måndag 2 april 2018

Romancenytt - den starkt försenade upplagan!

Tyvärr har inte orken, energin och tiden räckt till för hänga med i svängarna under vintern och våren fast det har varit en otroligt intensiv period för romancesverige och svensk romance.

Men fot- och knäsmärtor efter en halk- och snubbelolycka januari, ett nytt arbete med ständigt ökande arbetstid, trötthet och ett sällsynt segt och efterhängset förkylningsvirus i tungviktsklassen (som jag förmodligen drogs med i veckor innan det behagade bryta ut på allvar) dränerade mig under denna period på energi.

Jag hoppas att det tilltagande ljuset nu kommer att förbättra situationen och tillföra välbehövlig energi.Nå, här kommer nu ett starkt försenat Romancenytt. En påskspecial - eller ett något sent försenat påskägg.

Redan före nyår lovade 2018 att bli ett alldeles fantastiskt romanceår. Men vem hade anat hur stort det skulle bli?

Vem hade kunnat ana?

Jag tänker här försöka täcka in allt som hänt under vinter och vårvintern.
Och allt som kommer att ske under våren. Åtminstone allt jag känner till!

Låt oss börja med det som alla i Romancesverige talar om just nu.
 


I februari briserade nyheten:

Nu startar Romanceakademin, ett nytt forum för att lyfta fram romance i Sverige!


Och det, är ungefär hur stort som helst!

Bakom det här spännande initiativet står bland andra Sveriges ledande romanceförfattare, Simona Ahrnstedt.

 • Syftet med akademin är att främja läsandet av romance, lyfta författarskap och öka kunskapen om genren, skriver initiativtagarna i ett pressmeddelande. Bakom satsningen står romanceförfattaren Simona Ahrnstedt tillsammans med Pamela Schultz Nybacka, ansvarig för förlagsutbildningen på Stockholms univeristet, Anna Frankl, agent, och Ebba Östberg, förläggare.

  "Vi fyra har samlats regelbundet för att diskutera feminism, litteratur och romance. Ur dessa samtal växte vår gemensamma vilja att skapa en svensk Romanceakademi"
  säger Simona Ahrnstedt i pressmeddelandet.
 • Romanceakademin kommer att medverka i samtal och debatter för att väcka intresse för genren. På sikt vill initiativtagarna också dela ut priser och arrangera evenemang.
   
 • Ett första event är planerat att hållas i Stockholmsområdet till våren.


Sverige har alltså fått en Romanceakademi. Wohoo!!!

Sveriges ledande romanceförfattare och romancepionjär Simona Ahrnstedt startar tillsammans med Pamela Schultz Nybacka, Anna Frankl och Ebba Östberg den svenska Romanceakademin.

 • Romanceakademins syfte är att främja romance i Sverige, både läsande och skrivande, lyfta fram författarskap samt öka kunskapen och krossa fördomar.

"Romance har länge varit en genre knuten till kvinnor och tyngd av fördomar – kanske just för att den i huvudsak skrivs och läses av kvinnor. Det är dags att ändra på det och se värdet av romance"
säger Pamela Schultz Nybacka.

 • Romance är världens största litterära genre. Där finns många moderna, innovativa och intressanta författarskap.
 • I Sverige är genren relativt okänd. Det har saknats ett officiellt och sammanlänkande forum för läsare, författare och andra intresserade.

"Vi fyra har samlats regelbundet för att diskutera feminism, litteratur och romance. Ur dessa samtal växte vår gemensamma vilja att skapa en svensk Romanceakademi"
säger Simona Ahrnstedt.

"Världen runt omkring oss är för tillfället ganska deprimerande. Då tror vi att det behövs litteratur där man vet att det ordnar sig på slutet. Vi tror också att romance kan fungera som en lättillgänglig litterär fristad, där kvinnor får vara både starka, självständiga OCH bli lyckliga i sin relation"
säger Ebba Östberg.

 • Även internationellt finns det ett intresse för  romance som tar avstamp i det svenska samhället med pappamånader, mångfald, sexuell frigörelse och långt kommen jämställdhet.

"För oss är det viktigt att verka för att den svenska/skandinaviska berättartraditionen inom romance får en chans att växa och nå ut till en bredare publik, både i Sverige och internationellt"
säger Anna Frankl.

 • Romanceakademins arbete kommer att bestå i att delta i samtal, samt att debattera och informera.
 • Man kommer även att anordna evenemang med läsare, författare och andra intresserade samt på sikt dela ut litterära priser.
 • Ett första event är planerat till våren i Stockholmsområdet.

Information kommer löpande publiceras på Akademins instagramkonto: @romanceakademin

Grundarna av Romanceakademin är:
 • Simona Ahrnstedt,
  Författare
 • Pamela Schultz Nybacka,
  Doktor i företagsekonomi och ansvarig för förlagskunskapen vid Stockholms universitet. Lektor vid Södertörns högskola.
 • Anna Frankl,
  Agent och delägare på den litterära agenturen Nordin Agency.
 • Ebba Östberg,
  Förläggare. Ansvarig för romanceförlaget Lovereads inom Bonnierförlagen.

Lovereads är ett boutique-imprint som ger ut smart och modern romance på den svenska marknaden. Lovereads är ett varumärke inom Bokförlaget Forum.


Och så här glad över den här nyheten är jag!
Länkar och mer att läsa om såväl Romanceakademin som romance i Sverige
Och mer svensk romance på gång!

 • I början av maj kommer Christina Schillers andra småstadsromance, Brutna små regler • Någon gång i maj (närmare än så vet jag inte helt) kommer Sara Dalengren med en ny romance, En midsommarnatt. Den här gången är det inte fråga om paranormal romance utan istället om contemporary romance i landsbygdsmiljö.  • Och i juni kommer Sofia Ymén med sin andra landsbygdsromance, Den mitt hjärta slår för.
  Där har jag ännu inte funnit någon lämplig omslagsbild att importera.

Härligt med litet ny, härlig svensk småstads- och landsbygdsromance, eller vad säger ni?Översättningar, svensk/engelska och engelsk/svenska
 • Nu i mars utkom den sista delen i Simona Ahrnstedts contemporary romance trilogi på engelska.
 • Och här hemma i Sverige har översättningarna under februari och mars enträget gått åt andra hållet. Här har Lovereads, Sveriges nya romanceförlag, utkommit med ytterligare ett par engelska titlar som översatts till svenska.Och flera titlar är på gång under våren!


Och därmed har jag äntligen levererat detta länge uppskjutna Romancenytt!

Jag hoppas också att jag kommer att komma igång med romancerecensionerna inom kort. Jag har en kö med böcker som väntar på att recenseras - och en del av dem har fått vänta länge. 

Över och ut för den här gången. 
Önskar er alla en god fortsättning på påskhelgen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar