måndag 4 september 2017

Tessa Dare – A Night to SurrenderKategori: Historisk romance
Titel: A Night to Surrender
Ingår i: Spindle Cove series, 1:a boken
Författare: Tessa Dare,
amerikansk
romanceförfattare

Klass: Engelsk romance
Språk: Engelska 
Utgivningsår: 2012
Epok: Regency, (1810-tal)


Tessa Dare är en New York Times bästsäljande romanceförfattare som skriver varma, roliga och stundtals en smula galna böcker. Hon har en stundtals halvt genial förmåga att variera teman och spinna originella, gripande, romantiska historier kring sympatiska – men motspänstiga – huvudpersoner.

A Night to Surrender, den första boken i Tessa Dares älskade Spindle Cove serie, är inget undantag.

Här får man följa med på en halsbrytande resa när Victor ”Bram” Bramwell, nybliven Earl of Rycliff, försöker bilda en milis för att försvara kusten kring den lilla badorten Spindle Cove och Susanna Finch, dotter till en lokal godsägare och ett slags skyddspatronessa och inofficiell värdinna för Spindle Cove gör allt i sin makt för att stoppa honom. Många skratt och några tårar kan i det närmaste garanteras när de brakar samman.A Night to Surrender
(Baksidestext)

Welcome to Spindle Cove…


Spindle Cove is the destination of choice for certain types of well-bred young ladies: the painfully shy, young wives disenchanted with matrimony, and young girls too enchanted with the wrong men. It’s a haven for those who live there.

Victor Bramwell, the new Earl of Rycliff, knows he doesn’t belong here. So far as he can tell, there’s nothing in this village but spinsters and sheep. But he has orders to gather a militia. It’s a simple mission, made complicated by the spirited, exquisite Susanna Finch–a woman who is determined to save her ladies refuge from the invasion of Bram’s makeshift army.

The last thing either of them expects is a powerful attraction. Much less explosive passion. The village of Spindle Cove is set for an epic battle of the sexes…but will love conquer all?
Om handlingen

Överstelöjtnant Victor ”Bram” Bramwell, som skadats under Napoleonkrigens stridigheter på Pyreneiska halvön, vill ingenting hellre än att återfå sitt forna befäl men har bedömts som för svårt skadad. Istället har han fått i uppgift att grunda en milis på den engelska sydkusten, vid den lilla badorten Spindle Cove – också känd som Spinster Cove eftersom den är en populär tillflyktsort för unga damer som inte riktigt passar in i societeten. De blyga, de skygga, de alldagliga och hånade och de klena.

Det är ett uppdrag som inte tilltalar Bram det minsta – och som blir betydligt svårare än han tänkt sig eftersom Spindle Cove’s främsta dam, Susanna Finch, gör allt för att stoppa honom. Särskilt uppretad blir hon när han tilldelas en uråldrig, lokal titel, Earl of Rycliff, och en fallfärdig borgruin som högkvarter för milisen. Hon upplever att båda hotar friden och balansen i hennes älskade Spindle Cove.

Susanna Finch, dotter till en lokal godsägare, är ett slags skyddspatronessa och inofficiell värdinna för Spindle Cove och dess befolkning och damerna som gästar badorten. Hon är djupt oroad över hur en lokal milis skulle påverka den lilla byn som genom en naturens nyck är beroende av den lilla kolonin unga damer som sökt sin tillflykt där för sin försörjning.

Susanna är inte heller rädd för att sätta sig upp Bram, något som leder till en rad dråpliga situationer. Situationen gör dock att de måste samarbeta för få den lokala milisen att fungera. Alternativet vore att reguljära trupper stationeras i byn, något som definitivt skulle innebära slutet för den lilla badorten. Susanna, som är utbildad apotekare, tar sig också an Brams knäskada. Med något oortodoxa metoder.

Trots konflikterna mellan Bram och Susanna svallar attraktionen okontrollerat dem emellan och de dras hjälplöst till varandra. Men såväl Bram som Susanna har mål i livet. Oförenliga mål, som verkar för att driva isär dem.Mitt omdöme

A Night to Surrender är en härlig, rolig, romantisk och dråplig bok. Med Bram och Susanna har Tessa Dare skapat ett par viljestarka, sympatiska karaktärer och en oförglömlig romance. Och vi skall inte tala om det brokiga galleriet av bipersoner. Det är inte underligt att den här serien är så älskad – eller att så många av bipersonerna fått egna böcker.

Boken innehåller också en rad oförglömliga scener. Jag vill inte spoila någonting men alldeles i början har vi ett försök att skingra en fårflock som blockerar den enda vägen in till byn med sprängladdningar – något som leder till det första, tumultartade mötet mellan Bram och Susanna. Eller en oförglömlig mönstringsscen när milisen slutligen bildas.

Bram och Susanna har båda styrkor och svagheter som gör att de känns sällsynt levande och tredimensionella. Båda är viljestarka personer, med tydliga mål för sina liv. Att det sedan är oförenliga mål utgör själva drivkraften i boken.

På sätt och vis finns det en tredje huvudperson i boken. Den charmiga, sömniga lilla byn Spindle Cove. För sällan har en fiktiv plats känts så levande.

Den här boken är en liten juvel som sprakar och glittrar och lockar läsaren att stiga in i Spindle Cove’s charmerande värld. Och när man väl stigit in där, vill man aldrig lämna den.Betyg: 8 hjärtan av 10

http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/blog-page_29.html
(som har en annan betygsskala)

Fotnot:
Jag har tidigare tipsat om de första böckerna i Spindle Cove serien, däribland A Night to Surrender, i form av ett tips om hela den då existerande serien som romantisk semesterläsning. Men böckerna är så bra att de förtjänar en mer utförlig recension enligt dagens standard. A Night to Surrender är först ut.


A Night to Surrender
finns att köpa hos bl a
Adlibris, Bokus och Amazon
http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html


Tidigare romancerecensioner / tips om romantisk läsning:

2017

- Hemma där hjärtat väntar, av Sofia Ymén
- Duke of Pleasure, av Elizabeth Hoyt
- A Lady's Code of Misconduct, av Meredith Duran
- Hemligheter små, av Christina Schiller
- Someone to Hold, av Mary Balogh
- Someone to Love, av Mary Balogh
- Seven Minutes in Heaven, av Eloisa James
- Arvtagerskan, av Lina Forss
- The Danger of Desire, av Sabrina Jeffries
- När drömmen slår in, av Sofia Fritzson


2016

- Do You Want to Start a Scandal, av Tessa Dare
- The Study of Seduction, av Sabrina Jeffries
- Duke of Sin, av Elizabeth Hoyt

Här ovan börjar Romanceportalens egen betygsskala gälla. 

Tidigare recenserade böcker är ej betygssatta (och kommer, åtminstone i dagsläget, inte heller att betygssättas retroaktivt).Om du vill se äldre recensioner, bokpresentationer och boktips finns de under rubriken Romancerecensioner i högerkolumnen. Annars kan du finna dem den här vägen
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar