Låt oss börja med pepparplanta, eller peppar (Piper nigrum).
Pepparplanta är en tropisk klängväxt som tillhör familjen pepparväxter (Piperaceae) som växer
naturligt i södra Indien.
Pepparplantans frukter används för att framställa kryddorna svartpeppar, vitpeppar, grönpeppar och rödpeppar.
Bäret är en liten stenfrukt, med en diameter på fem
millimeter. När den är fullt utvecklad så är den mörkröd och innehåller ett
frö. Dess karakteristiska kryddighet kommer sig av fruktens innehåll av det
kemiska ämnet piperin.
En kort och pepprig historik
Peppar har under många tusen år odlats bland annat på
Malabarkusten och i Kerala i Indien.
På Alexander den stores tid, 300-talet f kr, hittade så pepparn till Europa.
Här blev den snabbt populär för sin smak och sin
användbarhet.
Under lång tid kontrollerade araberna handeln med peppar. Kryddan
skeppades från Indien och fördes sedan med karavan över den Arabiska halvön. Genom
deras handelsmonopol hemlighölls pepparns ursprung länge.
Venedig fick
under tidig medeltid ensamrätt att handla med peppar med araberna. Det ledde givetvis
till att det redan höga priset på peppar steg ytterligare. Uttryck som t.ex. ”pepprade
priser” uppkom under den tiden. Många av dessa uttryck används fortfarande.
När Vasco da Gama,
portugisisk upptäcktsresande, 1497 till 1498 upptäckte sjövägen till Indien runt
Godahoppsudden så ledde detta
till att Portugal övertog handeln med peppar och övriga kryddor från Asien.
Senare skulle först Holland och därefter England ta över
handeln.
Långpeppar var under antiken och tidig medeltid en minst
lika viktig krydda som vanlig peppar i Europa.
Långpeppar – en pepprig historia i sig
Långpeppar var
den första pepparsorten som nådde Europa. Under antiken och tidig medeltid var
långpeppar en minst lika viktig (och dyrbar) krydda som vanlig peppar i Europa.
Senare kom den dock att konkurreras ut av vanlig peppar.
Långpeppar är en tropisk ört inom familjen pepparväxter
(Piperaceae). Den kommer från början från nordöstra Indien, där den använts i
mer än 4000 år. Den spreds tidigt till Kerala, där den numera även växer vilt. Långpeppar
är nära släkt med peppar (Piper nigrum).
På sanskrit heter långpeppar pippali. Det är ursprunget för
de europeiska namnen på peppar.
Det är lite oklart när långpepparn först nådde Europa. Annat
än att det sannolikt bör ha varit något tidigare än vanlig peppar (som nådde
Europa under Alexander den stores tid, 300-talet f kr).
Theofrastos (ca
370 - 285 f kr) beskrev såväl långpeppar som vanlig peppar. Och år 70 e kr skriver
Plinius den äldre att
långpeppar är dubbelt så dyrt som vitpeppar och fyra gånger så dyrt som
svartpeppar.
Mot slutet av 1500-talet sjönk dock priset i Europa. Inte
långt därefter så slutade det allmänna användandet av långpeppar till förmån
för vanlig peppar. Kanske bidrog också den nya kryddan chili,
som var billig och lätt att odla i södra Europa, till långpepparns nedgång.
Idag är långpeppar ovanlig i europeisk matlagning. Den används
dock fortfarande i indisk matlagning, t.ex. i curryrätter.
Peppar – en kostbar krydda
Det höga priset ledde också till att andra kryddor användes som
ersättning för peppar. T.ex. användes paradiskorn, myrten, etiopisk peppar och
munkpeppar som ersättning.
När man vid olika upptäcktsresor hittade en krydda som
liknade peppar (kryddpeppar) eller
smakade starkt (chilipeppar och
sichuanpeppar), så kallade man helt
enkelt kryddan för peppar.
Så fick t.ex. Pepparkusten i Västafrika,
varifrån export av meleguetapepparn (paradiskorn) förekom, sitt namn.
Litet pepparlexikon
Svartpeppar
Svartpeppar framställs av de halvmogna gröna bären. Dessa
samlas ihop i högar och läggs ut i solen för att jäsa och torka.
Svartpeppar räknas som "kungen av kryddor". Framför
allt gäller detta den svartpeppar som odlas i Tellicherry i Kerala i Indien.
Svartpeppar är den mest använda kryddan i världen.
Svartpeppar:
- Tål lång koktid
- Ingår i många kryddblandningar
- Är mindre stark och mer aromatisk än vitpeppar
Svartpeppar odlas och framställs framför allt i:
- Kerala i Indien
- Sri Lanka
- Indonesien
- Malaysia
- Vietnam
- Brasilien
Grönpeppar
Grönpeppar finns i tre former:
- Inlagd i saltlag eller vinäger
- Lufttorkad
- Frystorkad
Inlagd grönpeppar används ofta i Europa. Färsk grönpeppar används
ofta i Sydostasien, bland annat i currypasta. Smaken är syrlig och frisk.
Grönpeppar odlas och framställs framför allt i:
- Indien
- Malaysia
- Madagaskar
- Brasilien
Rödpeppar
Rödpeppar består av färska eller inlagda mogna bär.
Rödpeppar används dock sällan och de röda pepparkornen i pepparblandningar är
normalt rosépeppar, som trots
sitt namn inte är släkt med vanlig peppar.
Vitpeppar
Vitpeppar framställs av de rödgula, helt mogna bären. Dessa befrias
från fruktköttet (med hjälp av rinnande vatten), skalas och torkas.
Indonesien står för den största produktionen av vitpeppar. Den
som kommer från ön Bangka anses vara den allra finaste.
Vitpeppar:
- Används bland annat i vita såser, såsom t.ex. bechamelsås.
- Är starkare men mindre aromatisk än svartpeppar
Vitpeppar odlas och framställs framför allt i:
- Indonesien
- Kerala i Indien
- Malaysia
- Kina
- Brasilien
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar