torsdag 18 februari 2016

Alfreds lyxiga schackrutor

Den här lyxiga och effektfullt schackrutig smörgåstårta är perfekt för bjudningar och kalas när man vill ha någonting utöver det vanliga.

Namnet Alfreds lyxiga schackrutor kommer sig av att mamma inför pappas 60-årdag bläddrade igenom veckotidningar på jakt efter recept på en god smörgåstårta. När denna smörgåstårta med sin enkla, stilrent schackrutiga design bläddrades fram lyste pappa upp och pekade på den och sade att den var det, den ville han ha!

Och så blev det också.


Ingredienser (16 bitar)
(1 schackruta/pers = 16 portioner, 2 schackruta/pers = 8 portioner)
"Tårtbotten"
  • 48 skivor formbröd (av kvadratisk typ)
    (kan bytas ut mot landgångsbröd)
Fyllning 1
  • 1½ tub laxpastej
Fyllning 2
  • 3 deciliter vispgrädde
  • 1 liten tub rökt kaviar
    (kan bytas ut mot en 60-grams burk röd stenbitsrom om man vill göra tårtan ännu lyxigare)
Toppfyllning/Schackeffekt
  • 1 burk majonnäs
  • 300 gram svart stenbitsrom
  • 400 gram skalade räkor
Garnering
  • 1 knippa dill att dekorera räk-rutorna med
  • Samt eventuellt 1 citron
    (om man vill dekorera rutorna med svart stenbitsrom med en ¼ eller ½ skiva citron)


Så här gör du
  1. Skär bort kanterna från formbrödet. Bred laxpastej på 16 skivor formbröd och täck med ytterligare 16 skivor formbröd.
  2. Vispa upp grädden och smaka av med kaviar (eller röd stenbitsrom). Bred grädd- och kaviarkrämen över det övre lagret formbröd och täck med ytterligare 16 skivor formbröd.
  3. Placera de bredda bottnarna (helst 4 i kvadrat ) på det fat / den bricka som skall användas vid serveringen och placera dem i kylskåp i minst ett par timmar, över natten brukar också gå bra.
  4. Tina räkorna om du använder frysta räkor.
  5. Bred majonnäs på det översta lagret brödskivor i smörgåstårtan.
  6. Lägg räkor på varannan ruta i smörgåstårtan och svart stenbitsrom på varannan.
  7. Dekorera rutorna med räkor med dillkvistar
  8. (och lägg om så önskas ¼ skiva citron eller ½ skiva dekorativt vriden citron på rutorna med stenbitsroms).
  9. Klart att servera. Kan dock stå kallt någon timme.


OBS! 
Smörgåstårtan på bilden är inte våra schackrutor, som är mycket enklare i stilen och vars topplager bara innehåller svart stenbitsrom och skalade räkor jämte dillvippor och citronskivor. Ibland bredde mamma majonnäs också längs "schackbrädets" ytterkanter och strösslade dem med finklippt dill. Bilden visar dock på den kvadratiska formen och ruteffekterna.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar