Den här klassiska, populära potatisgratängen är mycket kolhydratsrik och alltså inget för GI-vänner. Den är också mycket god.
Det här receptet bygger på ett recept i Gunilla Blixts receptsamling, bearbetat med mina egna hågkomster av originalreceptet från 80-talet.
Jag minns rättens bakgrund, så som den beskrivs (med Campbells burksoppa) i originalversionen. Rätten var en stor favorit i mitt föräldrahem, då den var lättlagad och mycket god och också ett utmärkt sätt att ta tillvara överbliven potatis från tidigare måltider. Jag har dock inte prövat att göra rätten i denna version. Ännu.
/ Elisabet Nielsen
Ingredienser
(10 portioner)
- 1 kg potatis, mjölig sort
- En bit smakrik ädelost
Man kan om man så vill använda kokt, kall potatis. Speciellt om man gör en mindre gratäng är det ett utmärkt sätt att ta tillvara överbliven potatis från gårdagens middag.
Jordärtskockspuré
- 500 g jordärtskockor
- 1 citron, saften
- 1 gul lök
- 1 msk smör
- 2 dl grädde
- 7 dl vatten grönsaksbuljong
- ½ tsk salt
- 1 krm malen vitpeppar
Så här gör du
- Värm ugnen till 200º C. Skala potatisen, skiva och lägg i kallt vatten.
- Skala jordärtskockorna, tärna alla utom 3 st. Lägg dem i kallt vatten med pressad citronsaft.
- Skala och hacka löken.
- Fräs löken i smör och lägg över i en kastrull.
- Lägg i de tärnade skockorna och häll på grädde och buljong. Koka upp, sänk värmen och sjud under lock tills skockorna är mjuka, ca 15 minuter.
- Mixa till en slät puré och krydda med salt och peppar.
- Varva potatis, skivade skockor och jordärtskockspuré i en ugnssäker form. Ställ in i ugnen ca 45 minuter.
- Skiva ädelosten i tunna skivor. Ta ut formen och täck gratängen med osten. Ställ in den i ugnen i ytterligare ca 15 minuter.
Servera gratäng som den är, den blir då en utmärkt vegetarisk rätt, eller med stekt eller grillat kött eller kallskuret.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar