måndag 21 augusti 2017

Sofia Ymén – Hemma där hjärtat väntarKategori: Contemporary romance
Titel: Hemma där hjärtat väntar
Ingår i: Serienamn okänt
Författare: Sofia Ymén,
svensk
romanceförfattare

Klass: Svensk romance
Språk: Svenska 
Utgivningsår: 2017
Epok: Nutid


Sofia Ymén är en av de nya romanceförfattare som debuterat under 2017 och var en av finalisterna i Harlequins författartävling 2015.

Sofia debuterade i våras med en nyskriven svensk romance och hennes debutroman, Hemma där hjärtat väntar, är nog vad man skulle kunna kalla vår första riktiga svenska landsbygdsromance. För även om delar av handlingen utspelar sig i Göteborg, utspelar sig huvuddelen av den i en by i södra Sverige där lantbrukarna kämpar för att få det att gå runt.

Och ytterligare en bok om Österby lär vara på väg.Hemma där hjärtat väntar
(Baksidestext)

Hemma i byn väntar bonden som söker en fru…

Klaras morbror har gått bort och lämnat sin veterinärpraktik till henne. I sex månader måste hon få det att fungera för att få sitt arv. Ska hon riva upp hela sitt liv i stan för att driva en klinik som knappt går runt som dessutom ligger i Österby, byn där hon växte upp?

Hon bestämmer sig för att ta chansen. Men uppdraget blir svårare än hon kunnat föreställa sig, inte minst eftersom hennes ungdomskärlek Axel finns där. Klara inser snart att hennes hjärta klappar inte bara för Axel, utan också för byn hon en gång kallade hemma.Om handlingen

Klara Hamrin är en skicklig och engagerad veterinär som just blivit förbigången av mindre meriterad, manlig veterinär när hon får veta att hennes nyligen bortgångne morbror lämnat henne såväl hela sin kvarlåtenskap som sin veterinärpraktik till henne. På villkoret att hon under ett halvår verkligen försöker få praktiken att gå med vinst.

Frustrerad över att inte ha fått tjänsten hon eftersträvat, och dessutom fått ett självbelåtet ex som chef, accepterar Klara villkoret och återvänder till hembyn för att anta utmaningen.

Hon blir inte direkt välkomnad. Hennes morbrors assistent på veterinärpraktiken, Ingrid, är motsträvig och inte särskilt intresserad av att samarbeta. Emma, den forna bästa väninnan, är misstänksam. Och Axel, som en gång i världen var Klaras ungdomskärlek, är inte heller glad att se henne.

Eller är han?

Möjligen vet Axel inte ens det själv. Han har haft ett liv efter det att Klara lämnade byn för att studera. Han har gjort flera smärtsamma förluster – och han är inte säker på att han är beredd att ta risken att bli sårad igen. Ändå har han svårt att hålla sig på sin kant.Mitt omdöme

Sofia Ymén är ett välkommet tillskott till den glädjande nog stadigt växande skaran av svenska romanceförfattare och här levererar hon en charmig och trevlig romance med genuint lantlig känsla. Såväl Klara som Axel är sympatiska som personer, även om jag nog får erkänna att jag stundtals haft litet svårt att få grepp om Klara och förstå henne.

Annars finns det en finstämd känsla av uppbrott, vemod och hemkomst i boken. Och en gåtfullhet, närmast som lagren i en lök – man vet inte riktigt vad man kommer att finna när man börjar skala den.

Jag tyckte också mycket om det lilla vi fick se av det andra paret, Erik och Nettan. Ett annat trevligt parti var Ingrid och hennes Lennart tillsammans. Det är litet synd att vi inte fick se mer av dem tillsammans tidigare för deras relation tydliggjorde Ingrid, som också var en person jag hade litet svårt att få grepp om i början.

Det är en trevlig och charmig bok men tyvärr föll jag inte riktigt för den. I alla fall inte handlöst. Jag  upplever också att Sofia möjligen försökt få in en intrig för mycket i förhållande bokens format. Det känns som om de inte riktigt får den plats att utvecklas och ta form som de kanske hade behövt. Jag kan tyvärr inte ge några exempel, jag skulle i så fall riskera att spoila handlingen för de som ännu inte läst boken.


Boken känns möjligen också en smula baktung när så mycket av handlingen i en relativt kort bok har så mycket bakgrundshistoria att relationen mellan huvudpersonerna ibland känns en liten aning jäktad, som om den inte riktigt får den plats att byggas upp ordentligt innan det hettar till som den möjligen hade behövt - det hänger ihop med vad jag menade med en intrig för mycket i förhållande till bokens längd. 

Men på det stora hela är det en riktigt bra debut och man kan se fram mot en trevlig läsupplevelse. Och man kan nog utan tvekan säga att Sofia Ymén har givit svensk landsbygdsromance en röst.Betyg: 6 hjärtan av 10

https://elisabetnielsen.blogspot.se/p/blog-page_78.html(som har en annan betygsskala)

Hemma där hjärtat väntar
finns att köpa hos bl a
Adlibris och Bokus
http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html


Tidigare romancerecensioner / tips om romantisk läsning:

2017

- Duke of Pleasure, av Elizabeth Hoyt
- A Lady's Code of Misconduct, av Meredith Duran
- Hemligheter små, av Christina Schiller
- Someone to Hold, av Mary Balogh
- Someone to Love, av Mary Balogh
- Seven Minutes in Heaven, av Eloisa James
- Arvtagerskan, av Lina Forss
- The Danger of Desire, av Sabrina Jeffries
- När drömmen slår in, av Sofia Fritzson


2016

- Do You Want to Start a Scandal, av Tessa Dare
- The Study of Seduction, av Sabrina Jeffries
- Duke of Sin, av Elizabeth Hoyt

Här ovan börjar Romanceportalens egen betygsskala gälla. 

Tidigare recenserade böcker är ej betygssatta (och kommer, åtminstone i dagsläget, inte heller att betygssättas retroaktivt).Om du vill se äldre recensioner, bokpresentationer och boktips finns de under rubriken Romancerecensioner i högerkolumnen. Annars kan du finna dem den här vägen


2 kommentarer:

 1. Jag kan hålla med i att Hemma där hjärtat väntar kändes lite väl baktung. Men jag har å andra sidan svårt för böcker där alltför många relationer bygger på tidigare händelser i relationen. Däremot har jag inga problem med böcker där det finns ett mysterium, eller en relation från en tidigare generation som nystas ut. Lite mer historiska händelser om du förstår vad jag menar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tror det. Jag hade i och för sig inga större problem med den biten. Men det kändes som om de intrigerna hade behövt få litet mer utrymme för att verkligen komma till sin rätt.

   På det stora hela dock trevlig läsning och alltid kul med en ny romance-röst. Tack för boken!

   Radera