tisdag 10 oktober 2017

Åsa Hellberg – Sonjas andra chansKategori: Romantisk Feelgood
Titel: Sonjas andra chans
Ingår i: Sonja-serien, 3:e boken
Författare: Åsa Hellberg,
svensk feelgood
författare

Klass: Svensk Feelgood
Språk: Svenska
Utgivningsår: 2017
Epok: Nutid


Åsa Hellberg är en av Sveriges ledande feelgoodförfattare. Hon skriver varm, fartfylld romantisk feelgood med tonvikt på livet kring femtio. Sonjas andra chans är hennes sjunde bok. Och den tredje delen i serien om Sonja och hennes väninnor – Rebecka, Maggan och Susanne – vars liv vänds upp och ned efter Sonjas bortgång.

Åsa Hellberg böcker är inte bara populära här i Sverige, de har även översatts till flera språk. Hon debuterade med en självbiografisk bok, Casanovas kvinna, men slog igenom för den breda massan med två böcker om miljardärskan Sonja, som efter sin död förändrar livet för sina vänner – Sonjas sista vilja och Sonjas hemlighet.

Hitintills har hundratusentals läsare läst och älskat Sonja-böckerna och med detta senaste tillskott till serien lär det nog bli flera.Sonjas andra chans

Sonja och hennes bästa väninnor är tillbaka!

Miljardärskan Sonjas testamente förändrade livet för hennes närmaste väninnor. Nu är Rebecka, Maggan och Susanne – och Sonja – äntligen tillbaka i en fristående roman full av värme och livsglädje.

Sju år efter Sonjas död – och arvet som bland annat gav hennes bästa vänner ett hotell i London, ett fantastiskt hus på Mallorca och en restaurang i Paris – tampas Sonjas vänner med livet. Alla tre behöver en förändring, och de vet att det är dags att uppfylla Sonjas sista önskan: att sprida hennes aska runtom i världen. Under resans gång, i brev efter brev från Sonja, målas hennes hemliga och passionerade kärlekshistoria upp och berör dem djupt.

Samtidigt sker saker på vännernas hemmaplan som ingen av dem räknat med, och plötsligt är deras vänskap det enda bergfasta och bestående. Allt eftersom resan tar dem ut i världen tvingas Rebecka, Maggan och Susanne ta livsavgörande beslut. Och varken slukhål i Norge, katastrofer på Haiti eller spontandans i Madrid kan stoppa dem från att ge Sonja – och sig själva – en andra chans.

Sonjas andra chans är en härlig roman om kvinnlig vänskap och kärlek efter femtio. Om det självklara i att luta sig mot sina vänner, både i glädje och i sorg, och om att våga förändra sitt liv.Om handlingen

Sju år efter Sonjas död har hennes väninnor – Maggan, Rebecka och Susanne – fortfarande inte kommit iväg för att sprida hennes aska på olika platser som under åren betytt mycket för henne. Men nu har Maggan och Susanne bestämt sig, det är dags. De reser till Mallorca och får den motvilliga Rebecka med sig på en luxuös men, kommer det att visa sig, mer strapatsrik odyssé än de väntat sig kring stora delar av världen. Den första etappen visar sig gå till Australien.

De som läst Sonjas sista vilja och Sonjas hemlighet vet redan att Sonja hade många hemligheter och på många sätt levde sitt liv med vattentäta skott. Under resans gång uppdagas att hon dolde ännu fler hemligheter. Hemligheter, som på mer än ett sätt skakar om väninnorna och får dem att på nytt omvärdera sina liv. I fokus står berättelsen om Sonjas livs stora kärlek, en historia som bit för bit målas upp under resans gång.


Jag tror inte jag kan säga mer än så om handlingen utan att riskera att spoila någonting för er som ännu inte läst boken.Mitt omdöme

Sonjas andra chans är, liksom övriga böcker jag läst av Åsa Hellberg, en bok genomsyrad av livsglädje. En bok man blir glad av, även om man nog fäller en tår här och var. Här blandas en stor portion värme och humor – ibland litet galen humor, som tangerar det lätt absurda – med stråk av vemod och sorg och svåra livsval när Åsa Hellberg tar såväl sina huvudpersoner som sina läsare på en känslomässig berg- och dalbana.

Sonja-böckerna har en särskild sorts magi. Man öppnar boken, kliver in – och struntar fullständigt om den värld som författaren med glada, sprakande färger och ett och annat mört stråk målar upp är trovärdig eller inte. Man följer med på färden – och vilken färd det är! – och skrattar och njuter och låter sig roas.

Det finns för min del bara en liten detalj som skaver, en kort passage alldeles på slutet – i epilogen, faktiskt. Jag kan inte berätta vad det är, inte utan att spoila någonting – och det är egentligen ingenting mer än en kort återblick – men där föll jag ur magin.

Jag kunde bara önska att Åsa uteslutit den lilla passagen, eller skrivit den annorlunda, för den kortslöt den här speciella magin för min del – och den kostade också sånär boken ett hjärta i betyget. Men även om den här detaljen kanske rimmar illa för min del, är den helt i karaktär med vad personen i fråga (den envisa Maggan, som ibland har väldigt bestämda åsikter) skulle kunna ta sig för. Så betyget kvarstår.

Och, som vanligt när det gäller Åsa Hellbergs böcker, bubblar berättarglädjen över och hoppar ut från sidorna. Och berättarglädje är en konst – en konst som långt ifrån alla författare behärskar. Att skriva lätt och rappt och underhållande och sprida glädje i en tid så turbulent som vår, som behöver det så väl, är inte enkelt. Men det är en konst Åsa Hellbergs behärskar till fullo. Det här, är svensk feelgood när den är som bäst.

Och att fyra kvinnor på femtio plus står i centrum?
Bonus. Jättebonus. Go, Åsa!
Du skriver för oss.Betyg: 9 hjärtan av 10

http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/blog-page_29.html
(som har en annan betygsskala)

Fotnot:
Jag fick den här boken som gåva inför releasen. Det har inte påverkat denna recension/rekommendation på något sätt. Jag är numera inbiten Sonja-fan och föll huvudstupa.

Sonjas andra chans
finns att köpa hos bl a
Adlibris och Bokus
http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html


Tidigare romancerecensioner / tips om romantisk läsning:

2017

- Will’s True Wish, av Grace Burrowes
- A Night to Surrender, av Tessa Dare
- Hemma där hjärtat väntar, av Sofia Ymén
- Duke of Pleasure, av Elizabeth Hoyt
- A Lady's Code of Misconduct, av Meredith Duran
- Hemligheter små, av Christina Schiller
- Someone to Hold, av Mary Balogh
- Someone to Love, av Mary Balogh
- Seven Minutes in Heaven, av Eloisa James
- Arvtagerskan, av Lina Forss
- The Danger of Desire, av Sabrina Jeffries
- När drömmen slår in, av Sofia Fritzson


2016

- Do You Want to Start a Scandal, av Tessa Dare
- The Study of Seduction, av Sabrina Jeffries
- Duke of Sin, av Elizabeth Hoyt

Här ovan börjar Romanceportalens egen betygsskala gälla. 

Tidigare recenserade böcker är ej betygssatta (och kommer, åtminstone i dagsläget, inte heller att betygssättas retroaktivt).Om du vill se äldre recensioner, bokpresentationer och boktips finns de under rubriken Romancerecensioner i högerkolumnen. Annars kan du finna dem den här vägen
4 kommentarer:

 1. Haha, tack Elisabet. Jag undrar vilken passage det var. Får kolla när jag kommer hem:) kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara en liten detalj, som inte riktigt funkade för mig. Kram

   Radera
 2. Bara halvvägs än så länge, men hittills älskar jag boken :) När författaren lyckas med sitt jobb kan man som läsare bara luta sig tillbaka och följa med på färden, det är underbart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det härligt? Det här är nog den ultimata berättarglädjen.

   Radera