lördag 23 december 2017

Lisa Kleypas – Devil in SpringKategori: Historisk romance
Titel: Devil i Spring
Ingår i: The Ravenels, 3:e boken
Författare: Lisa Kleypas,
amerikansk
romanceförfattare

Klass: Engelsk romance
Språk: Engelska 
Utgivningsår: 2017
Epok: Viktoriansk, (1870-tal)


Med sin senaste serie, The Ravenels, har New York Times bästsäljande romanceförfattare Lisa Kleypas gjort en lysande återkomst till historisk romance. Devil in Spring är den tredje boken i serien, som inleddes med Cold-Hearted Rake – och det är den definitivt bästa boken i serien så här långt.

Lisa Kleypas hör till mina favoritförfattare och hennes återkomst till historisk romance i och med The Ravenels serien efter ett antal contemporary romance har blivit ett kärt återseende. Kanske var mina förväntningar litet väl högt ställda när den första boken i serien kom ut. Den var initialt inte riktigt i min smak, även om den några genomläsningar senare – sedan jag lärt känna personerna bättre och vet hur de fungerar och kan läsa boken med bättre behållning – har mognat till något av en favorit.

The Ravenels serien utspelar sig i det viktorianska England på 1870-talet, en förändringarnas och möjligheternas tid – en tid när industrialismen är på frammarsch. Men det är också en prövningarnas tid, eftersom många av de en gång så välmående lantegendomarna inte längre klarar av att gå med vinst.

Med Devil in Spring har Lisa Kleypas än en gång levt upp till mina högt ställda förväntningar. Med råge. Detta är Lady Pandora Ravenels och Gabriel, Lord St. Vincents historia.Och, ja, alla ni som känner igen titeln Lord St. Vincent från LisaKleypas Devil in Winter i The Wallflower serien – Gabriel är Sebastians och Evies son! Sedan Sebastian ärvt sin fars titel (Duke), har hans son i sin tur ärvt hans gamla titel.

Devil in Spring
(baksidestext)


An eccentric wallflower…

Most debutantes dream of finding a husband. Lady Pandora Ravenel has different plans. The ambitious young beauty would much rather stay at home and plot out her new board game business than take part in the London Season. But one night at a glittering society ball, she’s ensnared in a scandal with a wickedly handsome stranger.

A cynical rake…

After years of evading marital traps with ease, Gabriel, Lord St. Vincent, has finally been caught-by a rebellious girl who couldn’t be less suitable. In fact, she wants nothing to do with him. But Gabriel finds the high-spirited Pandora irresistible. He’ll do whatever it takes to possess her, even if their marriage of convenience turns out to be the devil’s own bargain.

A perilous plot…

After succumbing to Gabriel’s skilled and sensuous persuasion, Pandora agrees to become his bride. But soon she discovers that her entrepreneurial endeavors have accidentally involved her in a dangerous conspiracy – and only her husband can keep her safe. As Gabriel protects her from their unknown adversaries, they realize their devil’s bargain may just turn out to be a match made in heaven.
..
Om handlingen

När tvillingsystrarna Pandora och Cassandra Ravenel gör sin debut i Londonsocieteten står det snart klart att medan hennes syster passar in och har lätt få vänner, föredrar Pandora att sitta i ett hörn och hoppas på att snart få gå hem. Hon har helt andra planer för sin framtid än att gifta sig. Hon har designat ett brädspel som lovar att bli en stor succé och tänker bilda ett bolag för att producera det för att bli ekonomiskt självförsörjande.

Pandora har en benägenhet att försätta sig själv i knipor. När hon under ett försök att finna ett borttappat örhänge åt en väninna hamnar i en rejäl en kommer en ung man till hennes undsättning. Olyckligtvis blir de överraskade tillsammans – ensamma, i en avsides belägen byggnad, i en komprometterande situation – innan de lyckats lösa problemet.

Skandalen är ett faktum. Äktenskap är enda lösningen.

Men vare sig Pandora eller Gabriel, Lord St. Vincent, är särskilt trakterade av tanken på att behöva gifta sig trots att det finns en stark och växande attraktion dem emellan. Den impulsiva, oortodoxa Pandora, med sin djupt rotade motvilja mot att anpassa sig till societetens förväntningar, är totalt fel hustru för en man som en dag kommer att bli hertig. Vars hustru måste uppfylla många plikter – vid hovet, i societeten och på lantegendomarna.

Och Pandora tvärvägrar att ens överväga äktenskap. Det skulle slå hennes dröm om ett brädspelsbolag och ekonomiskt oberoende i spillror eftersom en kvinnas egendom tillfaller hennes make vid ett giftermål samtidigt som hon i princip upphör att existera i juridisk bemärkelse.

Under ett besök hos Gabriels släkt på släktgodset vid kusten försöker de vänja sig vid tanken. Gabriel försöker också komma underfund med hur Pandora skall kunna förvärkliga sina planer att designa och tillverka brädspel trots att äktenskap gör en kvinna i stor sett rättslös, vilket är ett av hennes främsta skäl till att avvisa tanken på giftermål. Samtidigt växer attraktionen dem emellan till nivåer så oanade och ohanterliga att de båda måste ompröva sina prioriteringar.

Längre än så kan jag nog inte beskriva handlingen, bortsett från (vilket antyds i baksidestexten) att Pandoras affärsintressen och impulsivitet samverkar till att dra in henne i en farlig situation.Mitt omdöme

Lisa Kleypas är sannerligen i högform – det här är en härlig, ljuvlig och alldeles underbar bok!

Pandora och Gabriel är förmodligen ett av de mest omaka par man kan tänka sig. Hon är den ultimata panelhönan, debutanten utan något som helst intresse av societeten, som sitter av bal efter bal i ett hörn medan hon planerar sin framtid som affärskvinna. Hon finner upp alla upptänkliga ursäkter, hur löjliga de än låter, för att slippa dansa. Och hon har goda skäl att göra det.

Gabriel är gentleman ut i fingerspetsarna, societetens gunstling och rena svärmorsdrömmen, och rör sig som fisken i vattnet på societetens tillställningar. Möjligen är han litet uttråkad av att ständigt försöka leva upp till sina egna krav på perfektion hos sig själv. Möjligen är han litet skamsen över att ha en affär med en gift kvinna.

När Pandoras och Gabriels banor möts slår det verkligen gnistor. Vilket det fortsätter att göra boken igenom. De känns som ett sällsynt levande, rörande par och man hoppas så för deras skull att de skall finna en väg som passar dem båda. Också när man blir som mest frustrerad på Pandora.

Den första halvan av boken, kanske rent av de första två tredjedelarna av den, är en sannskyldig glädje att läsa.

Däremot känns det i alla fall för mig som om den möjligen svajar en liten aning på slutet. Som om Pandora i vissa sekvenser beskrivs som för barnslig – att hon är impulsiv är en sak. Att hon är ung och osäker i sin nya roll som en adelsmans hustru likaså. Men det känns i vissa sekvenser som om det drivs en liten, liten aning för långt.

Jag får tyvärr en känsla av att den stilsäkra charmen och magin från första delen av boken mot slutet, stundtals och i vissa scener, får ge vika för en serie komiska poänger som inte helt övertygar. Åtminstone inte mig, inte helt och fullt.

Slutet känns också en liten aning jäktat. Som om sidorna, all dramatik till trots och många obesvarade frågor, tog slut. Visserligen antyds det att den delen av historien kommer att fortsätta i nästa bok. Men det kan inte hjälpas, det stjälper tyvärr den här boken något.

Dessa svagheter har efter långt övervägande, tillsammans, kostat boken ett hjärta i betyg.

Men boken som helhet?

Ren magi!
Romance på sitt bästa.

I Devil in Spring är Lisa Kleypas verkligen i sitt esse. Hade bara slutet hållit samma underbart höga standard, hade den här boken varit en av de absolut bästa romance jag överhuvudtaget läst. Nu landar den istället som en av de bästa. Och det är i och för sig inte så dåligt det heller.

Betyg: 9 hjärtan av 10

http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/blog-page_29.html
(som har en annan betygsskala)
Fotnot:
Eftersom Lisa Kleypas är i färd med att bygga om sin webbsida har jag inte haft möjlighet att korsreferera boken till hennes webb, så som jag annars brukar göra när jag recenserar en bok. Jag skall försöka återvända och göra det när hennes sida väl är uppe och fungerar igen.

Devil in Spring
finns att köpa hos bl a
Adlibris, Bokus och Amazon
http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html


Tidigare romancerecensioner / tips om romantisk läsning:

2017

- När äventyret väntar, av Sofia Fritzson
- Sonjas andra chans, av Åsa Hellberg
- Will’s True Wish, av Grace Burrowes
- A Night to Surrender, av Tessa Dare
- Hemma där hjärtat väntar, av Sofia Ymén
- Duke of Pleasure, av Elizabeth Hoyt
- A Lady's Code of Misconduct, av Meredith Duran
- Hemligheter små, av Christina Schiller
- Someone to Hold, av Mary Balogh
- Someone to Love, av Mary Balogh
- Seven Minutes in Heaven, av Eloisa James
- Arvtagerskan, av Lina Forss
- The Danger of Desire, av Sabrina Jeffries
- När drömmen slår in, av Sofia FritzsonOm du vill se äldre recensioner, bokpresentationer och boktips finns de under rubriken Romancerecensioner i högerkolumnen. Annars kan du finna dem den här vägen


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar