torsdag 18 februari 2016

Elisabets björnbärspaj med kokosmarängtäcke

En god björnbärspaj under ett kokosmarängtäcke är en spännande och läcker smakkombination.


Ingredienser
(ca 6 portioner)

Mördeg
  • 200 gram smör
  • 4 – 5 deciliter vetemjöl
  • 1 deciliter socker

Kokosmarängtäcke
  • 4 ägg
  • 1 deciliter socker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 deciliter kokosflingor

Fyllning
  • 3 paket frysta björnbär
  • (eller motsvarande mängd färska om man har tillgång till det)

Till servering
  • Vaniljglass, vaniljsås, eller vispad grädde.
  • Några stora, fina björnbär


Så här gör du
  1. Ta fram bären och låt dem tina. Blanda ingredienserna till pajdegen till en smidig deg. Låt den vila kallt medan bären tinar.
  2. Skölj en form i lämplig storlek med kallt vatten (eller låt den stå i kylen). Klä formen med degen och nagga pajskalet med en gaffel. Grädda pajskalet i ca 10 - 15 minuter vid 175º C.
  3. Vispa ägg och socker riktigt pösigt till kokosmarängtäcket. Vispa ned vaniljsockret och rör försiktigt ned kokosflingorna.
  4. Lägg björnbären i pajskalet. Grädda i ca 10 minuter vid 175º C.
  5. Ta ut pajen och täck med kokosmarängsmeten. Grädda tills marängtäcket fått en fin färg och börjar stelna. Om marängtäcket riskerar att bli för mörk men ännu inte torkat tillräckligt, avslutas gräddningen på enbart undervärme.
  6. Låt pajen svalna något.

Servera med vaniljsås, vaniljglass eller vispad grädde samt gärna också några björnbär.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar