lördag 8 oktober 2016

Svensk romance på frammarsch!


Jag vill börja med att tipsa om en kort intervju som Romancepodden gjorde på Bokmässan med Sofia Fritzson, som just utkommit med sin nya bok - sin första romance - När drömmen slår in.

Det är verkligen roligt att se hur romancesverige växer, som ringarna på vattnet, och breddas och utvecklas.

Den här boken har hamnat på min top wish list hos GoodReads, d v s ett trettiotal böcker som jag verkligen, verkligen vill läsa (så snart som möjligt) och som kommer att köpas så snart min för tillfället anorektiska bokbudget tillåter. För vilken svensk romanceläsare vill inte läsa ny, svensk romance?

Andra nya, svenska romanceböcker som också hamnat på min top wish list hos GoodReads är Lina Forss Arvtagerskan och Samanta Olofsdotters Kärlek på öppet hav.

Om vi ser till 2016 som helhet är det ett märkesår för svensk romance, på samma sätt som 2010 var (när Simona Ahrnstedts Överenskommelser, som första romance skriven på svenska, utkom).

Under många år därefter dominerade Simona Ahrnstedt fullständigt svensk romance - hon inte bara stred för genren i ett veritabelt folkbildningsprojekt, hennes namn blev synonymt med svensk romance. Under sensommaren kom hennes senaste bok, En enda risk.2016 blev inte bara året när Simona Ahrnstedt, som första svenska romanceförfattare översatt till engelska bröt sig in på den engelskspråkiga romancemarknaden (hur stort som helst!), det blev också året när svensk romance som helhet växte på bredden.
Svensk romance, 2016


2016 var också året när Romancepodden började sända, instagramkontot Romanceeverafter grundades av fem svenska kvinnor som älskar romance och nu kan man verkligen, med fog, tala om det svenska romanceundret!

2016 har också varit året när media verkligen börjat - ah, det finns alltjämt vissa mörka (och skrattretande) fläckar som romanceläsare förbigår med halvt hysteriska finissanfall (alternativt asgarv) över diverse inkoftade kulturmuppars gallspyende utbrott mot en genre som retar dem till vanvett - ta romance på allvar.


Har jag missat någonting som borde ha nämnts här?
Ber om ursäkt i så fall.


Någonting som jag nu verkligen ser fram emot är att se denna romancevåg skölja in över en skara kräsmagade kulturmän (kvarlevor från ett förgånget årtusende) med sunkig kvinnosyn och litterär moralpanik, som kommer att gå "Neeej! Inte mera jäkla romance!"


Lär er simma, gubbar!


Eller skaffa flytväst. Er omhuldade litterära högborg har likt Titanic gått på ett isberg och vänt aktern i vädret. Den här vågen kan inte stoppas. Romanceläsare Sverige runt kommer ut ur garderoben – förlåt, ur boudoiren, skall det givetvis vara – och ger en nedlåtande och fullständigt oförstående kulturelit fingret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar