Jag brukar ibland, litet halvt skämtsamt, likna det här med
att skriva texter med att baka bröd.
Den enda skillnaden, det är väl att texten behöver jäsa
betydligt längre än en deg jäser i bunken under en handduk.
Sedan är det dags att bearbeta degen (bearbeta den text man
har fått samman i ett första utkast, var sig det gäller texten i sin helhet
eller ett par kapitel som man har skrivit under en period med skrivflow) och
knåda den (tillsätta ännu mera struktur, dramaturgi, galleri av bipersoner,
bakgrundshistoria, karaktärernas personliga bakgrundshistoria, etc – eller
rensa ut överflöd därav).
När man bakar så brukar det ofta kännas som om man har mjöl
upp till armbågarna och ända upp i pannan, hoptovad deg mellan fingrarna och
deg under naglarna. Och man undrar om man aldrig kommer att bli färdig.
Man brukar också undra om man någonsin mer kommer att bli
mjöl- och degfri. Och att det kanske vore dags att renovera köket, för jäklar som
det ser ut!
Det är ungefär samma sak med texten i den här fasen – och
man befinner sig i den fasen länge. Betydligt längre än vid ett brödbak.
Men så småningom kommer den stunden när man får forma bullar eller limpor och lägga dem på plåtar under handdukar för nästa jäsning. Likaledes så behöver ens text efter en omfattande bearbetning och genomarbetning en vilopaus för att ligga till sig och jäsa till sin slutliga form.
Medges, texter kräver fler bearbetningar och knådningar än
bröddegar innan de är redo för sin slutliga jäsning, i sin mer eller mindre
slutliga form.
Avslutningsvis så brukar man pensla brödet med smält smör,
uppvispat ägg eller helt enkelt med vatten, skåra det eller strö över litet
mjöl och strö socker på bullarna innan man sätter in dem i ugnen.
Samma sak gäller den mer eller mindre färdiga texten i den
här fasen. Den behöver litet kärleksfull omsorg och ansning och finslipning för
att bli den allra bästa versionen av sig själv.
Resultat blir i det ena fallet frestande, nygräddade bröd
eller bullar, som förhoppningsvis lockar ögat och näsan lika mycket som gommen,
och i det andra av ett färdigt bokmanus (som förhoppningsvis är lika frestande
och som du förhoppningsvis är lika nöjd med och stolt över).
För den som sedan skickar sitt bokmanus till ett förlag så
börjar textbakningsprocessen om vid någon av ovan nämnda steg i processen.
Kanske blir det mest en fråga om fler bearbetnings- och
knådningsprocesser, följt av ansning och finslipning inför själva gräddningen.
Förmodligen är det nog oftast någonting sådant som det är frågan om. Men ibland
så måste man kanske tillsätta mera torra ingredienser (struktur, dramaturgi,
bakgrundshistoria, etc) för att ge texten bättre texttur och substans. Och kanske
måste man ibland backa ännu längre tillbaka och tillsätta mera jäst för att få
fart på hela processen.
Och ibland, så behöver också det färdiga brödet bearbetas och dekoreras ytterligare för att nå sin optimala och mest tilltalande och frestande form för att ligga absolut rätt i tiden.
Och ibland, så behöver också det färdiga brödet bearbetas och dekoreras ytterligare för att nå sin optimala och mest tilltalande och frestande form för att ligga absolut rätt i tiden.
Så kontentan av min liknelse, att skrivande är som att baka
bröd, är att mellan varven så behöver degen vila en stund och jäsa om det skall
bli saftiga och fina bullar eller limpor. Och det samma gäller för texter.
Åtminstone så gäller det för mina texter.
Hur bakar ni era litterära bröd?
Hur går era tankar, från ax till limpa, när ni arbetar med
era texter?
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar