläsning


Här kommer nästa boktips för härlig semesterläsning på stranden, i hängmattan, på balkongen eller på resan. Den här gången är det någonting så ovanligt som välskriven historisk, svensk romance som står på menyn.

Simona Ahrnstedt har skrivit en trilogi historiska, romantiska romaner där ett fiktivt slott i Mälardalen – Slottet Wadenstierna – utgör den sammanhållande tråden när hon väver samman medeltid med stormaktstiden och 1880-talets industrialism, om än i en något oväntad ordning, till en färgstark gobeläng.

Simona börjar med Överenskommelser, som utspelar sig på 1880-talet – den tidsmässigt sista boken, som ändå är den första delen i trilogin

Den begåvade, föräldralösa Beatrice Löwenström som hunsad och hårt hållen växer upp hos sin hänsynslöse farbror möter under en kväll på Operan industrimagnaten Seth Hammerstaal – som inte följer några regler utom sina egna. Efter detta första möte korsas deras vägar gång på gång varandras i Stockholms societet.

Men bokens titel är Överenskommelser - överenskommelser som rör Beatrice. Och Seth har ingen plats i de överenskommelserna.

Den här gången är det Seth Hammerstaal som äger Slottet Wadenstierna.


Från det sena 1800-talet tar Simona i den andra delen ett rejält kliv tillbaka i tiden till 1300-talet med Betvingade – som därmed är den tidsmässigt första boken, men den andra delen i trilogin.

För att undvika blodshämd och släktfejd tvingas stormansdottern Illiana och riddaren Markus Järv ingå äktenskap. Illiana är av hög börd och skolad i läkekonst, Markus är en råbarkad krigare som kämpat sig upp från en blygsam början till att bli en av kungens betrodda män. De är ett omaka par och ingen av dem vill ha med den andre att göra.

Men ödet vill annorlunda. När en livsfarlig fiende ur Markus förflutna återvänder, tvingas de möta honom tillsammans.

Den här gången är det Markus Järv som är Slottet Wadenstiernas herre.


I den tredje delen i trilogin, De skandalösa, för Simona oss till stormaktstidens Sverige och låter oss möta barockens överdåd och dekadans.

Greve Gabriel Gripklo är en man utan besvärande skrupler, en man känd för sitt utsvävande liv. Magdalena Swärd är en bildad men utfattig adelsdam, som nödgats ta plats som sällskapsdam. Den utsvävande Greve Gripklo och den vasstungade Fröken Swärd avskyr varandra från första stund.

Men det slår gnistor mellan dem - och när ett skandalöst vad adelsmän emellan urartar dras paret in i en alltmer skandalös romans.

Den här gången är det Gabriel Gripklo som är Slottet Wadenstiernas herre.Den makalöst vackra boktrailern till De skandalösaSimona Ahrnstedt - känd som Sveriges romancedrottning eller Sveriges första romanceförfattare -  skriver historiska, romantiska romaner. Eller svensk historisk romance, om man så vill. Och hon gör det med stil.

Böckerna interagerar med varandra, porträtt och böcker och andra detaljer flyter upp till ytan och skapar beröringspunkter mellan de tre paren. Så här i efterhand förstår man bättre det underfundiga i att börja med den tidsmässigt sista boken.

Hennes nästa bok kommer däremot att utspela sig i nutid.

En sak till bara – jag kunde inte sluta läsa Överenskommelser.
Gick inte. Jag var biten.http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html

Tidigare tips på romantisk semesterläsning:
- The Hathaways series, av Lisa Kleypas

2 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack själv Simona,
   för många timmars härlig och inspirerande läsning.
   Men också för inspirationen att våga mig på att skriva någonting romantiskt själv.

   Radera