söndag 2 oktober 2016

Simona Ahrnstedt – En enda risk

En enda risk är den avslutande delen i Simona Ahrnstedts contemporary romance serie, som inleddes 2014 med En enda natt. Och nog är En enda risk en värdig final på serien!

Romance är en av västvärldens största litterära genrer – betydligt större än deckare – och läs och älskas av miljoner läsare världen över. Ändå var den 2010 relativt okänd här i Sverige. Tills Simona Ahrnstedt ändrade på det en gång för alla med sin historiska romance Överenskommelser.

Jag gillar Simona Ahrnstedts böcker och jag har under flera års tid följt hennes författarskap och hennes kamp för att öka intresset för romance och höja dess status i arbetarlitteraturens, deckarundrets och kokböckernas Sverige. Det är ett författarskap som givit henne den välförtjänta titeln Sveriges Romancedrottning.

Och det är en kamp och ett pionjärarbete som börjar ge resultat. Det finns nu en växande romance community i Sverige, som växer litet som ringarna kring vattnet. Romanceläsare Sverige runt kommer ut ur garderoben – förlåt, ur boudoiren, skall det givetvis vara – och ger en nedlåtande och fullständigt oförstående kulturelit fingret. Och nu börjar också flera nya romanceförfattare dyka upp i Simonas kölvatten och pröva sina vingar och bidra till att bredda svensk romance.

Men det är tveklöst att det är Simona Ahrnstedt som leder det svenska romanceundrets segertåg över världen. Hennes contemporary romance serie har översatts till engelska och sålts till USA, världens största romancemarknad, där konkurrensen är knivskarp.


Simona Ahrnstedts contemporary romance serie utspelar sig i Stockholms överklass och finanselit. Fast En enda risk gör ett rejält avsteg från det konceptet. Stora delar av berättelsen utspelar sig norr om polcirkeln, i ett vintrigt Kiruna. Men var handlingen än utspelar sig – i finanseliten, bland fältläkare eller inom tidningsvärlden – målar Simona upp en tätvävd, intrigfylld väv där starka, kompetenta och självständiga kvinnor står i centrum.

Det är visserligen historisk romance som ligger mig närmast om hjärtat och jag har inte läst mycket contemporary romance, så jag kan därför inte göra några jämförelser med engelskspråkiga contemporary romanceförfattare. Men ett kan jag i alla fall säga, och det är att jag verkligen gillar Simonas version av den.


I En enda risk är det kvällstidningsjournalisten Ambra Winter som står i centrum. Hon ställs mot Tom Lexington, säkerhetsexpert och före detta soldat, som drabbats av posttraumatisk stress efter ett fritagningsuppdrag (En enda hemlighet) och dragit sig undan i ett hus i Norrbottens skogar.


Jag har läst boken två gånger. Först i standardutgåvan och sedan i en specialutgåva med ett efterord av journalisten Maria G Francke om boken, om romancegenren (i Sverige såväl som internationellt) och om Simona Ahrnstedt och hennes författarskap.Om En enda risk 
(baksidestext)

”En enda risk är den efterlängtade tredje delen i romancedrottningen Simona Ahrnstedts bästsäljande samtidsserie. En bladvändare fylld av kärlek, sex och spänning. Om två människor som är varandras motpoler men förs samman av ödet i ett vintrigt Norrbotten.

Ambra Vinter är journalist på Sveriges största kvällstidning. Knivskarp, kaxig och idealistisk. Dagarna före jul skickas hon ut på ett jobb som ingen annan vill ha. Till kylan, snön och det eviga mörkret i Kiruna. En stad som väcker upp plågsamma minnen från hennes förflutna.

Tom Lexington är före detta elitsoldat. Efter att ha överlevt en helikopterkrasch och fångenskap har han isolerat sig i skogen i Norrbotten. Traumatiserad och sviken har han bara ett mål: att vinna tillbaka kvinnan han förlorat till en annan.

Slumpen för två sårade personer i varandras väg. Medan Ambra arbetar med att slutföra sitt uppdrag och Tom försöker finna en mening med tillvaron, uppstår en oväntad attraktion. Mot bakgrund av polarnätter och norrsken ställs frågan på sin spets: kan man älska någon som man inte litar på?”Recension av En enda risk på GoodReads,
(inflikad här med HTML-kod)


En enda riskEn enda risk by Simona Ahrnstedt

My rating: 5 of 5 stars


En enda risk är den sista boken i Simona Ahrnstedts contemporary romance serie och boken är en värdig final på hela serien, en riktigt bra och härligt välskriven svensk romance. Känslorna rörs upp när man läser – samtidigt som man inte för ETT ÖGONBLICK vill sluta läsa. Simona Ahrnstedt levererar, som alltid. Det är inte för inte hon kallas Sveriges Romancedrottning.

Jag gillar verkligen Simonas version av contemporary romance. Det är romance med djupa stråk av feminism, av socialt patos och engagemang, skickligt sammanvävt med en het och passionerad kärlekshistoria och två starka men sårade och sårbara personer i centrum.

Ambra Vinter är journalist ända in i ryggmärgen och hennes instinkt att följa en historia kommer såväl att sätta henne i fara som komplicera ett redan från början komplicerat förhållande. Tom Lexington, den hemlighetsfulle mannen som skymtat förbi som en biperson i En enda natt och spelat en mer framträdande roll i En enda hemlighet, lider av posttraumatisk stress efter ett fritagningsuppdrag som slutade i en katastrof för hans del och efterföljande fångenskap.

Vare sig Tom eller Ambra är beredd att gå in i ett förhållande, båda har svårt med tillit. Ambra har dåligt självförtroende när det gäller relationer och Tom har egentligen en helt annan plan för framtiden, en som han klamrar sig fast vid som en livlina. Men ingen av dem kan förneka attraktionen dem emellan.

Som så många kvinnliga journalister har Ambra sin beskärda del av näthatare som inte tål att kvinnor tar plats och har maktpositioner och inflytande och gör allt för att tysta dem på nätet. Det har hennes syster, artisten Jill, också. Det är ett av bokens genomgående teman.

Ett annat tema är systerskap och vänskap. Hur många motsättningar, olikheter, svek och sammandrabbningar de kan tåla och ändå överleva. Ännu ett är behovet av att dra sig undan, ständigt i motsättning till behovet att höra till någonstans – om det så är en arbetsgrupp, en familj eller en partner. Att bli – att vara – accepterad som man är.

Något annat som också lyser igenom är den noggranna researchen. Till och med jag, som aldrig varit längre norrut än Östersund, känner verkligen stämningen av midvinterns köld och mörker i Kiruna.

Någonstans strax efter mitten av boken känns det som om texten spretar åt alla håll och alla intriger vill gå sin egen väg och man (jag) undrar hur katten Simona skall lyckas knyta samman alla olika trådar. Men hon lyckas göra det på ett tillfredställande sätt och jag kan inte säga annat än att En enda risk är en värdig avslutning på en suverän serie.

Man brukar tala om det sociala patoset och engagemanget i svenska deckare men jag undrar om man inte om en tjugo år kommer man att tala på samma vis om det sociala patoset och engagemanget i svensk contemporary romance.

Svensk romance – i händerna på en lysande, feministisk författare som Simona Ahrnstedt, som kan romancegenren som ingen annan – finns egentligen bara ett ord. Mäktigt.


Det finns en mer omfattande recension/rekommendation på Romanceportalen:
http://elisabetnielsen.blogspot.se/20...

View all my reviews


Fotnot:
Jag mottog båda versionerna av boken i samband med releasen. Det har inte påverkat denna recension/rekommendation på något sätt. Jag föll handlöst.

En enda risk
finns att köpa hos bl a
Adlibris och Bokushttp://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html


Tidigare tips om romantisk läsning:

2016

- Only Beloved, av Mary Balogh
- Only A Kiss, av Mary Balogh
- The Art of Sinning, av Sabrina Jeffries
- Gloria, av Åsa Hellberg
- Cold-Hearted Rake, av Lisa Kleypas
- Four Nights with the Duke, av Eloisa James
- Lord Dashwood Missed Out, av Tessa Dare
- Sweetest Scoundrel, av Elizabeth Hoyt
- Daniel’s True Desire, av Grace Burrowes
- Tremaine’s True Love, av Grace Burrowes

2015

- Irresistible, av Mary Balogh
- Lady Maggie’s Secret Scandal, av Grace Burrowes
- Married To The Viscount, av Sabrina Jeffries
- When a Scot Ties the Knot, av Tessa Dare
- The Lady Risks All, av Stephanie Laurens
- Fool Me Twice, av Meredith Duran
- All in, av Simona Ahrnstedt (tips om kommande, översatt bok) 
- Lady Eve’s Indiscretion, av Grace Burrowes
- Lady Louisa’s Christmas Knight, av Grace Burrowes
- Dearest Rogue, av Elizabeth Hoyt
- Wed Him Before You Bed Him, av Sabrina Jeffries
- The Taming of Ryder Cavanaugh, av Stephanie Laurens
- And Then She Fell, av Stephanie Laurens
- Three Weeks With Lady X, av Eloisa James
- The Bargain, av Mary Jo Putney
- The Virtuoso, av Grace Burrowes
- The Soldier, av Grace Burrowes
- The Heir, av Grace Burrowes
- If the Viscount Falls, av Sabrina Jeffries
- How the Scoundrel Seduces, av Sabrina Jeffries
- The Temporary Wife, av Mary Balogh
- The Dangerous Lord, av Sabrina Jeffries
- The Duke’s Disaster, av Grace Burrowes
- This Duchess of Mine, av Eloisa James
- A Duke of Her Own, av Eloisa James
- A Lady Never Surrenders, av Sabrina Jeffries
- To Wed a Wild Lord, av Sabrina Jeffries
- How to Woo a Reluctant Lady, av Sabrina Jeffries   
- A Hellion in Her Bed, av Sabrina Jeffries 
- The truth About Lord Stonville, av Sabrina Jeffries
- The Hellions of Halstead Hall, av Sabrina Jeffries (introduktion till serien)
- Only a Promise, av Mary Balogh
- The Lady Most Likely, av Julia Quinn, Eloisa James, Connie Brockway
- En enda hemlighet, av Simona Ahrnstedt
- Only Enchanting, av Mary Balogh
- The Lady Most Willing, av Julia Quinn, Eloisa James, Connie Brockway
- Not So Innocent, av Laura Lee Guhrke
- To Catch an Heiress, av Julia Quinn
- Say Yes to the Marquess, av Tessa Dare
- By Winter's Light, av Stephanie Laurens

2014

- The Black Cobra Quartet, av Stephanie Laurens
- The Casebook of Barnaby Adair, av Stephanie Laurens
- David, av Grace Burrowes
- The Promise in a Kiss, av Stephanie Laurens
- Cynster-serien - Släkt och vänner, av Stephanie Laurens
- It Happened One Night och It Happened One Season, av Mary Balogh
- The Ideal Wife och A Precious Jewel, av Mary Balogh
- Ladyns hemliga brev / The Lady and the Laird, av Nicola Cornick
- How To Marry A Marquis, av Julia Quinn
- The Bastion Club Novels, av Stephanie Laurens
- Spindle Cove series, av Tessa Dare
- Twas the Night After Christmas, av Sabrina Jeffries
- Lady Whistledown-serien, av Julia Quinn m f
- En enda natt, av Simona Ahrnstedt
- The Captive Hearts Series, av Grace Burrowes
- The Perfect Lover, av Stephanie Laurens
- Gareth, av Grace Burrowes
- Cynster serien - Tvillingarna, av Stephanie Laurens
- Regency Christmas special, ett axplock av Mary Baloghs julskildringar
- Suddenly You, av Lisa Kleypas
- A Christmas promise, av Mary Balogh
- The Bedwyn Prequels, av Mary Balogh
- Wallflower series, av Lisa Kleypas
- The Duke's Men - de 2 första böckerna, av Sabrina Jeffries
- The Spymaster's Lady, av Joanna Bourne
- Minx, av Julia Quinn
- The Cynster-series - de 6 första böckerna, av Stephanie Laurens
- Romancing the Duke, av Tessa Dare
- The Survivors Club, av Mary Balogh
- Ethan, av Grace Burrowes
- Historisk, svensk romance, av Simona Ahrnstedt
- The Hathaways series, av Lisa Kleypas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar