fredag 1 maj 2020

Dagens syrlighet

Dagens syrlighet är faktiskt inte en syrlighet i Coronatider, utan en beträffande miljö- och klimatfrågor och vissa människors milt sagt märkliga prioriteringar i dessa frågor när det börjar hota deras egen bekvämlighet.

Tanken väcktes när jag såg och läste ett par inslag på SVT om att Falsterbonäset hotas om havsnivån höjs och åsikterna om skyddsmurar för att skydda bebyggelsen och de boendes trygghet går isär.

Speciellt klippet som visar hur vattnet skulle svepa in och snöra av Falsterbonäset från fastlandet vid en höjning av havsnivån är verkligt fascinerande. Det visar tydligt hur utsatta låglänta kustområden, samt bebyggelsen och de som är bosatta där, är när havsnivån höjs som följd av klimatförändringar och global uppvärmning.


I Falsterbonäsets fall så skulle näset vid en höjning av havsnivån med två meter upphöra att vara ett näs och bli en ögrupp när stora delar av näsets västliga delar helt försvinner under havsytan och dess mer höglänta delar bildar små öar.

En översvämning skulle också snöra av den enda vägen till fastlandet, vilket skulle innebära att ingen kan lämna halvön och att räddningsfordon inte heller kan ta sig ut till nödställda.

Till de områden som skulle försvinna, hör delar av bebyggelsen i Falsterbo och Skanör. Såvida de inte skyddas av skyddsvallar eller skyddsmurar.

Och en sådan mur är nu på gång, man väntar på ett avgörande från Mark-och miljödomstolen.

Bra, eller hur?


Åsikterna om detta går dock isär bland de boende.

I det andra inslaget så har vi bland annat det äldre paret som beklagar sig över att muren var märkligt placerad och att deras utsikt skulle bli förstörd. 

Jag satt faktiskt här - i mitt vardagsrum på sjunde våningen, högt över en stigande havsnivå, i ett hus byggt på mark som har varit över vattenytan åtminstone sedan bronsåldern - och undrade vad de skulle säga när havsvågorna rullar in över deras trädgård, huset förstörs av fuktskador och de vadar till knäna i vatten i köket och vardagsrummet.

”Men vi räddade i alla fall utsikten!”


Sedan har vi ordförande i Falsterbo golfklubb, som menade att det vore katastrof om golfklubbarna översvämmades permanent och de inte kunde spela golf längre.

Um?
Nej.

Ibland, så förstår jag helt enkelt inte vissa personers prioriteringar.
  • Att ens hem översvämmas och förstörs?
  • Att man blir avskuren från fastlandet och måste undsättas med båt eller helikopter?
  • Att människor kommer till skada eller omkommer i översvämningar?
Det är vad jag kallar katastrof.

Att inte kunna spela golf på grund av att en låglänt golfklubb har blivit översvämmad?

Bah!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar