tisdag 13 juni 2017

Förseningar, förseningar

Är det inte det ena så är det det andra. Än en gång har det uppstått en försening med romancerecensionerna - som om det inte, av olika skäl, varit nog med förseningar under vårvintern och våren. Men den här gången är det tå kvalitetshöjande åtgärder jag vill implementera i recensionerna.


Den första är ett slags faktaruta i inledningen till recensionen, med uppgifter om vilken kategori boken i fråga tillhör (Historisk romance, Contemporary Romance, Paranormal romance, etc), vilken epok (Regency, Viktoriansk, Georgiansk, etc) eller typ (Småstadsromance, Landsbygdsromance, etc) samt t ex utgivningsår och vilken serie den ingår i.

I dagsläget är jag inte säker på om jag kommer att införa denna faktaruta retroaktivt i de senaste recensionerna, sedan den omfattande omformateringen av dem i höstas, eller inte. Det återstår att se.

Om jag börjar här är det redan klart efter en förmiddags pillande och petande med att få in en tabell i inlägget och få den att bete sig som jag vill ha den. Skall jag klistra in den i de ca tio senaste recensionerna och ändra till relevanta fakta för boken i fråga lär det ta längre tid.


Det andra är en sak mitt eminenta bollplank för Romanceportalens utveckling, Kristina Westling, föreslog redan inför omformateringen i november men som jag den gången inte var redo att genomföra.

Jag avser att kupera den vid det här laget extremt långa svansen av böcker som jag tidigare recenserat, presenterat eller tipsat om och som, i vissa fall, kan vara längre än själva recensionen.

Istället kommer jag att göra en sida om tidigare, på ett eller annat sätt tipsade om eller recenserade böcker. Exakt var jag kommer att lägga snittet är jag inte helt klar över. Antingen vid årsskiftet 2015 - 2016 eller i samband med den stora omstruktureringen av romancerecensionerna i november 2016.

Jag behöver tänka igenom vilket som skulle bli bäst.


Och jag behöver konstruera den här nya sidan. Innan jag kan lägga snittet, var jag än beslutar att lägga det.


Sedan är givetvis också frågan om jag skall nöja med den första av implementeringarna i den närmast följande recensionen och genomför svanskuperingen i samband med nästa?
2 kommentarer:

 1. Hurra! Bra förändring Elisabet - och inte bara för att jag föreslog det tidigare ;) En faktaruta låter som en mycket bra idé. Då kan man snabbt se att om jag tror att jag gillar den här boken så finns det fler i samma serie :)

  Men - med risk för att väcka ännu fler tankar hos dig - ta dig en funderare kring hur du ska hantera nya funktioner och förändringar. Du kommer aldrig att få slut på idéer som du vill genomföra och varje gång kommer du att ställas inför frågan: Ska jag börja med det nu eller genomföra det retroaktivt?
  Och om jag gör det retroaktivt, när i så fall? Under det här året? Eller kanske från och med nästa år? Bara för böcker som har fått ett visst betyg (ex. 5-10)? Möjligheterna är många!

  Hoppas att jag inte orsakar sömnlösa nätter för dig nu, men jag tror att om du tänker igenom det här redan nu kommer du att bespara dig själv sömnlösa nätter framöver :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag valde att lägga snittet för "svanskuperingen" i samband med omformateringen av recensionern som du hjälpte mig genom i höstas (Elizabeth Hoyts Duke of Sin, om du minns den, som i mångt och mycket var vår försökskanin och genomgick alla dessa förändringar). Det var då betygssystemet infördes också.

   Fast den gången var jag inte redo att kapa svansen också. Det hade varit så många och så omfattande förändringar, just då klarade jag inte fler. Ibland måste väl idéer helt enkelt få mogna klart.

   Nu finns en sida med länkar till de äldre recensionerna under rubriken Romancerecensioner i högerkolumnen. Det kommer också att finnas en länk nedanför "svansstumpen" i nästa och kommande recensioner.

   Det skall bli kul att höra vad du tycker om "svansstumpen" när du får se den i nästa recension. Likaså vad du tycker om faktarutan när du får se den. Den kan nog komma att genomgå viss smärre bearbetning innan den satt sig - och jag tror att det t ex kan bli vissa variationer beroende på boken i fråga. Det återstår att se hur den funkar för t ex svensk contemporary romance, om några parametrar måste ändras där.

   Jag har nog (nästan) definitivt bestämt mig för att inte försöka införa någonting retroaktivt. Jag har inte betygsatt några böcker recenserade före ovan nämnde Duke of Sin så om jag med din hjälp drog en gräns i höstas (och även sedan dess har jag gjort vissa detaljjusteringar), så drar jag nu en en på egen hand. Ändringar införs från och med den recension där de först uppträder. Punkt.

   Den recension jag jobbar med (och som är min nya försökskanin) kommer förhoppningsvis i morgon. Jag jobbar just nu med att fras för fras översätta den kortare recensionen till GoodReads till förhoppningsvis läsbar engelska (eftersom det är en engelsk romance). Finns du på GoodReads?

   Radera