fredag 18 november 2016

Skrivprocessen - First drafts


Det här är den enda grundregel man egentligen behöver följa om man vill skriva en bok. Det allra mest grundläggande, det man inte kan dagtinga med.


Tro mig. Jag, om någon, borde veta.

Det är nu över fyra år sedan jag började jobba med vad jag kallar min huvudtext och den är fortfarande inte ett komplett first draft. Men jag ger mig inte - den här texten skall bli färdig.

Och just nu, sedan jag börjat splitta mastodontmanuset på ca 870 sidor tillbaka till kapitelformat, flyter det på ganska bra.

Prologen har framgångsrikt avstyckats och bearbetats till en nivå jag är i alla fall hyfsat nöjd med och har förutsättningar att bearbeta vidare. Jag har nu rensat bort alla små referenser som, oaktat en massa redigeringar och omarbetningar, fortfarande pekade i den riktning jag, när jag började skriva, avsåg att texten skulle röra sig.

Sedan dess har jag också, lika framgångsrikt, avstyckat första kapitlet (som tidigare, före omstruktureringen i början av juni, var den ursprungliga prologen) och arbetat igenom det. Det har inte krävt lika genomgående bearbetningar som texten som i dag är prologen eftersom den är skriven efter det att jag omdefinierat texten vidare inriktning. Däremot behövdes en viss bearbetning till följd av förändringen från prolog till första kapitel.

Nu skall jag ge mig i kast med att avstycka andra kapitlet - det nya andra kapitlet - som jag påbörjat efter omstruktureringen av  texten. Och som är ett av huvudskälen till att det kändes absolut nödvändigt att splitta upp mastodontdokumentet i kapitelform.

Det är en komplicerad historia men i mastodontmanuset har jag två "andra kapitlet" - det ursprungliga andra kapitlet (som nu kommer att landa som typ fjärde eller femte kapitlet) och det påbörjade, nya andra kapitlet som sedan omstruktureringen behövs in innan den ursprungliga texten och som än så länge bara är påbörjat.


Som sagt, jag kämpar vidare.

En av dessa dagar SKALL jag ha ett färdigt first draft.


2 kommentarer:

  1. Jag tycker att det är ett så sjukt bra tänk. Precis så jobbar jag också :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har kanske inte kommit så värst mycket längre med andra kapitlet sedan jag skrev detta. Men jag har i alla fall skrivit den första delen av den första scenen ut ur det hörn jag lyckats måla in den i utan att veta hur jag skulle ta mig ur det. Och inledningen på kapitlet är mer distinkt och har en tydligare - för att inte tala om bättre - rytm nu.

      Radera