torsdag 26 mars 2020

Ett matdilemma i Coronatider

Jag är van att äta mina vardagsluncher på restaurang, som hämtmat eller färdigrätter från ICAs sortiment. Det har varit min garanti för att jag så gott som dagligen får i mig en varierad och hyggligt väl balanserad kost.

Så nu, i dessa Coronatider, när vi är hemförlovade och skall arbeta hemifrån så ställdes jag inför ett litet oväntat dilemma. Hur skulle jag nu se till att jag fick i mig erforderliga näringsämnen för att inte försämra min hälsa?

Jag bör kanske nämna att jag inte är särskilt road av matlagning - chansen att ni en dag finge se mig i Sveriges Mästerkock är försumbar. 

Min matlagning sträcker sig ungefär till att slå in en fryst laxbit i ett foliepaket, låta den stå och sköta sig själv i ugnen i så där en och en halv timme och sedan snabbt koka upp litet potatismos och servera med någon färdig sås.

Det funkade medan jag kunde äta mer varierade luncher av god kvalitet. Det funkade inte i längden när jag var hänvisad till min egen matlagning.

Eftersom mars av olika anledningar var en tight månad ekonomiskt sett så hade jag inte heller råd att köpa färdigmat för flera veckor framöver.

Så vad kunde jag göra för att variera min kost och se till att jag åt mer balanserat?

De frysta laxbitarna utgör fortfarande stommen i min matlagning - jag försökte få tag på frysta torskryggar också, men de var slut i butiken. Däremot så fick jag tag på på fryst rödspätta samt ett par ost- och  broccolipajer. 

Detta kompletterade jag sedan med bland annat påssallad (Mâchesallad), ärtskott, smörgåsgurka, soltorkade tomater och olika konserver (bland annat vit sparris och kronärtskockshjärtan på burk) samt frukt och bär. 

Det är kanske inte en perfekt lösning. Men den är bättre än den jag hade tidigare.

Man måste vara lösningsorienterad. Och finurlig.

Jag sitter inte i karantän, jag är kry, men jag vill inte ge mig ut allt för ofta - speciellt inte som jag måste åka med kollektivtrafiken för att komma till min närmaste ICA-butik. 

Det innebär att jag varje gång får köpa så mycket som jag har råd med, som också har förutsättningar att hålla sig fräscht och aptitligt så länge som möjligt.


På en front är läget dock under kontroll. 

Andra går kanske lösa i toapappershyllan. Så länge som jag har åtminstone ett per rullar kvar så gör jag andra prioriteringar och styr kundvagnen mot ostdisken eftersom det är min bestämda uppfattning att ett hushåll utan ost, är ett hushåll i kris..



Jag har fyra olika sorters ost!




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar