onsdag 28 december 2016

Romanceportalen under 2016

Under julhelgen har jag börjat arbeta på en ny recension till Romanceportalen, den sista för året. Givetvis under förutsättning att jag hinner å den klar i tid. Det är Tessa Dares Do You Want to Start a Scandal som står på tur.

Det har inte blivit så många recensioner i år som det blivit 2014 och 2015. Det har varit så många funderingar kring hur jag skall gå vidare, hur jag vill utforma recensionerna, vad jag eventuellt skall ta mig till med Romanceportalen - hur länge kommer det att hålla att behålla den som en sektion av min hemsida/blogg?

Kanske kommer det, förr eller senare att bli nödvändigt att separerar den och ge den en egen plattform. Men jag fasar för den dagen, de olika delarna av hemsidan/bloggen är, trots sina olika inriktningar, så integrerade i varandra att det vore nästan som att försöka separera siamesiska tvillingar med ytterst komplicerad sammanväxningar.


Men jag har i alla fall fått några saker att falla på plats. Tack vare resonemang med Kristina Westling (som visade sig vara ett utmärkt bollplank) har jag dels infört ett betygssystem för böckerna (och finslipat det - och vissa detaljer hade jag förmodligen inte fått rätt så snabbt utan Kristinas synpunkter) och dels fått bättre fason på recensionerna.

Nu känns det som om systemet sitter som det skall. Som om jag med tillförsikt kan gå vidare med recensionerna in i 2017. Och resten av framtiden.

Fast jag har vissa idéer jag grunnar på. Vi får se vad det blir av dem, om jag kan förverkliga dem. Om de faller ut så som jag tänkt mig.


Något annat jag jobbat med är att ge Romanceportalsdelen av min hemsida/blogg en genomgripande fasadrenovering i form av bättre en tydligare vinjett för de sidor som ingår i den här delen av min hemsida.Och jag kan inte säga annat än att jag är väldigt nöjd med resultatet.Jag har också skapat en sida om Svensk Romance - för ni vet väl att svensk romance under 2016 genomgått något av en transformation när flera nya författare sällat sig till Simona Ahrnstedt och breddat den svenska romancens perspektiv?

Jag hoppas att under 2017 kunna recensera flera av dessa böcker. Och jag ser verkligen fram emot vad 2017 kommer att innebära för svensk romance!


2016 har med andra ord medfört en hel del förändringar, som föregåtts av en många funderingar. Vidare har jag under året också läst en ny romanceserie av Stephanie Laurens som är så tätt sammanvävd att jag känt att jag inte kan börja recensera den innan jag läst den sista boken, som kommer vid årsskiftet.

Samtidigt har årets bokbudget varit något anorektisk och vissa av böckerna jag köpt och läst har jag behövt grubbla litet extra över och kommer att behöva läsa om och ta ställning till innan jag är redo att skriva en rättvisande recension.


Ännu en sak jag funderat över är det faktum att inte riktigt allt jag läser är romance. Skall jag hålla benhårt fast vid syftet att bokrecensionerna här skall vara 100%-igt romancegenreorienterade eller finns det utrymme också för en och annan bok från andra genrer som jag anser förtjänar att tipsas om?

Samtidigt vill jag absolut inte bryta flödet av romancerecensioner med allt för från genren avvikande böcker, eftersom syftet med Romanceportalen från första stund varit att fokusera på genren och bygga upp den till en mötesplats för romanceintresserade som vill läsa om romance på svenska.


Kan jag köra två olika, vitt skilda, flöden av recensioner på samma blogg?
Utan att det blir totalt haveri?

Hm. Det verkar vara en fråga som jag behöver grubbla vidare på, inför och under 2017.9 kommentarer:

 1. Vad spännande att du jobbar med att utveckla din blogg och Romanceportalen, det blir intressant att se resultatet. Även om jag kan tänka mig att det nog aldrig blir riktigt färdigt, som med allting annat är ju en hemsida och en blogg under ständig förändring! Och vad härligt att du tyckte att mina synpunkter var till hjälp :)

  Angående dina grubblerier om recensioner så är det verkligen en svår fråga. Om vi tar Åsa Hellbergs böcker om Sonja exempelvis så borde de väl snarare räknas som feelgood eller relationsromaner snarare än romance - rätta mig om jag har fel. Och den som har stenkoll på vad en romanceroman bör innehålla skulle nog protestera medan andra skulle tycka att det är helt okej. Frågan är vilken typ dina läsare är - och i slutändan vad du själv tycker såklart :) Om du väljer att köra både och kanske det kan vara en idé att tydligt märka upp de recensioner som är klassisk romance med vinjettbilden till Romanceportalen?
  Och P.S. i menyraden högst upp, skriv Romanceportalen istället för bara Romance så blir det ännu tydligare :)

  (Haha nu blev jag allt lite kaxig och gav dig en massa synpunkter, du gör såklart vad du vill med dem!)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis, en blogg/hemsida är under ständig utveckling (med vissa kortare och längre pausar här och var medan man hämtar andan).

   Och ibland behöver man verkligen ett bollplank, speciellt när man kör fast i djupa gamla hjulspår. Om du tittar i menyraden ser du en första förändring. Jag satt fast i föreställningen att jag inte kunde ändra rubrikerna i menyn eftersom de var lika med sidans namn (url) och ett namnbyte skulle ställa till det för navigationen. Men när jag nu testade, visade det sig att så inte var fallet. Så glad, så här blir mycket bättre!

   Radera
  2. *applåder* Det blev ju jättebra Elisabet :) Sådana här bloggsajter är ganska smart utformade när allt kommer omkring.

   Radera
 2. Om jag kan lösa det tekniskt skulle jag helst vilja ha två olika flöden. Romance behåller sin (vid det här laget mycket långa) svans av tidigare recenserade/tipsade om böcker, medan övrig litteratur (som kan komma att bli feelgood, fantasy, science fiction, alternativhistoria, historiska romaner, faktaböcker m m) får en egen historik av recensioner.

  Om jag kan åstadkomma det, vill säga. Det hör till det jag grubblar över just nu, speciellt som jag vill använda samma betygssystem för båda flödena.

  Hm, då behöver jag en ny vinjettbil - någonting typ "Romanceportalen Recenserar". Och någonting annat för övriga recensioner.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hrm... oj, jag har aldrig använt blogspot och vet inte hur det fungerar. Med olika flöden, menar du då att man skulle gå in på en huvudsida och sedan kunna klicka i menyn och komma till två olika flöden av blogginlägg med recensioner?
   För länge sedan byggde jag själv sajter och då hade det nog inte varit några problem, men bloggsajter är ju utformade för att vara lättanvända vilket innebär en del begränsningar.

   Radera
  2. Kanske var jag otydlig, sade hon som trodde hon var tydlig men uppenbarligen bara var trött i huvudet! Alla recensioner hamnar givetvis som inlägg i bloggen. Det jag avsåg att göra för att skilja dem åt var layoutmässigt - olika vinjettbilder, att inte korsreferera dem med varandra. Som du säkert sett har alla romancerensioner en "svans" av tidigare recenserade/tipsade om böcker som man kan bläddra sig bakåt i. Min tanke var att inte blanda in böcker från andra genrer i den utan hålla den 100%-romance. Böcker inom andra genrer kommer att få en egen "svans", helt skild från romanceflödet.

   Inte heller planerar jag att göra lika mycket kringarbete kring dessa bokrecensioner som jag gjort med korsreferenser till flera av sidorna i Romanceportalen.

   Hoppas att detta blev tydligare. Jag har inte funderat helt klart än, vilket förmodligen märks, men efter gårdagen anar jag ett avlägset ljus i tunneln.

   Radera
  3. Ah då förstår jag! :) Jo men bara du är tillräckligt tydlig i inledningen av inlägget med olika vinjetter så förstår nog folk skillnaden mellan en "romance-recension" och ex. "feelgood-recension". Även om det är i samma flöde.

   Du vet det där uttrycket som vissa använder? KISS - Keep It Simple Stupid (även om det tar emot att använda det sista eftersom långt ifrån alla är dumma!). Men det är ändå en bra formel, krångla inte till det helt enkelt. Många vill nog bara veta vilken bok du har läst, vad den handlar om och vad du tyckte om den. Håll mallen enkel så kan du fylla på med korsreferenser om du vill. Eller skriva ett kompletterande inlägg om du har väldigt många tankar kring en speciell bok? Då följer alla recensioner samma mall oavsett vilken genre boken hör till.

   Radera
  4. Med korsreferenser menar jag att jag inte tänker bygga upp ett galleri med författarpresentationer, motsvarande det jag börjat bygga upp för romanceförfattarna. Om författaren har en hemsida/blogg länkar jag till den. Jag har inte för avsikt att förskjuta tyngdpunkten från romance - det finns många bokrecensionssidor men bara en Romanceportalen.

   Möjligen kommer jag eventuellt att göra en miniversion av Romancetipssidan för övriga böcker.

   Just nu grubblar jag på ett par olika alternativ för hur jag skall organisera recensionsflödet (alla recensioner dyker givetvis upp på bloggen), det återstår att se vilket jag väljer.

   Jag är nog mer anhängare av KICAS - Keep It Clean And Simple. Jag har löst problemet på de nya betygssidorna, tack och lov att programmerarkunskapen sitter i för det jag gjorde lät sig inte göras med de tools den här plattformen tillhandahåller. Jag fick gå ner i html-koden för att få till det som jag ville ha det.

   Återstår att se om den formulan låter sig lyftas över till recensionssidorna problemfritt. I så fall är problemet löst.

   Radera