lördag 23 februari 2019

En svårartad härva av plagiering

Allt är inte väl i romancevärlden. En härva av plagiering av flera kända, amerikanska romanceförfattare verk har under den senaste veckan uppdagats.

Jag känner inte till hela historien men det har flashat förbi många referenser till det här på Twitter de senaste dagarna. Nu vet jag att sociala medier som Twitter och bloggar svämmar över och är på krigsstigen.

Bland de drabbade författarna så finns såväl Nora Roberts som Courtney Milan och Tessa Dare.

Både Nora Roberts och Courtney Milan har skrivit blogginlägg där de inte direkt skräder på orden.

Nora Roberts  


Courtney Milan

Det finns också en omfattande tråd på Twitter, under #CopyPasteCris

De är inte heller de enda författarna som har utsatts för plagiering. Några av de andra författare som har utsatts är bl a Kresley Cole, Gena Showalter, Loretta Chase och Victoria Alexander - en rad välkända romanceförfattare.


En extra alarmerande omständighet är att Amazon tycks vara tämligen ointresserade av att göra någonting åt den här härvan. Deras system tycks tvärt om belöna de som producerar många böcker snabbt, oavsett kvalitet - eller bristen därpå.

Om jag har förstått saken rätt så har många av de plagierade böckerna lagts upp på Amazon, som inte har lyckats upptäcka plagiaten. Om de nu ens har brytt sig om att jämföra innehållet. Man använder sig också av Kindle Unlimited för en del av dem.

Courtney Milan har (bl a) därför skrivit ytterligare ett blogginläg i ärendet, där hon tar upp vad man kan göra om man har drabbats, What to do about #CopyPasteCris.

Också Nora Roberts har följt upp med ytterligare blogginlägg: Not a Rant, but a promise.


Slutligen hoppas jag att inga svenska romanceförfattare som finns på Amazon har drabbats.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar