onsdag 5 juli 2017

Christina Schiller – Hemligheter små


Kategori: Contemporary romance
Titel: Hemligheter små
Ingår i: Forsberga-serien, 1:a boken
Författare: Christina Schiller,
Sven
sk romanceförfattare

Klass: Svensk romance
Språk: Svenska 
Utgivningsår: 2017
Epok: Nutid


Christina Schiller debuterade i våras med en nyskriven svensk romance. Hemligheter små, den första delen i hennes Forsberga-serie, är utgiven av HarperCollins Nordic Förlag. Hemligheter små är en varm och vemodig – och stundtals smärtsam – berättelse om förluster och förlåtelse och kampen för att gå vidare. Och, givetvis, om förälskelse.

Christina Schiller är en av årets debuterande författare som under 2017 bloggar på Debutantbloggen. Även om hon idag är bosatt i Västergötland är Christina värmländska och det är någonting man kan märka i hennes bok som har en genuin känsla av småstad, sommar och natur.

Hemligheter små, den inledande delen i Forsberga-serien, är Alexandra och Daniels historia – och här blommar verkligen kärleken.Hemligheter små
(Baksidestext)

Tiden har stått stilla i den värmländska småstaden Forsberga. Men för Alexandra är ingenting sig likt.

För tio år sedan lämnade Alexandra sin hemstad. När hennes mamma blir sjuk tvingas hon återvända – till barndomsvännen Daniel, till blomsteraffären hon älskade men också till de smärtsamma minnen hon flytt från.

Mötet med det förflutna rör upp starka känslor och dessutom visar det sig svårare att bevara gamla hemligheter än hon trott…
Om handlingen

Det kommer inte att bli lätt att försöka sammanfatta handlingen utan att spoila någonting men här är det.

Alexandra är fotograf och har tillbringat många år i Göteborg. Det är först när hennes mamma blir sjuk som hon återvänder till Forsberga, den lilla värmlandsstaden där hon växte upp. Hon återvänder motvilligt, hennes sista tid i Forsberga var fylld av omskakande händelser och smärtsamma förluster – och de minnena har följt henne genom åren.

Men hon återvänder också med en känsla av att det kanske är dags att möta det förflutna, hur smärtsamt och krävande det än kommer att bli.

Tyvärr dröjer det inte länge innan förföljelserna startar på nytt.


Under tiden har Alexandras oskiljaktiga barndomsvän, Daniel Bergnér, blivit kvar i Forsberga och tagit över familjeföretaget – en handelsträdgård som han fått att blomstra. Daniels relation till sina föräldrar är ansträngd eftersom han känner att han och hans lillasyster ständigt har fått stå tillbaka för deras sorg över den äldre brodern, Adam, som dog i en bilolycka.

Relationen mellan Alexandra och familjen Bergnér är också milt sagt ansträngd. Daniels föräldrar, Sofia och Axel, håller henne ansvarig för deras äldste sons död. Och Sofia var en gång i världen förälskad i Alexandras pappa.

Relationen mellan Alexandra och Daniel är komplicerad redan från början. Inte blir det mindre komplicerat av attraktionen som flammar upp dem emellan. Eller att Alexandra bär på smärtsamma hemligheter, hemligheter hon ännu inte är beredd att tala om – och som Daniel inte lyckas låta bli att peta på.

Vad som komplicerar saken ytterligare är att Alexandra rycker in för sin mamma i hennes blomsteraffär, vilket ofrånkomligt drar in henne och Daniel i ett ännu närmare samarbete. Blomsteraffären var hennes barndoms trygga mittpunkt, men inte ens där får Alexandra vara ifred för förföljelserna.

In i turerna mellan Alexandra och Daniel dras också deras gemensamma barndomsvänner – Kim och Patrik, blivande föräldrar – som med osviklig lojalitet måste försöka väga två sidor mot varandra.Mitt omdöme

Christina Schiller lägger en ny och kompetent röst till den våg av småstadsromance som nu växer fram vid sidan av den mer Stockholmscentrerade som initialt dominerande svensk contemporary romance. Hemligheter små en varm, vemodig och hoppfylld berättelse om förluster och förlåtelse och kampen för att orka gå vidare. Om en förälskelse som flammar upp vid ett återseende mellan två skolkamrater som en gång i tiden var oskiljaktiga.

Hemligheter små är överlag en välskriven bok. Christina Schiller får fram såväl värmen, osäkerheten och tvekan mellan Alexandra och Daniel som attraktionen och förälskelsen. Språket har överlag en elegans och smidighet och Alexandra och Daniel känns som väl utvecklade personer som är såväl sårade som sårbara. Lika väl utmejslade är det stödjande paret, Kim och Patrik, som har sina egna problem att brottas med.

Boken bjuder stundtals på smärtsam läsning. Förlusterna som drabbat personerna är svåra, motsättningarna mellan familjerna går på djupet – och det är en schism som sträcker sig över flera generationer.

Samtidigt är det en bok där kärleken blomstrar. I mer än en bemärkelse. För blommorna står i centrum, såväl för Alexandra och hennes mor som för Daniel och hans familj.


Men även om Hemligheter små är en riktig läckerbit för romanceälskare så har den dock vissa flaws. På sina håll känns det, oftast utan att jag kan sätta fingret på det, som om vissa pusselbitar saknas. Som om berättelsen tappar kontakten med sin botten. Som om Christina har allt klart för sig i huvudet men glömt att få med dem i boken. Eller tvingats stryka detaljer – för mestadels rör det sig om just detaljer – för att texten skulle rymmas i bokens format.

För att ta ett par konkreta exempel så känns Mauds bakgrund, boken igenom, bortsett från detta med blommorna ganska diffus. Det känns som om jag både hade velat och behövt veta mer om henne och hennes liv i Forsberga för att få mer djup och skärpa när det gäller konflikten. Och jag hade gärna velat ha uppgörelsen mellan Alexandra och Sofia som en scen i boken och inte bara få den nämnd i förbigående.

De flesta saknade pusselbitar kan dock, i alla fall delvis, förklaras med att Hemligheter små är den inledande delen i en serie och att luckorna förhoppningsvis efterhand kommer att fyllas i de kommande böckerna.

Sedan finns det också litet för många ställen där det känns som om Christina inte riktigt vågat lita på dialogen utan förstärkt den (sade recensenten frustrerat). Det är kanske bara jag som är petig – och enstaka förstärkningar hade jag blundat för. Men de är litet väl många för min smak och tyvärr känns det som om språket här snubblar, som på osynliga trösklar, och mister något av den elegans och följsamhet som annars präglar boken.


Men det är också mina enda invändningar. Det här är en lysande debut av Christina Schiller och på det stora hela är Hemligheter små ett klart läsvärt tillskott till den nya vågen av svensk romance. Stråk av värme, humor, vemod och sorg tvinnas samman till en gripande berättelse där två starka men sårbara personer söker sig fram till varandra – kan det bli bättre?

Om ni gillar svensk romance får ni för allt i världen inte missa Hemligheter små!

Och Christina Schiller, är definitivt en ny röst att räkna med inom svensk romance.Betyg: 8 hjärtan av 10

http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/blog-page_29.html
(som har en annan betygsskala)

Fotnot:
Jag mottog boken som gåva. Det har inte påverkat denna recension på något sätt.
Hemligheter små
finns att köpa hos bl a
Adlibris och Bokus
http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html


Tidigare romancerecensioner / tips om romantisk läsning:

2017

- Someone to Hold, av Mary Balogh
- Someone to Love, av Mary Balogh
- Seven Minutes in Heaven, av Eloisa James
- Arvtagerskan, av Lina Forss
- The Danger of Desire, av Sabrina Jeffries
- När drömmen slår in, av Sofia Fritzson


2016

- Do You Want to Start a Scandal, av Tessa Dare
- The Study of Seduction, av Sabrina Jeffries
- Duke of Sin, av Elizabeth Hoyt

Här ovan börjar Romanceportalens egen betygsskala gälla. 

Tidigare recenserade böcker är ej betygssatta (och kommer, åtminstone i dagsläget, inte heller att betygssättas retroaktivt).Om du vill se äldre recensioner, bokpresentationer och boktips finns de under rubriken Romancerecensioner i högerkolumnen. Annars kan du finna dem den här vägen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar