tisdag 18 april 2017

Hjälp! Jag behöver era synpunkter!


Om ni undrar vad som händer på Romanceportalen eller, med tanke på att jag inte gjort någon ny romancerecension sedan jag recenserade Sofia Fritzsons När drömmen slår in i mitten av januari, inte händer så beror det på att jag inte riktigt vet vart jag är på väg just nu.

Nej, jag har inga planer på att lägga ned Romanceportalen. Definitivt inte.

Jag har tvärt om flyttat fram positionerna rejält genom att ge den ett eget twitterkonto vid sidan av mitt personliga (som också handlar rätt mycket om romance) och förberett ett instagramkonto åt den (eftersom jag har en osmart telefon kan jag i dagsläget bara kommentera). Det existerar och det väntar bara på den dag jag kommer att kunna använda det.

Jag håller också på att försöka lägga upp en Facebooksida åt den - och där är "försöka" verkligen nyckelordet, för jag vet inte riktigt hur väl den fungerar. Den existerar i alla fall, den också.

Jag finns också på GoodReads sedan 2015, dock inte som Romanceportalen utan som Elisabet - om ni skulle vilja följa mig där. En del av romancerecensionerna ligger på GoodReads och sedan omformateringen i höstas av recensionsformatet visas inte längre den delen integrerad i recensionerna här utan nås enbart via  länkar till respektive bok på GoodReads.


Så på den fronten har utvecklingen i alla fall gått framåt.


Det verkliga problemet är själva Romanceportalen.själv. För som ni säkert sett är dess adress http://elisabetnielsen.blogspot.se/ och inte romanceportalen.någonting.

Detta eftersom bloggen/webben tog sin början som min personliga blogg/hemsida och med åren, när romance kom att bli ett allt större inslag i dieten för mitt engelskaprojekt (sedan millennieskiftet driver jag ett läsprojekt för att bättra på min engelska som går ut på att jag skall läsa MINST en bok i månaden på engelska - resultatet har varit närmast sensationellt och i dag läser jag fler böcker på engelska än på svenska). I dag går engelskaprojektet närmast uteslutande på en diet av romance.

Med åren kom romance och intresset för romancegenren och den framväxande subgenren svensk romance och Simona Ahrnstedts kamp för att väcka intresse för romance att få en allt mer dominerande ställning på bloggen/hemsidan i och med att jag började länka till sidor, sajter, bloggar och artiklar om romance - initialt för att jag ville hitta tillbaka till dem, men med tiden också eftersom jag insåg att om de intresserade mig borde de rimligen också kunna intressera andra som gillade romance.

Och på bloggen började jag sommaren 2014 tipsa om romance jag gillade. Den gången var det inte fråga om några bokrecensioner, det var snarare vad jag den gången kallade det - tips om romantisk semesterläsning. Och ingenting annat.


Det dröjde innan lästipsen började anta formen av någonting som åtminstone påminde om bokrecensioner - initialt presenterade jag också ofta hela bokserier i ett boktips. Genom åren har recensionerna genomgått olika stadier av utveckling men det är först sedan i höstas som de nått en nivå jag är riktigt, riktigt nöjd med.


Den nöjdheten, i kombination med att det under fjolåret började bli tystare i romancebloggossfären när flera bloggare lade ned sina bloggar eller tog time out, ledde till en känsla av att det var dags att försöka flytta fram positionerna. Jag hade energin, jag hade intresset och jag hade motivationen och bit för bit föll de olika beståndsdelarna på plats.

Jag införde efter mycket övervägande ett betygssystem. Jag började bygga upp en sida för svensk romance. Jag förenklade och förtydligade layouten och tydliggöra vilka sidor som ingår i Romanceportalen med tydliga loggor.

Och jag lade upp ovan nämnda konton/sidor på Twitter, Instagram och Facebook.


Men - Romanceportalen ligger fortafarande på http://elisabetnielsen.blogspot.se/.

Och den är fortfarande en integrerad del av min personliga blogg/hemsida om stort och smått. Om livet och dess med och motgångar. Om allt mellan himmel och jord, om mitt eget skrivande och om skrivandets vedermödor - och, det är mycket om det senare!

Och, givetvis, om romance.


Men frågan är - upplever ni att det är störande?
Om ni kommer hit för romancens skull, alltså.

(Om ni är gamla vänner och bekanta från annat håll får ni lära er mer om romance än ni någonsin velat veta av bara farten!)

Är den här integrerade mixen sajtens mest monumentala svaghet? Eller ser ni någon som helst charm i blandningen mellan det personliga, mina egna skrivarambitioner (romantiska) och min passion för romancegenren som helhet och min ambition att att göra Romanceportalen till en källa för information för alla som gillar romance?


Jag har övervägt att registrera en ny adress och kopiera Romanceportalens sidor dit och återskapa den där. Det skulle förmodligen inte vara så överväldigande svårt. Ni kan jämföra med det arbete jag under vårvintern börjat lägga på att återskapa min raderade eko-blogg om ekologisk hud- och hårvård som en systerblogg på den här plattformen.

Eftersom den ursprungliga bloggen raderades har jag inte ursprungsmaterialet att tillgå utan arbetar utifrån de anteckningar jag har sparade på datorn. Men vissa blogginlägg skrevs direkt i bloggen, så de får jag försöka återskapa på fri hand. Det ser kanske inte så imponerande ut än, men det får ta den tid det tar - speciellt som jag upplever att Romanceportalens konton på sociala medier tagit väldigt mycket tid under uppbyggnadsskedet.

Att jag dessutom har mer erfarenhet som bloggare och skribent har bidragit till att den nya eko-bloggen fått en något annorlunda utformning och en delvis annan inriktning än den ursprungliga.


I Romanceportalens fall skulle jag utan allt för stora problem kunna kopiera sidorna och bygga upp dem på en ny hemsida/blogg.

Men att flytta blogginläggen är en helt annan sak. Jag vete katten om det ens skulle vara möjligt att extrahera de blogginlägg som rör romance, boktips, bokrecensioner etc från övriga blogginlägg och kopiera dem och lägga in dem i en ny blogg.

Och dateringen skulle bli åt helsike eftersom de berörda blogginläggen åtminstone sträcker sig tillbaka till 2014, om inte ännu längre.

Ytterligare ett problem är att många recensioner också består av en del som ligger på GoodReads och är korslänkade med  (och i vissa fall integrerade med) recensionerna här på bloggen.

Det känns som hur jag än skulle försöka det, så vore det en logistisk mardröm. Nog för att jag är gammal IT-människa - men inte riktigt på den här nivån.
Alternativet vore att kopiera Romanceportalens alla sidor till en ny hemsida, lämna alla blogginlägg till dags dato där de befinner sig (ungefär som "se hur Romanceportalen utvecklades") och starta en ny blogg på den nya plattformen för allt som rör romance och kommande recensioner av romance och bygga vidare därifrån.


Nackdelen blir att Romanceportalen då finns i två delar, på två olika plattformar. Och jag skulle förlora såväl kontinuiteten från många års bloggande som de fyra, fem senaste romancerecensionerna som uppnått den standard för recensioner som jag vill jobba vidare med.
Det är förklaringen - en av dem i alla fall - till varför det inte kommit några nya romancerecensioner sedan Sofia Fritzsons När drömmen slår in i januari. Beslutsvånda.Och prokrastinering. Svårartad prokrastinering.

Och det är inte det att det int skulle finnas böcker att recensera. Tvärt om står just nu flera böcker på kö, det är bara det att jag inte vet var jag skall göra av dem. Var jag skall lägga upp dem.


I denna härva måste man också ta med att jag skriver. Och jag skriver på några romantiska historier som kanske, förhoppningsvis, en dag blir publicerade.

Om så skulle bli fallet (vilket jag innerligt hoppas, för det är riktigt bra historier) behöver jag en författarhemsida med en författarrelaterad blogg - och den här adressen och bloggen är väl upparbetad. Frågan är i så fall om det rent logistiskt och strukturmässigt går att hålla samman allt, inklusive Romanceportalen, på en och samma sajt utan att det blir för rörigt.

Jag har, fullständigt oavsiktligt, lyckats skapa ett svårlöst problem. 


Just nu sveper en romancevåg över Sverige och jag vill att Romanceportalen skall vara en naturlig del av den. Jag har en vision, en ambition om man så vill, att Romanceportalen skall vara den bästa och mest matnyttiga sajten att hänga på om man gillar romance. Ett av de självklara naven. 

Ambitionsnivåerna är höga - jag vågar faktiskt inte spekulera över hur höga - men jag hoppas att Romanceportalen skall fylla en funktion bland de många romance communitys som nu växer fram i Romancesverige. Och jag vill att den skall vara så attraktiv och användarvänlig som möjligt.


Ytterligare en sak att ta med i beräkningen är att Romanceportalen är väl etablerad på den här adressen. Många av er har förmodligen hittat hit via Simona Ahrnstedts blogg. Andra har kanske kommit via sökningar på Google. Eller via olika sociala media.

En flyttning av Romanceportalen skulle stöka till rutinerna för besökare och initialt göra den svårare att hitta. Och jag skulle börja om från noll på en annan plattform, på en annan adress. Och det skulle betyda en omfattande och tidskrävande ombyggnad.


Vad jag skulle vinna med att börja om från början är förmodligen främst tydlighet i layout och design, bättre överblick och en struktur med ett tydligare och mer distinkt romancefokus som man förmodligen enklare kan bygga vidare på för framtiden.
Hur som helst står Romanceportalen vid ett vägskäl och just nu har jag grubblat mig till utmattning och total beslutsvånda och är i desperat behov av bollplank.
 • Fungerar Romanceportalen så som det är i dag? 
 • Skulle en "gamla" och en "nya" Romanceportalen vara en fungerande lösning?
 • Upplever ni Romanceportalen som rörig, ologisk, ostrukturerad etc?
 • Upplever ni blandningen mellan min personliga hemsida/blogg och Romanceportalens sidor och blogginlägg som störande?
 • Upplever ni designen som otydlig och navigeringen som svåröverskådlig?
 • Eller tillför mixen mellan personligt, skrivarambitioner och romance någonting - ett slags extra dimension, eller så?


Finns det någon rätt väg att gå från här - och vilken väg skulle ni i så fall föredra?


Hjälp!!!

Jag behöver era synpunkter!

7 kommentarer:

 1. Hrm... måste nog suga på denna karamell ett tag. Jag tror att det finns små förbättringsmöjligheter men frågan är om du måste ta så drastiska tag som att flytta hela bloggen med allt vad det innebär. Jag tror inte det.
  Men jag återkommer med en mer utförlig analys!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla för att du tar dig tid. Det kan bli så här insnärjt när man påbörjar någonting för skojs skull, utan någon som helst tanke på hur det kan komma att utveckla sig i framtiden.

   Radera
 2. Det finns flera alternativ, rent tekniskt, lite beroende på vad som är viktigt för dig.

  Det enklaste är att skaffa en domän typ Romanceportalen.se och knyta din Blogger-blogg till den. Det är inte alls svårt.

  En lite krångligare variant är att exportera alla dina Blogger-inlägg och importera dem på t ex en Wordpress-hemsida. Du behöver alltså inte kopiera och klistra! Det kan bli lite trassel, främst med bilder, men all text, länkar och datum för inlägg osv hänger med. Bilder kan bli dubblerade eller inte komma med alls, lite beroende på vilket WP-tema du använder.

  Jag har testat båda varianterna och det är några timmars/dagars svett och svordomar med att få över hela bloggen på en ny Wordpress-installation på en egen hemsida på eget webhotell men det är alldeles genomförbart. Tyvärr har jag flera månader senare inte fått det lika snyggt och lättnavigerat som det var på Blogger ...

  Till skillnad från nästan alla andra människor på jorden tycker jag att Blogger är bättre än Wordpress på nästan precis allting, i synnerhet nu när de även erbjuder statiska sidor så att man kan göra en "riktig" hemsida av sin blogg. Om det vore jag skulle jag därför bara skaffa en proffsig domän och koppla den befintliga bloggen till den. Det kostar några tior om året, på sin höjd, och alla gamla länkar och bokmärken till den gamla adressen fortsätter att fungera. Sedan kan du använda dig av sidor, kategorier, etiketter osv för att tydligt markera vad som är vad och göra det lättare för besökare att hitta det de är intresserade av.

  Personligen tycker jag att de personliga inslagen är det som gör en blogg intressant, men andra besökare kanske är ute efter något annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag står nog på din sida när det gäller Blogger - användarvänligt, lätt att använda och skapa en effektiv navigering. Det är också den plattform jag är mest van vid.

   Tanken vore i det här fallet att separera Romanceportalsdelen av hemsidan/bloggen och ge den bästa möjliga chans att utvecklas som en mer renodlad romancesajt med möjlighet att expandera - visionerna är högtflygande och närmast oändliga - medan den här adressen skulle återgå till att vara en personlig hemsida/blogg (och en dag förhoppningsvis en författarsida/blogg).

   Det skulle närmast kunna jämföras med att operera isär ett siamesiskt tvillingpar, utan att någondera parten tar skada.

   Jag sneglar på de amerikanska romancesajterna, om än på en betydligt blygsammare nivå, och kanske också på möjligheten att med tiden ta in fler recensenter. Jag har t ex mitt hjärta inom historisk romance och har inte riktigt det rätta intresset för amerikansk och engelsk contemporary romance.

   Åh, jag vet nog att jag är helt fel kvinna för att försöka driva ett så ambitiöst projekt men ingen annan tycks vara beredd att satsa så stort i dagsläget. Så det tycks som om det är upp till mig att börja bygga upp något slags svensk motsvarighet. Men allt detta förutsätter en separat plattform för Romanceportalen.

   Radera
 3. Oooookej här kommer min något försenade "dom" ;)

  Som jag läser inlägget så finns det tre områden som du funderar över:
  - Webbadressen till Romanceportalen
  - Blandningen i innehållet
  - Struktur och tydlighet

  Jag tror i sig inte att plattformen - d.v.s. Blogspot - är problemet i sig gällande något av ovanstående. Det första problemet är i själva verket ganska lätt att lösa, köp ett domän som slutar med .SE eller .COM. Det finns en rad företag som erbjuder domän till en kostnad på strax över 100 kr/år. För visst skulle det bli lättare för folk att hitta till Romanceportalen om adressen var densamma.

  Gällande fundering nummer två, innehållet så måste du själv bestämma dig för vad du vill göra. Det är din blogg, alltså är det du som bestämmer vad du vill publicera. Men du kan säkert lätt med olika statistikverktyg (jag använder Google Analytics) se vilka inlägg som genererar flest besök. Är det recensionerna, infosidorna om romance eller de om ditt egna skrivande? Själv uppskattar jag en viss blandning. Enbart recensioner skulle bli tradigt i längden, man vill ju ändå lära känna personen som ligger bakom tyckandet. Jag ser att även bokbloggare använder sin bokblogg för att lägga upp annat än enbart recensioner. Det hör liksom till.
  Men jag tänker ändå att du, rent innehållsmässigt, ska lyfta fram recensionerna. Det känns som ett av de viktigaste benen som Romanceportalen vilar på.

  Så till det tredje, och här har jag faktiskt lite åsikter. Romanceportalen är, i nuvarande form, väldigt rörig. Det ska jag inte sticka under stolen med. Det är många länkar i kolumnerna till höger och vänster om texten. Det finns många undersidor som gör att man till slut inte vet var man började. Jag tror att du genom att skala av och förenkla, kan nå fram med ditt budskap på ett helt annat sätt. Tänk på att många besökare bara stannar på den första sidan i en eller två minuter. De scrollar igenom de senaste inläggen och sedan är de flesta nöjda. En riktigt intresserad besökare kanske klickar sig vidare, eller lämnar en kommentar men de flesta nöjer sig med att snabbt skumma igenom det nyaste.
  Som jag nämnde tidigare så bör du lyfta fram recensionerna mer. Som det är nu är det klurigt att hitta till dessa. Man kan antingen klicka sig genom rubriken "Romanceportalen" där de dock ligger under "Romancetips" - ändra till recensioner? Eller via högra kolumnen där den senaste recensionen finns plus betygssystemet. Ta bort alla etiketterna som ligger i vänstra kolumnen, jag kan inte se att de fyller något större syfte än att ta upp plats.

  Sådär, nu är jag klar. Jag vet inte om jag bidrog med någonting annat än att kanske skapa ännu större huvudbry hos dig? Men jag hoppas ändå att du förstår vilket otroligt jobb du gör! Med ledorden "skala av och förtydliga" så är jag övertygad om att du kan ta Romanceportalen till helt nya höjder!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du tog dig tid att fundera igenom problematiken kring Romanceportalens varande och framtid. Jättebra, konstruktiva synpunkter, jag har fått mycket att fundera på.

   En del av problematiken är givetvis att två bloggar försöker samsas i en, vilket nu börjar kännas ohjälpligt trångt. Det har och också (lika ohjälpligt) gått ut över strukturen, trots att jag under vintern och våren försökt rensa i röran.

   En annan del av problematiken är att jag har högtflygande planer för min baby. Jag vet inte om du läst mitt svar på Sara-Lisas kommentar ovan, i så fall vet du hur högtflygande - någonting som verkligen skulle kunna ta Romanceportalen till nya höjder. Om de skall kunna infrias är en flytt oundviklig.

   Jag har inte fattat något avgörande beslut om framtiden. Än. Däremot har jag, som du kanske märkt, återupptagit recensionerna efter en lång och grubbelrelaterad paus. Det hade blivit köbildning med romance som behövde recenseras.

   Jag vet inte om du läst det här lilla inlägget, http://elisabetnielsen.blogspot.se/2017/04/beslutet-om-framtiden-skjuts-pa.html

   Det berör även det dessa frågor.

   Radera
  2. Kristina!

   Ta gärna en titt på vad jag gjort med etiketterna. Jag röjde ganska rejält bland dem och fördelade dem på två olika kategorier - Romancerelaterat och Författare. Och gallrade bort allt annat.

   Vad tycker du? Blev det någon förbättring på det här sättet?

   Radera