lördag 20 juni 2015

The Lady Most Likely

The Lady Most Likely är ett samarbete mellan bästsäljande romanceförfattarna Julia Quinn, Eloisa James och Connie Brockway i samma stil som The Lady Most Willing som jag tipsade om/refererade/recenserade i våras. Inom samma ramberättelse har författarna skrivit varsin kärlekshistoria som fogats samman – inte som tre noveller i en novellsamling utan sömlöst, till en roman i tre delar.

Det är alltid intressant att studera olika berättartekniska grepp skickliga författare använder för att utveckla och vidga sina författarskap och denna form av samarbete i The Lady Most Likely fungerar förbluffande väl för dessa tre författare.

De tre historierna har sinsemellan olika röster och nyansskillnader men smälter väl samman såväl med varandra som med den övergripande ramberättelsen att man tillskriver de olika karaktärerna och deras respektive bakgrunder nyansskillnaderna. Vad som speciellt lyser igenom och färgar de olika berättelserna är författarnas humor. Något som ger de olika historierna en distinkt ton som, som helhet, smälter samman till en ovanligt rolig bok.

Författarna hade så roligt när de skrev The Lady Most Likely att de något år senare strålade samman igen för att skriva den fristående uppföljaren, The Lady Most Willing, enligt samma metod.


I The Lady Most Likely har en ung engelsk greve efter ett tillbud med en häst, något som lämnade honom medvetslös under flera dagar, kommit till slutsatsen att det enda ansvarsfulla är att gifta sig och bilda familj. Men han har ingen önskan att förslösa sin tid i Londons balsalar (och Londonsäsongen är förövrigt över) så han vänder sig till sin syster, Carolyn, som gör upp en lista över lämpliga unga damer och bjuder in dem att tillbringa några veckor på hennes lantgods.

För att det inte skall bli för uppenbart att syftet är att hennes bror skall finna en lämplig brud, bjuder hon även in några inbitna ungkarlar (som alla vill se hennes brors nya kapplöpningshäst). Men plötsligt går ingenting som Carolyn tänkt sig. Det visar sig att också de mest inbitna ungkarlar börjar falla för de unga kvinnor hon handplockat för sin brors räkning. Och hennes bror visar sig vara inte över hövan intresserad av sina tilltänkta brudar.


Utdrag ur The Lady Most Likely:
http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html

Tidigare tips om romantisk läsning:
- En enda hemlighet, av Simona Ahrnstedt
- Only Enchanting, av Mary Balogh
- The Lady Most Willing, av Julia Quinn, Eloisa James, Connie Brockway
- Not So Innocent, av Laura Lee Guhrke
- To Catch an Heiress, av Julia Quinn
- Say Yes to the Marquess, av Tessa Dare
- By Winter's Light, av Stephanie Laurens
- The Black Cobra Quartet, av Stephanie Laurens
- The Casebook of Barnaby Adair, av Stephanie Laurens
- David, av Grace Burrowes
- The Promise in a Kiss, av Stephanie Laurens
- Cynster-serien - Släkt och vänner, av Stephanie Laurens
- It Happened One Night och It Happened One Season, av Mary Balogh
- The Ideal Wife och A Precious Jewel, av Mary Balogh
- Ladyns hemliga brev / The Lady and the Laird, av Nicola Cornick
- How To Marry A Marquis, av Julia Quinn
- The Bastion Club Novels, av Stephanie Laurens
- Spindle Cove series, av Tessa Dare
- Twas the Night After Christmas, av Sabrina Jeffries
- Lady Whistledown, av Julia Quinn m f
- En enda natt, av Simona Ahrnstedt
- The Captive Hearts Series, av Grace Burrowes
- The Perfect Lover, av Stephanie Laurens
- Gareth, av Grace Burrowes
- Cynster serien - Tvillingarna, av Stephanie Laurens
- Regency Christmas special, ett axplock av Mary Baloghs julskildringar
- Suddenly You, av Lisa Kleypas
- A Christmas promise, av Mary Balogh
- The Bedwyn Prequels, av Mary Balogh
- Wallflower series, av Lisa Kleypas
- The Duke's Men - de 2 första böckerna, av Sabrina Jeffries
- The Spymaster's Lady, av Joanna Bourne
- Minx, av Julia Quinn
- The Cynster-series - de 6 första böckerna, av Stephanie Laurens
- Romancing the Duke, av Tessa Dare
- The Survivors Club, av Mary Balogh
- Ethan, av Grace Burrowes
- Historisk, svensk romance, av Simona Ahrnstedt
- The Hathaways series, av Lisa Kleypas4 kommentarer:

 1. Vad skickligt och svårt att väva samman sina historier till en roman. Blev riktigt nyfiken på boken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väldigt skickligt genomfört, man märker förändringarna men så subtilt att man tillskriver dem de olika karaktärerna och deras skiftande bakgrundshistorier. Det är alltid roligt att se när skickliga författare prövar någonting nytt, alltid kan man lära sig något.

   Det finns en fristående fortsättning, The Lady Most Willing, där en av de andra gästerna på lantgodset får sin egen historia.

   Radera
 2. Jag måste nog börja läsa er genre snart, tror jag:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då kan den här boken och den fristående uppföljaren, The Lady Most Willing, kanske vara en bra startpunkt. Här får du smakprov på tre författare i en bok. Julia Quinn och Eloisa James tillhör tungviktarna inom genren (Eloisa är, tror jag, Simonas speciella favorit). Connie Brockway vet jag inte så mycket om, hon är en ny bekantskap som jag inte läst något av tidigare.

   Något annat jag kan rekommendera som ett första smakprov är antologierna It Happened One Night och It Happened One Season där Mary Balogh, Stephanie Laurens, Jacquie D'Alessandro och Candice Hern skrivit varsin novell enligt ett koncept Mary Balogh funderat ut. Mary ansåg att det skulle vara en stimulerande utmaning för en grupp författare att skriva berättelser som bygger på exakt samma förutsättningar och samma intrig. Hennes teori var att historierna ändå skulle bjuda på stor variation - och att läsarna skulle uppskatta dem samlade i en antologi. Det är genom de här böckerna jag upptäckte Stephanie Laurens, en australiensisk romanceförfattare som skriver så det ångar om sidorna.

   Några små tips om du vill testa många författare och se vad du gillar och inte utan behöva köpa många böcker. Annars har du ju Simonas samlade expertis att tillgå!

   Radera