torsdag 18 februari 2016

Läckraste lördagskycklingen med tortellini

Den här rätten skapades i ett infall när längtan efter en riktigt god och smakrik sås till lördagsmiddagens kyckling och tortellini blev stor och ingen traditionell pastasås kändes riktigt rätt, därav namnet.

Tunna kycklingfiléer bryns hastigt och får sedan puttra i vatten (och under senare delen av tillagningen i buljong) under lock tillsammans med hackad lök, soltorkade tomater, plommontomater och mango chutney.

Servera med ostfylld tortellini och kanske litet bladgrönt och låt smaklökarna njuta av en riktig smakfest!


Ingredienser
(2 portioner)

  • 2 kycklingfiléer (tunna)
  • Hackad lök, önskvärd mängd
  • Ca 2 – 3 msk soltorkade tomater
    (i detta fall Zetas inlagda, strimlade, tomater)
  • Ca 2 nävar plommon- eller körsbärstomater
  • Ca 3 msk mango chutney
  • Vatten, ospecificerad mängd som fylls på kontinuerligt så kycklingen och övriga ingredienser aldrig bränns i pannan utan ständigt puttrar
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • Salt
  • Vitpeppar
  • Lökpulver
  • Paprikapulver
  • Smör, att bryna i
  • Grädde
    (en rejäl slatt, kanske ¾ – 1 dl)
    i det här fallet användes matlagningsgrädde
Till servering
  • 2 portioner ostfylld tortellini
  • Basilika eller babyspenat (eller något annat favoritgrönt)


Så här gör du

Lördagskyckling
  1. Låt en smörklick smälta i en het panna. Lägg i kycklingfiléerna och krydda ena sidan med salt, vitpeppar, lökpulver och paprikapulver. Strö också lök- och paprikapulver direkt i det fräsande smöret så de får starkare smak av att brynas i smöret.
  2. Vänd kycklingfiléerna så snart de har en fin stekyta och krydda den andra sidan med vitpeppar, lökpulver och paprikapulver. Strö eventuellt mer lök- och paprikapulver direkt i pannan.
  3. När också den andra sidan börjar få fin stekyta tillsätter man vatten och hackad lök. Låt puttra under lock tills löken börjar bli transparent och glansig.

    Tillsätt mer vatten kontinuerligt – pannan skall hela tiden puttra och sjuda under lock.
     
  4. Tillsätt de soltorkade tomaterna (i detta fall användes Zetas inlagda, strimlade, tomater och delar av inläggningen hamnade också i pannan och förhöjde smaken ytterligare) samt en tärning grönsaksbuljong.

    Tillsätt mer vatten kontinuerligt.
     
  5. Vänd kycklingfiléerna vid behov. Bred en matsked mango chutney över vardera kycklingfilén och blanda ned ytterligare en matsked i pannan. Tillsätt mer vatten vid behov.
  6. Skölj ca 2 nävar plommon- eller körsbärstomater och tillsätt dem i pannan.
  7. Vänd kycklingfiléerna och låt mango chutneyn förena sig med såsen. Ta upp kycklingfiléerna och tillsätt grädde i såsen. Smaka av.
  8. Skär eventuellt kycklingfiléerna i mindre bitar om så önskas, men de kan lika gärna serveras hela.
Till servering
  • Koka 2 portioner ostfylld tortellini enligt anvisning.
  • Servera Lördagskycklingen med tortellini och eventuellt några kvista basilika, några blad babyspenat eller något annat favoritgrönt.


Sorry - bild saknas i skrivande stund!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar