onsdag 3 september 2014

Mary Balogh - A Christmas promise

Ett romantiskt lästips för regniga höstdagar och kulna kvällar när höstkänslan blir allt mer påtaglig är Mary Baloghs underbara A Christmas promise – en bok till brädden fylld av genuin, engelsk julstämning.

Mary Balogh skriver klassisk, välskriven och gripande romance när den är som bäst och hon är en mästarinna på att skildra den engelska regencyerans jular – någonting hon gång på gång bevisat. A Christmas promise är såväl en av hennes allra bästa julskildringar som en av hennes bästa och mest älskade romaner.

Randolph Pierce, Earl of Falloden, har problem. Allvarliga problem. Hans slösaktige kusin, den föregående Earlen, har efterlämnat enorma skulder. Släktgodset är intecknat upp över taknocken, skötseln är eftersatt och allt håller långsamt på att förfalla, alla som arbetar på och för godset riskerar att förlora sitt levebröd och själv har han inte råd eller möjlighet att göra någonting. Inte ens gifta sig med den förnäma unga dam som annars skulle kunna bli en så passande hustru - om.han bara inte vore en sådan fattiglapp.

En morgon får Randolph besök av kolhandlaren Joseph Transome, ett besök som förändrar hans liv i grunden. Den fabulöst välbärgade kolhandlaren har nämligen köpt upp alla hans skulder och skulle kunna kräva in dem omgående.Istället får Randolph ett oväntat erbjudande. Alla skulder kommer att efterskänkas och kolhandlare Transome är dessutom beredd att skriva över halva sin förmögenhet på Randolph – under förutsättning att han gifter sig med Transomes dotter.

Men det måste ske snabbt, kolhandlaren är döende och vill se sin dotters framtid tryggad. Motvilligt går Randolph med på förslaget, även om han är övertygad om att han kommer att förakta en ofrälse och av allt att döma ambitiösa brud som är beredd att gifta sig till en titel.

Vad Randolph inte vet, är att Eleanor Transome är minst lika mycket emot äktenskapet som han. Att hon är förfärad över faderns förslag att hon skall gifta sig med en utarmad, skuldsatt aristokrat som uppenbarligen förslösat sin förmögenhet och enkom gifter sig med henne för hennes pengars skull. Hon går enbart med på det eftersom det betyder så mycket för hennes far, för att han skall få dö i frid.

Missförstånd och missuppfattningar präglar Randolphs och Eleanors första möte. Han ser en iskall och känslolös lycksökerska som inte skyr några medel för att komma upp sig socialt, hon ser en arrogant och slösaktig aristokratisk lycksökare som är beredd att gifta sig till pengar.

Det är ingen lovande början på äktenskapet. Men kanske kan löftet Joseph Transome avkrävde sin dotter hjälpa? Han insisterade på att hon skall lägga av sorgen till jul och firar en riktig jul tillsammans med sin nye make och sin familj.

A Christmas promise är en varm och hjärtknipande berättelse om hur kärleken kan växa också under de minst lovande förutsättningar, en berättelse till bredden fylld med – och överflödande av – äkta, engelsk julstämning. Välskriven, gripande och fullkomligt oemotståndlig – en riktigt utsökt Regency Christmas pralin.http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html

Tidigare tips på romantisk läsning:
- The Bedwyn Prequels, av Mary Balogh
- Wallflower series, av Lisa Kleypas
- The Duke's Men - de 2 första böckerna, av Sabrina Jeffries
- The Spymaster's Lady, av Joanna Bourne
- Minx, av Julia Quinn
- The Cynster-series - de 6 första böckerna, av Stephanie Laurens
- Romancing the Duke, av Tessa Dare
- The Survivors Club, av Mary Balogh
- Ethan, av Grace Burrowes
- Historisk, svensk romance, av Simona Ahrnstedt
- The Hathaways series, av Lisa Kleypas


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar