söndag 25 juni 2017

Mary Balogh – Someone to Hold
Kategori: Historisk romance
Titel: Someone to Love
Ingår i: Westcott serien, 2:a boken
Författare: Mary Balogh,
b
rittisk-/kanadensisk romanceförfattare

Klass: Engelsk romance
Språk: Engelska 
Utgivningsår: 2017
Epok: Regency, (1800-tal, tidigt)


Mary Balogh är en New York Times bästsäljande romanceförfattare som skriver klassisk romance när den är som allra bäst. Hon har en suverän förmåga att fånga och återge regencyns tidsanda och betraktas som en av de mest prominenta efterföljarna till Georgette Heyer.

Mary Balogh skriver rörande, gripande klassisk regency romance och Someone to Hold – den andra boken i hennes nya serie, Westcott-serien – är inget undantag.

Jämfört med Mary Baloghs senaste serier, som har utspelat sig efter napoleonkrigen, tar hon med Westcott-serien, som inleddes med Someone to Love, ett steg tillbaka i tiden. Här är detta krig i full gång.

Detta är berättelsen om den vittförgrenade släkten Westcott, som tvingas möta omvälvande förändringar efter vilken ingenting längre är sig likt. Someone to Hold, den andra boken i serien, är Camille Westcotts och Joel Cunninghams historia.Someone to Hold
(Baksidestext)

Humphrey Westcott, Earl of Riverdale, has died, leaving behind a fortune and a scandalous secret that will forever alter the lives of everyone in his family—including the daughter no one knew he had…

Anna Snow grew up in an orphanage in Bath, knowing nothing of the family she came from. Now she discovers that the late Earl of Riverdale was her father and that she has inherited his fortune. She is also overjoyed to learn she has siblings. However, they want nothing to do with her or her attempts to share her new wealth. But the new earl’s guardian is interested in Anna…

Avery Archer, Duke of Netherby, keeps others at a distance. Yet something prompts him to aid Anna in her transition from orphan to lady. As London society and Anna’s newfound relatives threaten to overwhelm her, Avery steps in to rescue her and finds himself vulnerable to feelings and desires he has hidden so well for so long.Om handlingen

Humphrey Westcott, Earl of Riverdale, var inte någon popular man medan han levde och hans död medför en allvarlig chock för hans familj. Det visar sig att han redan var gift när han ingick äktenskap med sin grevinna. Och därmed visar sig den unga kvinna, Anna Snow, som vuxit upp på ett barnhem – och som Humphrey änka trott vara hennes makes oäkting – i själva verket är hans enda legitima barn.

Chocken drabbar hela släkten Westcott. Och vänder upp och ned på deras tillvaro. För ingenting är så som man trott det vara. Och lagen är obönhörlig. Humphrey Westcott ende son, som just efterträtt sin far som Earl of Riverdale, mister sin titel till en avlägsen – men legitim – kusin. Hans systrar, Camille och Abigail, är inte längre förnäma damer utan oäktingar.

När den värsta uppståndelsen lagt sig bor Camille, som dessutom blivit övergiven av sin svekfulle fästman, och Abigail hos sin mormor i Bath, medan deras mor slagit sig ner hos sin bror. Camille är skakad och upprörd över faderns fundamentala svek och eftersom denne är utom räckhåll för hennes vrede kanaliseras den mot den okända halvsyster, Anna Snow, som nu har den ställning hon och hennes syster växte upp med.

Driven av ett behov att förstå börjar Camille undervisa vid det barnhem där hennes halvsyster växte upp och senare också undervisade. Där träffar hon Annas barndomsvän, Joel Cunningham, som växte upp samman med henne på barnhemmet och som nu ger konst- och teckningslektion till eleverna i skolan.

Joel Cunningham, som älskade sin barndomsvän Anna, är kritiskt inställd till vad han ser som Camilles försök att gå i Annas fotspår. Men Camille visar sig i alla fall vara en långt mer kompetent lärare än han befarat och sakta och motvilligt växer en vänskap fram dem emellan.

Joel, som kämpat sig fram till att bli en ansedd porträttmålare i Bath, får i uppdrag att måla porträtt av Camille och Abigail. Camille är måttligt road av förslaget men går med på det för sin mormors skull. För att ge henne tid att vänja sig tanken börjar Joel med porträttet av Abigail.

Camille kämpar med att acceptera att hon inte längre är en förnäm dam – och att Anna, hennes okända halvsyster, istället är det. Hon kämpar också med att passa in på barnhemmet, dit hon efter en tid flyttar, och med att lyckas som lärare.

Under tiden får Joel oväntat nyheter om sin ditintills okända bakgrund. Skakad och upprörd vänder han sig till Camille och de dras allt närmare varandra. Allt drivs till sin spets när hela Camilles släkt, inklusive Anna och hennes nye make, kommer till Bath för att fira hennes farmors födelsedag.Mitt omdöme

Det känns som om Mary Baloghs nya serie, Westcott-serien, landar i och med denna bok. Här faller alla komplicerade släktrelationer som jag fick kämpa för att hålla reda på äntligen på plats och berättelsen flyter därför ledigare. Kanske hjälper det att större delen av släkten, bortsett från referenser till dem eller omnämnanden, är frånvarande i första delen av boken och sedan introduceras portionsvis.

Istället ligger fokus på Camille och hennes behov av att acceptera det som hänt och utforska och förstå den nya verklighet som väntar henne som hennes fars utomäktenskapliga dotter.

Camille är inte direkt lätt att tycka om som person – hon var rent ut ganska gräslig mot sin halvsyster i den första boken. Men jag tycker att Mary Balogh gör ett utmärkt arbete att här i hennes egen bok rehabilitera henne och hjälpa mig förstå hur hon tänker och reagerar när hon bit för bit försöker återskapa sig själv till ett liv under nya förutsättningar.

Joel Cunningham, som växte upp tillsamman med Anna på barnhemmet, och som efter många kämpiga år blivit en ansedd porträttmålare är en sympatisk person – och ett intressant val för Camille. I sitt gamla liv skulle hon inte ha ägnat en man som honom en blick. Men som de är kollegor i skolan – Joel ger regelbundet konst- och teckningslektion till eleverna i skolan – är de tvungna att arbeta tillsammans i klassrummet och det är intressant att se hur en motsträvig respekt växer fram mellan dem för att sakta också övergå i vänskap. Men några kulturkrockar är givetvis, med tanke på deras bakgrund, oundvikliga.


Someone to Hold känns som en mer sammanhängande bok jämfört med Someone to Love vars strukturella svagheter – så som varandes första bok i serien – jag tog upp i den recensionen. Det har varit uppfriskande att lämna aristokratins salonger och balsalar och uppleva en romance som till stora delar utspelar sig på ett barnhem. Lika intressant har det varit att se hur Mary Balogh, som själv varit lärare, skildrat en nybliven lärarinnas vedermödor under hennes första trevande veckor i yrket under regencyepoken.Betyg: 8 hjärtan av 10

http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/blog-page_29.html
(som har en annan betygsskala)

Someone to Hold
finns att köpa hos bl a
Adlibris, Bokus och Amazon
http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html


Tidigare romancerecensioner / tips om romantisk läsning:

2017

- Someone to Love, av Mary Balogh
- Seven Minutes in Heaven, av Eloisa James
- Arvtagerskan, av Lina Forss
- The Danger of Desire, av Sabrina Jeffries
- När drömmen slår in, av Sofia Fritzson


2016

- Do You Want to Start a Scandal, av Tessa Dare
- The Study of Seduction, av Sabrina Jeffries
- Duke of Sin, av Elizabeth Hoyt

Här ovan börjar Romanceportalens egen betygsskala gälla. 

Tidigare recenserade böcker är ej betygssatta (och kommer, åtminstone i dagsläget, inte heller att betygssättas retroaktivt).Om du vill se äldre recensioner, bokpresentationer och boktips finns de under rubriken Romancerecensioner i högerkolumnen. Annars kan du finna dem den här vägen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar