söndag 1 mars 2015

Vinterns vita blommor

Kalanchoe. Höstglöd. Våreld.
Kalanchoe. Höstglöd, våreld. En älsklig krukväxt med många namn. Och än fler färger. I vardagsrumsfönstret står två små vita kalanchoe och en röd. Om dagarna lyser den röda i solljuset, eller åtminstone i dagsljuset, medan de vita ser tämligen bleka och oansenliga ut. Om kvällarna försvinner den röda mot mörkret utanför fönstret och blir i det närmaste osynlig om den inte belyses av en lampa medan de vita träder fram ur mörkret.

Läckert isvit cyklamen
Det är inte undra på att man på många ställen anlägger vita trädgårdar – ibland kallade måskensträdgårdar – där vita blommor dominerar och skapar en säregen vit magi när mörkret sänker sig. Här på våra breddgrader – med våra långa, ljusa nordiska sommarnätter – är kanske inte vita trädgårdar så anslående. Åtminstone inte innan de sena julinätterna och augustinätterna bidrar med mörknande skyar och tätnande skymningar för att skapa den erforderliga magin. Men då är de magnifika.




Saint Paulia - som vitt siden och grön sammet
Men det är inte bara under sommarnätterna vi behöver vita blommor. Julen och advent är av hävd en tid för röda blommor, från julstjärnor till amaryllisar till begonior och hibiskusar. Mamma var av den åsikten att det var under vinterns allra mörkaste – och längsta – nätter vi behövde våra vita blommor som allra mest.

Amaryllis - en verkligt majestätisk upplevelse

Många förstår inte behovet av vita blommor under årets mörkaste dagar. De fyller sina hem med röda blommor till jul och advent och måste lysa upp dem med lampor och åter lampor för att få den värme och färg och glöd och stämning i sina hem de vill skapa. När andra köpte röda blommor, då köpte mamma hälften vita och hälften röda. Eller kanske två vita till varje röd, det var vad hon ansåg behövdes för att lysa upp decembermörkret.

Vit orkidé - höjden av elegans
Hon var en vis kvinna, mamma. Hur vis, har jag med åren kommit att inse. Vi behöver det vita i mörkret. Vi behöver renheten och fräschören och löftet om ljus och skimrande magi för att ta oss igenom vintermörkret. Vi behöver löftet om att ljuset är på väg tillbaka – om vi bara förmår hålla ut några dagar, kommer det att vända.





Hortensia - stora, fluffiga snöbollar

Vit Azalea - en sann skönhetsupplevelse



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar