Fisksoppa med saffran |
Äldreboendet mamma bodde på hade lägenheter för de boende och bara ett relativt litet kök i samlingslokalen, främst lämpat för att tillreda och servera kaffe och nybakt fikabröd till eftermiddagsfikat. Men en gång i veckan tillredde och serverade personalen lunch.
Rödspätta med dill och citron |
Vad expertisen – dietister, matexperter, näringsexperter, etcetera – förbisåg var att många äldre hade sköra tänder eller mer eller mindre välsittande löständer och tandbryggor. De där morötterna eller ärterna eller broccolin som nogsamt hade kokats enligt konstens alla regler för att bevara så många vitaminer som möjligt, ni vet?
En mustig köttgryta |
Vad expertisen också förbisåg var att minst hälften av de boende varit husmödrar som under hela sitt vuxna liv kokat grönsaker ordentligt och som muttrade om att det var för sorgligt att unga människor inte ens kunde koka anständiga morötter. Eller ärtor. Eller broccoli. Eller vad det nu var.
Och en stor del av männen muttrade om över att så hade deras fruar minsann inte kokat grönsaker – vad trodde personalen? Att de var kaniner?
Köttfärssoppa |
Och det var på intet vis begränsat till äldreboendets kök. Äldre som beställde mat genom kommunens försorg upplevde samma problem. Mamma var inte nöjd med att betala dyrt för maten och få menlös mat som ingenting smakade och halvråa grönsaker därtill.
Nystekta köttbullar med potatismos, någon? |
Asiatisk köttgryta med bambuskott |
Sedan var det som sagt det där med kryddningen.
Personalen tyckte kanske att kryddningen var tillräcklig när de smakade av. Men personalens smaklökar var inte avtrubbade eller utslagna av flera olika mediciner. ”Det smakar just ingenting” eller ”det smakar ju ingenting alls” var ofta återkommande kommentarer när de boende på äldreboendet lämnade halva portionen. Eller mer.
Potatis- och purjosoppa |
Under mammas sista år i livet var jag hennes favoritkock. Och jag har ingen kockutbildning. Jag är ingen särskilt kunnig eller framstående matlagningsroad amatör heller. Men jag hade tillräcklig inlevelseförmåga för att förstå problemen och tillräckligt mycket kreativitet för att finna lösningar på dem.
En mättande köttfärspaj |
Om man var beredd att tänka till och sätta sig in i situationen, var det enkelt att förhöja smaken. Oavsett vad man anrättade. Dill, persilja och gräslök kunde man köpa fryst och krydda frikostigt med. En slatt grädde eller smörklick kunde runda av smaken.
Sedan gällde det att välja rätter som amatörkockan bemästrade och inte ge mig på allt för avancerade anrättningar heller. Jag var inget vidare på kött, det har jag aldrig varit. Men jag var hyfsad på kycklingfilé, på lax, på den mesta fisken ur frysdisken och kanske speciellt rödspätta – den panerades efter konstens alla regler och mamma älskade den.
Jag blev med åren rätt grym på Jansson |
Jag var riktigt hyfsad på soppor också. Andalusisk fisksoppa med saffran – det var ett gamalt familjerecept som hängt med sedan mamma fann det i en veckotidning någon gång på åttiotalet. Potatis och purjolökssoppa – ett recept jag fann när pappa genomgick sin cancerbehandling och knappt kunde behålla någonting i matväg. Och köttfärssoppa, ett recept jag utvecklat själv med utgångspunkt från ett recept på köttfärssås. Bara litet mer buljong, samt ett par morötter och en purjolök tillsatta.
Fiskgratäng, direkt från ugnen |
Ärtor. Är som alla vet runda små saker som rullar undan och är svåra att få med på gaffeln. Tänk er då hur svåra de är att fånga om man är gammal och darrhänt och ser dåligt - och dessutom skall äta lunchen eller middagen i sängen.
Lösningen, är enkel och elisabetanskt elegant. Man serverar helt enkelt ärtorna i krustader - med en smörklick - där de äts med en sked med kort skaft och relativt stort skedblad.
Under sex år lagade jag mat åt mamma minst en dag i veckan, i regel lördagar eller söndagar – oftare under somrar och långhelger. Och mamma länsade i regel tallriken.
Lax i folieknyte |
Kära expertis, kanske är det en generationsfråga. Kanske är det brist på förståelse och inlevelseförmåga. Men hur mycket expertis ni än besitter, hur väl ni än vill, så missar ni er målgrupp. Det finns en rad äldre personer som inte tillgodogör sig de vitaminer ni försöker rädda åt dem. Och en hel del lättkokta grönsaker som följaktligen går till spillo. Och smaklös mat väcker ingen aptit, tro aldrig det.
Eller helt krasst:
Om ni skjuter bredvid målet och inte levererar vad era kunder vill ha kan ni räkna med missnöjda, undernärda – och hungriga – kunder.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar