torsdag 15 juni 2017

Mary Balogh – Someone to LoveKategori: Historisk romance
Titel: Someone to Love
Ingår i: Westcott serien, 1:a boken
Författare: Mary Balogh,
b
rittisk-/kanadensisk romanceförfattare

Klass: Engelsk romance
Språk: Engelska 
Utgivningsår: 2016
Epok: Regency, (1800-tal, tidigt)Mary Balogh är en New York Times bästsäljande romanceförfattare som skriver klassisk romance när den är som allra bäst. Hon har en suverän förmåga att fånga och återge regencyns tidsanda och betraktas som en av de mest framstående efterföljarna till Georgette Heyer.

Mary Balogh skriver rörande, gripande klassisk regency romance och Someone to Love – den första boken i Marys nya serie, Westcott-serien – är inget undantag.

Westcott-serien är berättelsen om släkten Westcott, som tvingas möta omvälvande förändringar efter vilken ingenting längre är sig likt. Someone to Love, den första boken i serien, är Anna Snow historia.

Tidsmässigt har Mary Balogh i och med sin nya serie tagit ett steg tillbaka i tiden från sina senaste serier, som har utspelat sig efter napoleonkrigen. Här är detta krig i full gång.Someone to Love
(Baksidestext)

Humphrey Westcott, Earl of Riverdale, has died, leaving behind a fortune and a scandalous secret that will forever alter the lives of everyone in his family—including the daughter no one knew he had…

Anna Snow grew up in an orphanage in Bath, knowing nothing of the family she came from. Now she discovers that the late Earl of Riverdale was her father and that she has inherited his fortune. She is also overjoyed to learn she has siblings. However, they want nothing to do with her or her attempts to share her new wealth. But the new earl’s guardian is interested in Anna…

Avery Archer, Duke of Netherby, keeps others at a distance. Yet something prompts him to aid Anna in her transition from orphan to lady. As London society and Anna’s newfound relatives threaten to overwhelm her, Avery steps in to rescue her and finds himself vulnerable to feelings and desires he has hidden so well for so long.Hitintills publicerade böcker i serien


Om handlingen

Humphrey Westcott, Earl of Riverdale, var inte någon popular man medan han levde och hans död medför en allvarlig chock för hans familj. Det visar sig att han redan var gift när han ingick äktenskap med sin grevinna. Och därmed visar sig den unga kvinna, Anna Snow, som vuxit upp på ett barnhem – och som Humphrey änka trott vara hennes makes oäkting – i själva verket är hans enda legitima barn.

Chocken drabbar hela släkten Westcott. Och vänder upp och ned på deras tillvaro. För ingenting är så som man trott det vara. Och lagen är obönhörlig. Humphrey Westcott ende son, som just efterträtt sin far som Earl of Riverdale, mister sin titel till en avlägsen – men legitim – kusin. Hans systrar är inte längre förnäma damer utan oäktingar.

Och Miss Anna Snow, som förtjänat sitt uppehälle som lärarinna id barnhemmet där hon vuxit upp, är plötsligt Lady Anastasia Westcott och arvtagerska till en omfattande förmögenhet. Och ingenting i världen hade kunnat förbereda henne på det.

Det blir en stor omvälvning för en lärarinna att behöva anpassa sig till societeten. Hon har stor hjälp av sin fars släktingar, bland dem sin farmor och sina fastrar, men ibland brakar stridiga viljor samman. Och vissa saker är Anna definitivt inte beredd att göra avkall på. Då är det gott att veta att hon därutöver har Avery Archer, Duke of Netherby, som stöd.

För Avery är Anna någonting fullständigt fascinerande. En kvinna lik ingen annan han mött i societeten – och som dessutom är uppfriskande oimponerad av honom.Mitt omdöme

Someone to Love är en bok som inte är helt lätt att ge ett uppriktigt omdöme om. Den är välskriven – det är Mary Balogh vi talar om, och en bok av henne är aldrig illa skriven. Det här är en lågmäld berättelse, med en intressant plot för den här boken och därtill en intressant set up för hela serien.

Den har en ovanlig manlig huvudperson som inte lever upp till det traditionsenliga historiska romanceidealet lång, bredaxlad och ståtlig. Han är tvärt om av medellängd, är spensligt byggd och snarare söt än stilig. Den kvinnliga huvudpersonen är nästan för god för att vara sann men balanseras rätt väl av ett stråk av envishet och oberoende och blick för societetens absurditeter.

Det här är generellt en bra och trevlig romance.

Dessvärre har den några svagheter som dragit ned intrycket.

Dels sätter den här boken upp hela släkten Westcotts framtida öden och romantiska äventyr. Och släkten Westcott är stor och vittförgrenad så det är många personer och deras inbördes relationer att hålla reda på, vilket inte alltid är helt lätt. Och på några få punkter känns det som om inte ens Mary Balogh helt lyckas hålla isär sina personer.

För mig föll mycket på plats först när jag läste den andra boken i serien.

Och dels berättas delar av historien genom brev från Anna till hennes barndomsvän Joel från barnhemmet. Det är i och för sig ett kul grepp, som med enkla medel visar en annan sida av Anna som i stundtals har litet svårare att komma i dagern eftersom hon inte är någon demonstrativt översvallande personlighet.

I breven får vi se Anna interagera med en person som känner henne väl sedan barndomen medan hon i övrigt är litet överväldigad av sina nya, förnäma släktingar. Men det kan inte hjälpas att det stundtals känns som om de drar en del fokus från den gryende relationen mellan henne och Avery.

Men fortfarande, trots vissa svagheter, en riktigt hygglig och väl läsvärd romance.Betyg: 7 hjärtan av 10

http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/betyg-7-av-10.html
(som har en annan betygsskala)

Someone to Love
finns att köpa hos bl a
Adlibris, Bokus och Amazon
http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html


Tidigare tips om romantisk läsning/romancerecensioner:

2017

- Seven Minutes in Heaven, av Eloisa James
- Arvtagerskan, av Lina Forss
- The Danger of Desire, av Sabrina Jeffries
- När drömmen slår in, av Sofia Fritzson


2016

- Do You Want to Start a Scandal, av Tessa Dare
- The Study of Seduction, av Sabrina Jeffries
- Duke of Sin, av Elizabeth Hoyt

Här ovan börjar Romanceportalens egen betygsskala gälla. 

Tidigare recenserade böcker är ej betygssatta (och kommer, åtminstone i dagsläget, inte heller att betygssättas retroaktivt).Om du vill se äldre recensioner och boktips finns de under rubriken Romancerecensioner i högerkolumnen. Annars kan du finna dem den här vägen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar