lördag 25 juni 2016

Det talas om romance


För tio år sedan talades det knappt om romance i Sverige. Annat än möjligen, ytterst nedlåtande av en finkulturell kulturelit - ungefär som "titta vad katten släpat in i vår fina kultursalong och lämnat på salongsmattan".

Sedan skrev Simona Ahrnsted Överenskommelser - Sveriges första verkliga romance - och det tycks ha utgjort startskottet för rader av entusiastiska romanceläsare att sluta smussla med sitt val av lektyr och komma ut ur garderoben.

Ah, givetvis ut ur boudoiren - det gäller att hålla terminologin rätt - och börja kräva respekt för sin favoritgenre.

Med åren har det också bildats en rad romance communitys som tillsammans formar en framväxande, stark, svenska romance community som börja kräva respekt för sin favoritgenre. Och desto fler vi blir, desto fler röster som ansluter sig, desto lättar blir det för oss att sluta smussla med vårt val av lektyr och istället helt skamlöst slå oss ned i salongerna, finkulturella eller inte, med vår favoritlektyr.

Som ett resultat av denna romancevåg har man också inom vissa kretsar i kultureliten - inte dess innerst kretsar, kanske, men ändå - börjat visa tendenser på att att om inte direkt visa romancegenren respekt så i alla fall på att ha ett mer seriöst intresse för den.




Romanceportalen, som föddes ur mitt intresse för romance, har på sätt och vis utvecklats som mitt bidrag till denna framväxande svenska romance community. Om den gör någonting till eller från vet jag inte. Men jag har i alla fall roligt - och det är huvudsaken.




Ett av de senaste tillskotten till vår framväxande svenska romance community är Romancepodden, där fem kvinnor diskuterar, analyserar och recenserar romance. Upplägget går ut på att till vartannat avsnitt har medlemmarna i  podden läst en utvald romance och diskuterar och recenserar den och i vartannat avsnitt tar man upp ett ämne som berör romance till diskussion.


Det talas om romance i Sverige.
Och det är sannerligen på tiden.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar