I originalreceptet hade man utöver riset också potatis, vilket vi fann litet väl mäktigt.
Denna fisksoppa, som får sin härligt gula färg av saffran, är inte bara mättande och värmande - den är otroligt god.
Ingredienser
(4 - 6 portioner)
Huvudingredienser
- 1 paket fryst torsk
- 1 stor purjolök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 – 2 deciliter ris
- 1 påse saffran
- ½ – 1 kilo räkor
(gärna färska, men frysta går också bra) - 1 stor burk musslor
(vilket vi brukade utesluta och ersätta med mera räkor) - 3 – 4 medelstora morötter
- Litet lök
Fiskbuljong
- 1 liter vatten
- 1 deciliter olivolja
- 4 tärningar fiskbuljong
(vill du ha mer buljong så ta 1 tärning buljong till ½ liter vatten)
Kryddor
- Salt, vitpeppar
Garnering
- 1 knippa persilja
Så här gör du
- Ta fram den frysta torsken och låt den tina.
- Koka upp vattnet och lägg i buljongtärningarna.
- Skär morötterna i skivor och purjolöken i tunna ringar.
- Skala vitlöksklyftorna och krossa eller pressa dem. Hacka löken fint.
- Häll olivoljan i buljongen. Blanda i saffran, vitlök, lök. ris, morötter och purjolök.
- Låt koka i cirka 10 minuter. Smaka av och krydda efter behov.
- Skär torsken i bitar. Lägg fisken i grytan ca 20 minuter före servering (eller så lång tid det står angivet på förpackningen att fisken skall koka).
- Lägg i räkor (och eventuella musslor) cirka 5 – 6 minuter före servering.
- Smaka av och krydda eventuellt extra
- Klipp persiljan fint och strö över soppan innan den serveras.
Servera gärna med varmt bröd och ost
Aina Nielsens variant av detta populära recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar