tisdag 24 april 2018

Tessa Dare – The Duchess DealKategori: Historisk romance
Titel: The Duchess Deal
Ingår i: Girl Meets Duke Series, 1:a boken
Författare: Tessa Dare,
amerikansk
romanceförfattare

Klass: Engelsk romance
Språk: Engelska 
Utgivningsår: 2017
Epok: Regency, (1810-tal)


Tessa Dare, USA Today bästsäljande författare, är en romanceförfattare som skriver varma, roliga och stundtals en smula galna böcker. Hennes förmåga att variera teman och spinna originella, gripande, romantiska historier kring sympatiska – men motspänstiga – huvudpersoner är närmast halvt genial. Många skratt och några tårar kan i det närmaste garanteras när man får en Tessa Dare romance i händerna.

Faktum är att skrattmuskulaturen kommer att få ett veritabelt work out-pass i samband med läsningen.

The Duchess Deal är den första boken i hennes nya serie, Girl Meets Duke.

Tessa Dare är en av mina favoritförfattare när det gäller historisk romance med mycket humor och många dråpliga situationer.

I denna första bok i den nya serien står the Duke of Ashbury, som sårades svårt i slaget om Waterloo, och sömmerskan Emma Gladstone i centrum.The Duchess Deal
(Baksidestext)

Girl Meets Duke Series, Book 1

When girl meets Duke, their marriage breaks all the rules…

Since his return from war, the Duke of Ashbury’s to-do list has been short and anything but sweet: brooding, glowering, menacing London ne’er-do-wells by night. Now there’s a new item on the list. He needs an heir—which means he needs a wife. When Emma Gladstone, a vicar’s daughter turned seamstress, appears in his library wearing a wedding gown, he decides on the spot that she’ll do.

His terms are simple:
  • They will be husband and wife by night only.
  • No lights, no kissing.
  • No questions about his battle scars.
  • Last, and most importantly… Once she’s pregnant with his heir, they need never share a bed again.
But Emma is no pushover. She has a few rules of her own:
  • They will have dinner together every evening.
  • With conversation.
  • And unlimited teasing.
  • Last, and most importantly… Once she’s seen the man beneath the scars, he can’t stop her from falling in love…
Om handlingen

I centrum står Ash, Duke of Ashbury, som sårades svårt i slaget om Waterloo, och den desperata men resursfulla sömmerskan Emma Gladstone, dotter till en landsortspräst och utslängd från hemmet efter att ha varit inblandad i en skandal.

Det finns en initial koppling mellan Ash och Emma. Emma har lagt ner månader med arbete på att sy Ash’s före detta fästmös brudklänning. När förlovningen bryts lämnas hon utan ett öre i ersättning – och därmed utan pengar till vare sig hyra eller mat. Det är anledningen till att hon är desperat nog att dyka upp i biblioteket i Ash hus i London, iförd brudklänningen i fråga och kräva betalt för sitt arbete.

Hennes uppdykande råkar sammanfalla med att Ash just beslutat att han behöver en ny brud. En ny hustru.

Han behöver nämligen en arvinge, och för den sakens skull är han beredd att ingå ett strikt konvenansäktenskap där man och hustru lever samman till dess de lyckats producera en son.

Ash har sina skäl för att föredra ett sådant arrangemang. Skadorna han tilldrog sig under slaget om Waterloo har lämnat honom svårt ärrad. Han ser sig själv som ett monster, som omöjligen kan attrahera en tilldragande ung kvinna.

Det är en uppfattning som såväl hans före detta fästmö som stora delar av societeten och därtill större delen av Londons befolkning delar.

Under sömnlösa nätter driver Ash omkring på Londons gator och gränder och spöar om tillfälle bjuds upp buset som utlopp för sin vrede. Sakta sprider sig ett rykte om the Monster of Mayfair, en ärrad och vildsint best till man, som terroriserar Londons befolkning.

Men Emma dök upp i Ash liv i ett kritiskt ögonblick och hans är fast besluten att han skall ha henne. Om än på sina egna villkor. De skall leva samman som man och hustru enbart om nätterna. Alla möten i sängkammaren skall ske i mörker. Och absolut inga kyssar!

Emma får inte heller ställa några frågor om Ash krigsskador. Och när hon väl är gravid med hans arvinge behöver de aldrig dela säng igen.

Men Emma låter sig inte köras över så lätt. Hon ställer sina egna krav. De skall äta middag tillsammans, varje kväll - och vid middagen skall de samtala. Hon skall också ha rätt att obehindrat retas med honom - och smeknamnen hon ger honom är nog för att driva Ash till vansinne!

Och när hon en gång väl har sett mannen bakom ärren och vreden, har Ash ingen chans att hejda henne från att älska honom.

Ash, å sin sida, är övertygad om att Emma kommer att bli just det slags mor hans son kommer att behöva för att kompensera hans egen frånvaro. Varm och omhändertagande. Hans nattliga vandringar har övertygat honom om att hans utseende skulle skrämma små barn.

Det är ett konvenansäktenskap, det är båda parter eniga om. Men snart nog, med tilltagande intimitet och närhet, är det så långtifrån konventionellt man över huvud taget kan komma.Mitt omdöme

Det här är en härlig, varm och rolig bok. Emma och Ash är underbara personligheter – motsträviga, omhändertagande och tjurskalligt envisa personer som inte kan låta bli att bry sig om varandra – och matchar varandra perfekt. Deras kärlekshistoria börjar ganska så motspänstigt, baserat på de regler Ash satt upp, men djupnar och utvecklas sakta och högst motvilligt medan de båda spjärnar emot det oundvikliga.

Berättelsen har mängder med humor och värme och charm, man kan inte låta bli att engagera sig i huvudpersonerna och deras öden. Några av bokens dråpligaste och galnaste scener involverar Ash och Emmas katt – och de scenerna är nära nog sanslösa.

Det finns också ett brett persongalleri – som det ofta gör i den första boken i en ny serie. Bland Emmas nyfunna vänner finns en grupp excentriska unga kvinnor. Jag tror att det är dem vi kommer att få följa genom de följande böckerna i serien. Faktum är att jag redan nu vet att nästa bok kommer att handla om en av dem.


Inom historisk romance finns just nu en trend att ta moderna företeelser, vare sig de är reella eller fiktiva, och integrera dem som teman i historiska miljöer/berättelser. Det kan vara Bridget Jones dagbok, det kan vara the Kardashians, eller seriefigurer. Det kan också vara en modern fras förklädd genom ett tidstypiskt ord, ofta - men inte alltid - t ex en engelsk adelstitel, som används som titel och därigenom friar till publiken.

Den här trenden förefaller öka stadigt i popularitet just nu. Jag måste dock erkänna att jag inte är särskilt svag för den. För mig känns den som om författaren fått slut på bra idéer och saknar fantasi för att skapa nya, unika personer och intriger.

När jag märkte att Tessa Dare, i The Duchess Deal, tagit ett regecygrepp på Batman med Ash nattliga vandringar och hans vana att om tillfälle bjuds spöa upp buset (hon ger honom till och med en kaxig ung pojke med attityd som sidekick) blev jag inte överdrivet begeistrad. Fast jag måste erkänna att hon tar sig an sitt något osannolika tema med osedvanlig stil och genomför det på ett övertygande sätt.


Så, om ni gillar er historiska romance med en stor portion humor och värme – och inte har någonting emot ovan nämnda trend – kan jag rekommendera The Duchess Deal. Många skratt och några tårar kan i det närmaste garanteras!
Betyg: 8 hjärtan av 10

http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/betyg-8-av-10.html(som har en annan betygsskala)

The Duchess Deal
finns att köpa hos bl a
Adlibris, Bokus och Amazon
http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html


Tidigare romancerecensioner / tips om romantisk läsning:

2018

- Allt eller inget, av Simona Ahrnstedt

2017

- Devil in Spring, av Lisa Kleypas
- När äventyret väntar, av Sofia Fritzson
- Sonjas andra chans, av Åsa Hellberg
- Will’s True Wish, av Grace Burrowes
- A Night to Surrender, av Tessa Dare
- Hemma där hjärtat väntar, av Sofia Ymén
- Duke of Pleasure, av Elizabeth Hoyt
- A Lady's Code of Misconduct, av Meredith Duran
- Hemligheter små, av Christina Schiller
- Someone to Hold, av Mary Balogh
- Someone to Love, av Mary Balogh
- Seven Minutes in Heaven, av Eloisa James
- Arvtagerskan, av Lina Forss
- The Danger of Desire, av Sabrina Jeffries
- När drömmen slår in, av Sofia FritzsonOm du vill se äldre recensioner, bokpresentationer och boktips finns de under rubriken Romancerecensioner i högerkolumnen. Annars kan du finna dem den här vägen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar