söndag 16 juli 2017

Meredith Duran – A Lady's Code of Misconduct
Kategori: Historisk romance
Titel: A Lady's Code of Misconduct
Ingår i: Rules for the Reckless serien, 5:e boken
Författare: Meredith Duran,
amerikansk
romanceförfattare

Klass: Engelsk romance
Språk: Engelska 
Utgivningsår: 2017
Epok: Viktoriansk, (1860-tal)


Meredith Duran är en förhållandevis ny bekantskap för mig, hitintills har jag bara läst en bok av henne och att det råkar vara två år sedan beror inte på att jag inte gillade eller uppskattade den boken utan på att min bokbudget de senaste åren varit strikt begränsad.

Meredith Duran är en amerikansk romanceförfattare och de böcker jag läst av henne utspelar sig under den viktorianska tiden, d v s under Drottning Victorias regeringstid. Eftersom båda böckerna ingår i samma serie kan jag inte säga om allt hon skriver hör hemma i denna epok, hon lär ha skrivit en eller ett par böcker som utspelar sig under tidigare perioder.

Skall jag däremot utgå från dessa båda böcker är hon det slags författare som skriver tätvävd historisk romance med många bottnar och ofta tvära kast och twists i intrigen. När man tror att man klurat ut intrigen får man snabbt lära sig att nejdå, det hade man inte alls.

Detta är Crispin Burkes och Jane Masons historia. Han är en uppåsträvande och skrupulös politiker, hon dottern till idealistisk politiker.A Lady's Code of Misconduct
(Baksidestext)

A deal with the Devil...
Trapped in the countryside, facing an unwanted marriage and the theft of her fortune, Jane Mason is done behaving nicely. To win her freedom, she’ll strike a deal with the most dangerous man she knows – a rising star of politics, whose dark good looks mask an even darker heart.

...Never goes to plan.
The bitter past has taught Crispin Burke to trust no one. He’ll gladly help a lovely young heiress, provided she pays a price. But when a single mistake shatters his life, it is Jane who holds the key to his salvation. And in a world that no longer makes sense, Crispin slowly realizes that she may be the only thing worth fighting for…
Om handlingen

Crispin Burke är parlamentsledamot, en stigande – men korrupt –stjärna med siktet inställt på att bli premiärminister – och inte beredd att låta någonting stå i hans väg. När hans tidigare närmaste allierade visar sig vara en belastning drar han sig inte för att tvinga en medlem av dennes hushåll att spionera för honom.

Men kanske spelar Crispin denna gång allt för högt. Han blir överfallen och lämnad som död. När han, till allas förvåning, överlever och vaknar upp är fem år av hans liv borta. Han förstår ingenting av hur han blivit den politiker han blivit. Eller varför han inte kan känna igen sin egen hustru – även om han finner henne attraktiv.

Jane Mason är en förmögen arvtagerska som efter sina föräldrars död är fast hos sin farbror och faster, som håller henne isolerad och kuvad. När hon inser att de planerar att tvinga in henne i ett äktenskap med deras bortskämde, odräglige son spelar hon ett desperat spel för sin frihet. Hon, som varit van att bli nonchalerad har å Crispins vägnar de senaste månaderna lyssnat efter ett speciellt namn. När han blir överfallen och alla tror att han skall dö blir hennes situation desperat.

Desperat nog för att hon skall spela högt och farligt med falska vigselbevis och utge sig för att vara den döende Crispins hustru. När hennes make till allas förvåning överlever, blir saker komplicerade. Speciellt som han är övertygad om att de verkligen är man hustru.

Om hon erkänner sin bluff och avslöjar sanningen skulle hon skickas direkt tillbaka till sin farbrors familj. Och hon känner Crispin väl nog för att veta att den dag han återfår minnet kommer hans vedergällning att bli fruktansvärd.

Samtidigt har de konsekvenserna av Crispins politik och tveksamma allianser att kämpa med. Och den affär Crispin rotat allt för djupt i, den finns kvar som ett hot.

Medan Crispin frågar sig hur han blivit den korrumperade och hänsynslöse man han blivit – och vad han kan göra för att gottgöra det – undrar Jane om hon överhuvudtaget känner honom.Mitt omdöme

Det här är ännu en bok som inte är helt lätt att bedöma eller betygssätta. Jag gillar A Lady's Code of Misconduct över lag. Början är stark. Det är sällan den manlige huvudpersonen i en romance är en sådan ohederlig skitstövel, men Crispin Burke klarar det med glans. Han klarar också övergången från lysande men korrumperad politiker till en man som förlorat minnet av flera år av sitt liv och inte har något grepp om hur han blivit den man han blivit.

Jane är också väl tecknad i sin roll, som desperat men resursfull arvtagerska som inte på villkors vis vill gifta sig med sin odräglige kusin. Hon spelar ett högt och desperat spel med falska vigselbevis och utger sig för att vara den döende Crispins hustru. Det är ett spel som är väsensfrämmande för hennes natur – men som hon till sin förvåning har fallenhet för.

När Crispin till allas förvåning överlever, blir Janes ställning komplicerad. Speciellt som Crispin är övertygad om att de verkligen är man och hustru. Därefter följer en rad politiska förvecklingar, som utvecklar sig närmast lavinartat, medan Crispin med Janes hjälp försöker pussla samman bitarna av sitt liv och förstå dem. Jane oroar sig för att hon för Crispin bakom ljuset, samtidigt som hon oroar sig för vad som kommer att hända den dag han återfår minnet. Samtidigt slits hon mellan minnet av den man han var och den man han är nu – den man hon fruktar och den hon inte vill mista.

Vid sidan av de politiska förvecklingarna försöker Crispin och Jane reda ut händelserna som ledde fram till överfallet – någonting som tycks vara starkt förknippat med det namn Jane lyssnat efter i sin farbrors hushåll. Genom boken löper också de motsättningar som finns mellan Crispin och hans familj.

Början är stark. Fortsättningen är riktigt, riktigt bra. Men dessvärre upplever jag att berättelsen tappar litet fokus på huvudpersonerna på slutet och istället fokuserar på att sätta upp för nästa bok i serien. Möjligen två böcker. Slutet går dessutom litet för fort för min smak. Det känns som ett par scener som hade behövts på slutet har slopats. Eller litet brådstörtat och skissartat återberättande i andra scener.

Boken är 385 sidor lång och misstanken finns att några scener kanske fick slopas – eller kortfattat skissas upp i återberättande form – för att den skulle landa under 400 sidor. Det något brådstörtade slutet drar tyvärr ned såväl helhetsintrycket som betyget för en annars utmärkt och klart läsvärd bok.Betyg: 7 hjärtan av 10

http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/betyg-7-av-10.html
(som har en annan betygsskala)

A Lady's Code of Misconduct
finns att köpa hos bl a
Adlibris, Bokus och Amazon
http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html


Tidigare romancerecensioner / tips om romantisk läsning:

2017

- Hemligheter små, av Christina Schiller
- Someone to Hold, av Mary Balogh
- Someone to Love, av Mary Balogh
- Seven Minutes in Heaven, av Eloisa James
- Arvtagerskan, av Lina Forss
- The Danger of Desire, av Sabrina Jeffries
- När drömmen slår in, av Sofia Fritzson


2016

- Do You Want to Start a Scandal, av Tessa Dare
- The Study of Seduction, av Sabrina Jeffries
- Duke of Sin, av Elizabeth Hoyt

Här ovan börjar Romanceportalens egen betygsskala gälla. 

Tidigare recenserade böcker är ej betygssatta (och kommer, åtminstone i dagsläget, inte heller att betygssättas retroaktivt).Om du vill se äldre recensioner, bokpresentationer och boktips finns de under rubriken Romancerecensioner i högerkolumnen. Annars kan du finna dem den här vägen


2 kommentarer:

  1. Det här var en ny bekantskap för mig, men författaren ska självklart skrivas upp på min lista över nya författare att testa på :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas du gillar henne. För mig kändes det som om Fool Me Twice, den första boken av henne jag läste hade ett mer sammanhållet och avrundat slut.

      Radera