Ingredienser
(ca 8 -10 portioner)
Huvudingredienser
- 3 deciliter vispgrädde
- 2 deciliter cremè fraiche
- 1 deciliter socker
Frysning
- En form som tål att förvaras i frysen, gärna en kakform med mönster. Att frysa kakan i en kransform med mittpelare ger dekorativa serveringsmöjligheter.
Smaksättning - kan varieras
- 3 apelsiner (gärna blodapelsiner) kan varieras med citroner eller lime istället om man önskar en annan smak.
- 1 kaka blockchoklad med apelsinsmak (kan bytas ut mot blockchoklad med pepparmintssmak om man föredrar det).
Så här gör du
- Pressa apelsinerna (eller citronerna) och sila bort eventuella kärnor. Om man väljer citronsmak kan man även riva en del citronskal.
- Gör chokladkross, antingen genom att skära blockchokladen i mycket tunna strimmor med kniv eller genom att köra den i en mixer.
- Vispa upp grädden och tillsätt sockret. Rör ned crème fraiche i vispgrädden.
- Rör ned den krossade chokladen och saften från de pressade apelsinerna (eller citronerna) i gräddkrämen. Om man valt citronsmak kan man tillsätta litet rivet citronskal.
- Häll gräddkrämen i en form som tål att förvaras i frysen.
- Frys i minst 5 timmar, helst över natten. Rör om efter ½ timme. Rör om efter en timme. Rör om ytterligare någon gång medan glassmeten fortfarande är rörbar.
Serveringstips
- Tina kakan något före serveringen, så kommer smaken bäst till sin rätt.
- Servera gärna jordgubbar, hallon eller andra bär till. Alternativt en fruktsallad. Om man fryst kakan i en kransform är det dekorativt att servera en del av bären i hålet mitt i kakan.
- Servera gärna kaffe, likör eller dessertvin till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar