Simona Ahrnstedt

 – Sveriges egen Romancedrottning

2010 är ett märkesår för svensk romance. Det vill säga före och efter det att Simona Ahrnsteds historiska kärleksromanen Överenskommelser utkom och träffade såväl läsarna som det litterära Sverige som en torped i ankelhöjd.

Innan dess var romance här i Sverige en smal nisch som länge mest bestod av enstaka, översatta engelska titlar, Harlequin-böcker och andra lättsmälta pocketböcker om kärlek och romantik i strömlinjeformad massupplaga samt följetonger (varav många av Barbara Cartland) i veckotidningar.

Längre tillbaka, på 40-, 50- och -60-talet skrev Margit Söderholm kärleksromaner,  romantiska släktkrönikor och herrgårdsromaner. Ytterligare några få författare rörde sig kanske i ungefär samma sfär av kärleksromaner och romantiska släktkrönikor, men därutöver var det ekande tomt på inhemsk romance.

Behöver jag tillägga att det var en genre som generellt sågs över axeln av litteraturkritiker, kulturelit och litterärt etablissemang? Oavsett hur populär den än var hos läsarna.

Men så, 2010, kom Simona Ahrnsteds Överenskommelser - och sedan dess är ingenting sig riktigt likt."Romance är en genre av kvinnor, för kvinnor och om kvinnor. Miljoner kvinnor världen över läser och älskar dessa böcker. I ingen annan genre skildras kvinnor som så starka och agerande individer. Romance-hjältinnor GÖR saker.”

Simona Ahrnstedt, i LitteraturMagazinet
Simona har sin egen definition på romance - kort, koncis, klockren och kärnfull. 
Här har jag försökt tolka den i bildform. På några få år - och med sex böcker - har Simona Ahrnstedt ritat om romancens världskarta och med glödande och smittsam entusiasm arbetat för öka intresset för romance och höja dess status här i Sverige. Inte det enklaste i deckarundrets, arbetarlitteraturens och kokböckernas Sverige men denna outtröttliga kvinna har uträttat ett veritabelt pionjärarbete och förtjänar mer än väl titeln Sveriges Romancedrottning.
Simona Ahrnstedts tre första romaner – de historiska, romantiska romanerna Överenskommelser, Betvingade och De skandalösa där ett fiktivt slott i Mälardalen (Slottet Wadenstierna) utgör den sammanhållande tråden i trilogin är utgivna hos Damm förlag (Massolit, numera) och har översatts till flera språk.


Simona i en intervju med Books & Dreams
om Överenskommelser och författandeI sin historiska trilogi väver Simona samman medeltid med stormaktstiden och 1880-talets industrialism, om än i en något oväntad ordning, till en färgstark gobeläng. En gemensam nämnare är att de manliga huvudpersonerna äger Slottet Wadenstierna. Simona leker med perspektiv och resonanser, böckerna interagerar med varandra, porträtt och böcker och andra föremål flyter upp till ytan och skapar beröringspunkter mellan tre olika kärlekspar i tre vitt skiftande tidevarv.

Damm förlag/Massolit:
Överenskommelser, 2010
Betvingade, 2012
De skandalösa, 2013


Den makalöst vackra boktrailern till De skandalösa
Damm förlag/Massolit


Hösten 2014 kom Simonas första contemporary romance (samtidsromance, romance som utspelar sig i modern tid) En enda natt ut hos Forum bokförlag (Bonniers). En enda natt är den första delen i en planerad serie contemporary romance som sålts till flera länder däribland Tyskland, där Egmont LYX - Simonas tyska förlag lanserar den stort under titeln Die Erbin.


Simona & hennes tyska förläggare, Alexandra Panz

Lanseringsvideon för Die Erbin
 


De läckra, tyska omslagen till En enda natt och En enda hemlighet
Nu senast har de engelska världsrättigheterna sålts till Kensington, ett, amerikansk förlag, och när Simona Ahrnstedts populära En enda natt - som första icke engelskspråkiga romance som översatts till engelska - publiceras 2016 med titeln All in i USA (och resten av den engelskspråkiga världen) är det ungefär hur stort som helst!

Lanseringen är redan igång, det otroligt läckra omslaget har presenterats, förväntningarna är höga och lovorden har inte uteblivit.

All in går redan att förbeställa hos Amazon.

Vi som gillar romance hoppas att All in och Simona kommer att göra ett rejält avtryck i den engelskspråkiga romancevärlden.

Och mycket riktigt - februari, 2016:
Simona Ahrnstedt on High-Demand Hot List.

Nu har rättigheterna för England sålts till Piatkus/Little Brown, som också publicerar flera av Simonas engelskspråkiga romanceförfattarkollegor.


Det engelska och det amerikanska omslaget


En intervju med Simona inför lanseringen av All In


Simona med sin amerikanska förläggare, Alicia Condon


Och Simona Ahrnstedts erövring av den engelskspråkiga romancemarknaden har varit milt sagt framgångsrik.All in hamnade högst upp på Booklist ONLINEs Top 10 Romance Debuts 2016.
Våren 2015 kom uppföljaren, En enda hemlighet, och den tredje boken i serien, En enda risk, i augusti 2016.

Forum bokförlag (Bonniers):
En enda natt, 2014
En enda hemlighet, 2015
En enda risk, 2016


I september 2015 meddelade Nordin Agency (Simonas agenter) följande: 13 territories sold for Simona Ahrnstedt’s sizzling romance All in (vilket i dag är betydligt flera).

Vilket är ganska symptomatiskt för hur styvmoderligt romancegenren alltjämt behandlas av den svenska kultureliten. Svensk romance är ute på ett veritabelt segertåg - jag drar mig inte för att dubba det till "Det Svenska Romanceundret" - och många kulturredaktioner och mediala kulturpersoner förbigår det med surmulen tystnad.

Det är bara att konstatera att diverse kulturpersonligheter börjar riskera att bli betraktade som lätt otidsenliga - och inte så litet mossiga.


Bilder från releasefesten för En enda risk, 2016,


och från  releasefesten för En enda hemlighet, 2015,
härliga fester, som kanske bättre än någonting annat 
visar hur stor romance är i Sverige
Simona och hennes förläggare, Karin Linge NordhSimona Ahrnstedt, som föddes i Prag 1967 och kom till Sverige som barn i samband med Pragvåren, är författare, leg. psykolog och kbt-terapeut. Det är först på senare år hon haft möjlighet att skriva på heltid.

Simona har en intressant och underhållande blogg på sin hemsida där hon bland annat skriver om sitt skrivande och hela bokutgivningsprocessen från research till releasefester och boksigneringar. Och romance - från genren som helhet till härliga böcker av andra romanceförfattare. Under en kortare tid bloggade Simona också hos Books & Dreams, en blogg som är värd att botanisera i även om den upphört. Hon har också en författarsida på Facebook, där läsare kan följa henne.

I juli 2015 besökte Simona för första gången Romance Writers of Americas årliga konferens, som i år ägde rum i New York. Hennes blogg innehåller många intressanta inlägg från RWA 2015.


Simona gör noggrann och otroligt omfattande research, något som märks i hennes böcker. Oavsett om de är historisk romance eller contemporary romance finns där en autenticitet och en omsorg om detaljerna som gör att de känns trovärdiga.

Simona håller kurser i att skriva romance, bland annat hos Medborgarskolan samt i samarbete med veckotidningar. Hon föreläser också om romance på bibliotek, författardagar och bokmässor.


Simona Ahrnstedt och Åsa Hellberg vid en gemensam signering
i Akademibokhandeln i Farsta i maj 2015

...och i nedre hörnet är undertecknad med på ett hörn


När Simona tog steget in på den engelskspråkiga romancemarknaden var det hur stort som helst. Sveriges litteraturkritiker, kulturelit och litterära etablissemang visste kanske inte vad som var på gång. Sveriges romanceläsare visste det däremot - och vi höll andan.

Simona Ahrnstedt satte Sverige på romancens världskarta!


Just nu är Simona Ahrnstedt aktuell som en av grundarna av den nyligen grundade Romanceakademin. Artiklar, ett axplock
- Swedish Romance — the Next Hot Trend?
- Swedish Writer Simona Ahrnstedt Lands Deal
- Kärlek – nu med orgasm
- "Om jag dör i morgon vill det inte vara med näsan i en tråkig bok"
- Simona Ahrnstedt brinner för romance
- I Filter #46 korsar vi Atlanten med Sveriges enda romancerförfattare Simona Ahrnstedt för att ta reda på varför världens bäst säljande litterära genre också är den mest bespottade
- Exclusive cover reveal: ‘All In’ by Simona Ahrnstedt
- Infiltratören - reportage i Filter #46 på Filter Podcast från RWA 2015 i New York och Simona Ahrnsteds resa dit
- The Wonderful, Growing World of Romance
- Spotlight on Simona Ahrnstedt
- Nordic Noir to Nordic Phwaor with Simona Ahrnstedt: The Swedish author’s 7 sexiest books
- Är tiden inne för romance nu? Dala-Demokraten, 21 september, 2016 Intervjuer och medverkan i medier, ett axplock
- Intervju med Simona Ahrnstedt om romance och författarskap på Sveriges Radio, P1
   September, 2015 (Simona kommer ca 16 minuter in i programmet)
- Intervju med Simona Ahrnstedt i Svensk Bokhandel, september 2015
- I Morgonpasset i P3 gästas David, Jörgen och Victor av Simona Ahrnstedt och pratar Romance-ltteratur och författarskap. Simona kommer in ca 59 minuter in i programmet. Det blir ett riktigt, riktigt bra samtal - vilken skillnad det blir när programledarna är nyfikna och intresserade!
- Simona Ahrnstedt tipsar om små museum och svenska slott,
  Kulturjoren, Söndagsmorgon i P4, 12 januari 2016, 
- Morgon i P4, 8 april 2016. En riktigt bra intervju där såväl Simona som romancegenren behandlas med respekt. Simona kommer in ca 2 timmar och.15 minuter in i programmet.
- Simona gästbloggar i Debutantbloggen, 8 maj 2016
- 10 Ways psychology has helped me to write my books by Simona Ahrnstedt,
  Female First, 28 juni 2016
- Sweden's first romance author, BookPage, 28 juni 2016
- Nyfiken på Simona Ahrnstedt, Adlibris, augusti 2016
- Järfällas romancedrottning tar in erotiken i finrummet,
  Järfälla Tidning, 25 augusti 2016
- Hennes romantiska kvinnor är inga våp, GP, 17 september 2016
- Simona Ahrnstedt lyfter hånad genre, Kommunalarbetaren, 7 oktober 2016
- Målet är aldrig den stora kärleken, Aftonbladet, 9 oktober 2016
- Nyfiken på Simona Ahrnstedt, Adlibris, 2016
- Simona Ahrnstedt gör succé världen över från toppen av den svenska romancevågen,
  Boktugg, 25 november 2016


Kommande intervjuer/inslag:Författarporträtt & recensioner, ett axplock
- LitteraturMagazinet Simona Ahrnstedt
- Publisher's Weekly  - recension, All In
- Kirkus - recension, All In
- Booklist - recension, All In
- This Chick Read: All In by Simona Ahrnstedt
- Smart Bitches Trashy Books: All In by Simona Ahrnstedt
- BookPages: All In - Romance in translation
- Heroes and Heartbreakers - Swedish Import: Simona Ahrnstedt’s All In
 


Andra sidor där Simona förekommer
- Simonas författarsida på GoodReads
- Simona Ahrnstedt ger ett svenskt perspektiv på romance som en i stort sett okänd genre i Sverige i Read-A-Romance Month, (13:augusti, 2016). Simona Ahrnstedt – Introducing Romance


Ännu en videoglimt där Simona skymtar förbi
- Books & Dreams författarkväll – 2 december, Stockholm
   (Simona dyker upp ca 3.10 minuter in i klippet) 


Övriga länkar
- Simona på Adlibrisbloggen: Det är sannolikt, nästan troligt, att du aldrig...
- Romancedrottningen Simona Ahrnstedt tipsar om sina 5 bästa kärleksromaner
- Längtar du efter kärlek och lyckliga slut? Bonniers Bokklubbar 

Romanceportalens egna länkar:
- Wow - vilken upplevelse!
   en väldigt blyg romanceläsares upplevelse av releasefesten för En enda hemlighet
- Simona och Åsa bokpratade och signerade
- När intelligensen imploderar - (eller babbel, babbel, panikslaget babbel)
- All In - det svenska romanceundretBöcker jag tipsat om

- Trilogin om Slottet Wadenstierna - Överenskommelser, Betvingade och De skandalösa
- En enda natt
- En enda hemlighet
- All In - (Romance goes All in! - om den egelska översättningen av En enda natt)
- En enda risk
- Allt eller inget http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/blog-page.html


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar