torsdag 21 januari 2016

Citybanan och Stockholm City

Mitt i centrala Stockholm växer ett ingenjörs- och byggnadstekniskt mästerverk fram under våra fötter.

Infrastrukturmässigt är nog Citybanan endast jämförbart med när tunnelbanan drogs genom centrala Stockholm. Det har pågått i åratal och det kommer att pågå ännu något år, först någon gång sommaren 2017 räknar man med att det skall vara klart och tas i drift.

Så här kommer den nya centralstationen för pendlare, Stockholm City att fungera och knyta an till befintliga tunnelbanestationer vid T-Centralen och i relation till Centralen, som 2017 blir en renodlad fjärrtågsstation.

Den andra nya stationen i Citybanan är Stockholm Odenplan, också den en knutpunkt för tunnelbanans gröna linje. Däremot kommer Karlbergs station att försvinna  eftersom den ligger inom det som kallas Getingmidjan. Tågtunneln kommer istället att fortsätta rakt mot förgreningen mot Solna respektive Sundbyberg.

Vad jag kommer att sakna den dag pendeltågen 2017 går under jord är infarten till/utfarten från Stockholms Central med utsikt över glittrande, reflekterande vattenspeglar. Speciellt i gryning och skymning är det otroligt läckert.

Och jag kommer att sakna Karlbergs station, det är den station i hela innerstadsregionen som med sin utsikt över Kungsholmen, Klara sjö och Karlbergs Slott har läckrast utsikt.

Däremot kommer jag inte att sakna att stå i vinterkylan på Karlbergs station och vänta på försenade tåg - för märkligt nog var de alltid försenade vid just Karlberg. Förhoppningsvis kommer resorna in till stan att flyta smidigare från och med 2017.

Det kommer också att bli intressant hur folks rörelsemönster i centrala delar av Stockholm kommer att förändras. På vissa ställen kommer folkvimlet att förtätas (kanske speciellt vid Odenplan) - och givetvis runt den nya pendeltågscentralen Stockholm City och T-centralen. Medan Stockholms Central förmodligen får ett ryckigare rörelsemönster med stora folkvandringar i samband med ankommande fjärrtåg men annars ett lugnare, mer reseorienterat folkvimmel.

Området mellan St Eriksplan och Karlberg kommer förmodligen att bli betydligt lugnare och mer avslappnat än i dag.

Eller vad tror ni? 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar