måndag 21 juli 2014

Romantisk semesterläsning

Mary Balogh, som hör till mina absoluta favoritförfattare, skriver romance när den är som allra, allra bäst – klassisk, välskriven, gripande och fullkomligt oemotståndlig.

Mary skriver gärna serier – och serierna kan i sin tur ofta integrera med varandra så personer återkommer genom flera böcker innan de slutligen stiger fram och blir huvudpersoner i sin egen historia.

Hennes senaste serie, The Survivors Club, är någonting alldeles extra och handlar om en grupp överlevare från napoleonkrigen.

Gruppen består av fem män och en kvinna och var och en av dem är skadad på sitt vis, vad de har gemensamt är att en lokal aristokrat i Cornwall – en äldre man, som själv inte deltagit i kriget men som förlorade sin ende son i det – öppnade sitt hem för dem under deras långvariga konvalescens. De kallar sig själva The Survivors Club

Gruppen har nu, några år senare, återhämtat sig tillräckligt för att återuppta sina individuella liv. Men bandet dem emellan är starkt, de har som tradition att varje år återvända till godset i Cornwall för att träffas och hjälpa och stötta varandra att möta de problem och svårigheter de finner i vardagen.

Så här långt består serien av tre romaner och en anknytande novell men var och en av överlevarna – och deras värd – kommer att få sin egen bok.


Den första boken, The Proposal, är Hugos historia. Det är berättelsen om en man som har svårt att förlika sig med rollen som nationell krigshjälte, särskilt som hans stupade män är glömda.

Hugo har med åren blivit något av en enstöring men sedan hans far dött måste han axla ansvaret för såväl sin styvmor och styvsyster som familjens affärsimperium. Motvilligt inser han att han kommer att behöva en hustru till hjälp med sina förpliktelser.

Så korsas hans och Lady Gwen Muirs banor på en ödslig strand i Cornwall och ingenting blir sig likt igen.


Den andra boken, The Arrangement, handlar om gruppens yngste medlem – Vincent. Han blev som nybliven ung officer såväl blind som döv i sitt första fältslag när en kanon avfyrades allt för nära honom. Hörseln har han efterhand fått tillbaka, men inte synen.

Vincents problem är att hans mor och systrar mer eller mindre tagit över och organiserat hans liv och nu med stor entusiastiskt försöker gifta bort honom. De har till och med skakat fram en lämplig brud när Vincent får nog och rymmer hemifrån.

Under sina irrfärder träffar han Sophia, en föräldralös och självutplånande ung kvinna som lever på nåder hos släktingar. Sophia räddar Vincent undan ännu en lömskt gillrad äktenskapsfälla - och blir på grund av det utslängd från sitt hem.


Den tredje boken, The Escape, är Benedicts historia. Han var kavalleriofficer och skadade båda benen när hans häst föll över honom under en kavalleriattack. Han lyckades undvika amputation men har i gengäld fått vänja sig vid att leva med kryckor och ständig smärta. Och som den yrkesofficer han är, måste han försona sig med att han aldrig kommer att kunna återuppta sitt yrke.

Första gången Benedict rider igen, hoppar han oförsiktigt nog över en häck – och har nästan ihjäl den unga änkan som promenerar på ängen på andra sidan häcken.

Samantha är både arg och chockad - och långtifrån imponerad. Men trots en skakig start växer en vänskap fram dem emellan och när Samantha, som känner sig snärjd av sin bortgångne makes släktingar, bestämmer sig för att ge sig ut på en lång resa erbjuder sig Benedict att eskortera henne.


The Suitor ingår i denna upplaga
Novellen, The Suitor, handlar om Philippa – den unga kvinna som var Vincents tilltänkta, men ytterst motvilla, brud i The Arrangement. Det är nämligen någon helt annan hon har i tankarna.

The Suitor finns enbart som e-bok – eller som bonusmaterial i en av upplagorna av The Escape.Så här långt motsvarar The Survivors Club också de mest högt ställda krav på högklassig, gripande och engagerande romance. Och med tanke på att det är Mary Balogh vi talar om, finns det inga skäl att tvivla på att de följande böckerna inte skulle leva upp till samma höga standard.


Nästa bok, Only Enchanting, kommer någon gång under hösten.http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html

Tidigare tips på romantisk semesterläsning:
- Ethan, av Grace Burrowes
- Historisk, svensk romance, av Simona Ahrnstedt
- The Hathaways series, av Lisa Kleypas


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar