söndag 21 september 2014

Grace Burrowes - The Captive Hearts Series

Sedan förra våren har jag läst romance på engelska som en del i mitt engelskaprojekt. Det har blivit många böcker, allt från det lättsamt romantiska och humorspäckade till det fartfyllda och spännande och ångande heta. Men någonting som liknar Grace Burrowes The Captive Hearts Series har jag inte tidigare läst.

The Captive Hearts Series är en trilogi som omfattar titlarna The Captive, The Traitor och The Laird. The Captive Hearts Series är definitivt romance, det är otroligt starka och gripande böcker men tematiken är mörkare än vad som vanligtvis brukar förknippas med romance.

Temat påminner om Mary Baloghs The Surviovors Club, om att överleva krig, våld, skador, svek, förnedring och etiska och moraliska dilemman och jag tror att de som älskar böckerna i The Surviovors Club kommer att uppskatta dessa böcker.

Frågan är väl om inte Grace Burrowes har skruvat intrig och tematik och etiska och moraliska dilemman till gränsen för vad den generella romanceläsaren förmår uppskatta. Men om man inte låter sig skrämmas bort av moraliskt komplicerade ämnen stundar en läsupplevelse utöver det vanliga.


I The Captive blir Christian Severn tillfångatagen bakom fiendens linjer under The Peninsular War (Napoleonkrigen på Iberiska halvön) och följaktligen betraktad – och behandlad – som en spion. Torterad och lämnad att dö, vägrar han ge upp och lyckas i krigets slutskede ta sig tillbaka till de allierade.

Men Christian är så märkt av sina umbäranden att hans närmaste släkting knappt känner igen honom. Och hemkomsten blir inte som han tänkt, hans hustru och hans son är döda och hans traumatiserade dotter har slutat tala. Lyckligtvis tänker Gillian, hans hustrus kusin, inte låta honom ge upp utan tar sig an såväl honom som hans dotter.

Fast Gillian, som är nybliven änka efter ett outhärdligt äktenskap, har sina egna skuggor att bekämpa. Och allt fler incidenter tyder på att någon vill henne illa.


I The Traitor möter vi Sebastian St. Clair, som under ett besök hos sin franskfödda mors släkt under den kortvariga freden mellan England och Frankrike i början av 1800-talet, The Peace of Amiens, blir strandad i Frankrike när fientligheterna återupptas. Hans situation blir allt mer utsatt och redan som pojke tvingas han träffa en rad fruktansvärda val, val som kommer att stämpla honom som förrädare i hans engelska landsmäns ögon. Slutligen ställs han inför valet att tortera engelska officerare – eller se dem lemlästas och torteras till döds av sin sadistiske befälhavare. Christian Severn var ett av hans offer.

Efter krigsslutet får Sebastian tillåtelse att återvända till England och tillträda sin fars titel, något inte alla uppskattar. Hans fasters sällskapsdam, Milly Danforth, fångar hans intresse och han dras allt mer till henne.

Men finns det någon chans till en framtid för dem när hans forna fångar, fast beslutna att göra upp räkningen med honom, hela tiden utmanar honom på duell?  


The Laird, slutligen, handlar om Michael Brodies hemkomst till Skottland efter kriget. Michael lämnade Brenna, sin unga brud, omedelbart efter bröllopet för att gå ut i krig. Han har tillbringat åratal med att skydda och värna Sebastian St. Clair såväl bakom fiendens linjer som, på senare år, också från dennes hämndlystna offer på hemmaplan.

Brenna har under hans frånvaro förvandlats från en skygg ung flicka till en kraftfull slottsfru. Hon är en arg och isolerad kvinna – och hon är inte beredd att förlåta vad hon ser som hans svek. Sakta går det upp för Michael att den enda han glömt att beskydda, är den som haft den första och största rätten till hans beskydd.

Det går också upp för Michael att han måste återvinna Brennas förtroende om han skall ha en chans att förstå vad som kokar och jäser under ytan på hans egendom och bland hans folk.


Tillsammans utgör The Captive Hearts Series en magnifik skildring om synliga och osynliga krigsskador, om ofattbart svåra val och dess konsekvenser och om kärlekens frigörande kraft.http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html

Tidigare tips på romantisk läsning:
- The Perfect Lover, av Stephanie Laurens
- Gareth, av Grace Burrowes
- Cynster serien - Tvillingarna, av Stephanie Laurens
- Regency Christmas special, ett axplock av Mary Baloghs julskildringar
- Suddenly You, av Lisa Kleypas
- A Christmas promise, av Mary Balogh
- The Bedwyn Prequels, av Mary Balogh
- Wallflower series, av Lisa Kleypas
- The Duke's Men - de 2 första böckerna, av Sabrina Jeffries
- The Spymaster's Lady, av Joanna Bourne
- Minx, av Julia Quinn
- The Cynster-series - de 6 första böckerna, av Stephanie Laurens
- Romancing the Duke, av Tessa Dare
- The Survivors Club, av Mary Balogh
- Ethan, av Grace Burrowes
- Historisk, svensk romance, av Simona Ahrnstedt
- The Hathaways series, av Lisa Kleypas


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar