söndag 19 oktober 2014

Mary Balogh - The Ideal Wife och A Precious Jewel

Mary Balogh har skrivit ett riktigt ljuvligt romantiskt läsäventyr som omfattar två integrerande böcker, där två romanser berättas ur vännerna Miles och Geralds (och deras respektive damers) perspektiv – The Ideal Wife och A Precious Jewel.

The Ideal Wife skrevs först, efter mycket övervägande skrev så Mary ett par år senare A Precious Jewel, som skildrar den för tiden mer otraditionella kärlekshistorien mellan Sir Gerald och hans älskarinna Priss – en före detta prostituerad. A Precious Jewelhar ett längre tidsperspektiv än The Ideal Wifeoch tar sin början före denna bok och fortsätter efter att den slutat.


The Ideal Wife

Som nybliven Earl of Severn är Miles Ripley en eftertraktad ungkarl i Londonsocieteten och han trivs med sitt fria, bekymmerslösa liv och har inte en tanke på att ändra någonting – åtminstone inte under de närmaste åren. Olyckligtvis för honom har hans mor och hans systrar helt andra planer för hans del. Han måste gifta sig – helst omedelbart – och producera en arvtagare. De är dominerande kvinnor som styrt hela hans liv och nu är de i full färd med att planera hans äktenskap. De har till och med valt ut en passande brud åt honom.

Olyckligtvis har de valt Frances, en fullkomligt förtjusande och perfekt ung dam som Miles inte kan fördra. Han finner henne ytlig och andefattig och beskäftig och beklagar sig – något överförfriskad – inför sin vän, Sir Gerald Stapleton, att han hellre skulle gifta sig med den alldagligaste, mest oansenliga, försagda och timida kvinnan i världen. Någon som vore nöjd med att leva ett stillsamt liv på landet, någon han kan besöka regelbundet. Någon som lika regelbundet föder hans barn, utan att störa hans liv. Sir Gerald bara skakar på huvudet åt den befängda idén.

Abigail Gardiner har på orättmätiga grunder fått sparken från sitt arbete som sällskapsdam. I desperation söker hon upp the Earl of Severn, en avlägsen äldre släkting, i hopp om att få ett referensbrev från honom som kan ge henne en ny anställning. Vad hon inte vet, är att hennes släkting avlidit och lämnat egendomar, förmögenhet och titeln till en annan – än mer avlägsen släkting. Miles.

När Miles möter Abigail motsvarar hon fullkomligt den idealbrud han kvällen innan beskrev för Sir Gerald. Han erbjuder inte Abigail det referensbrev hon behöver, istället erbjuder han henne äktenskap. Desperat och omtumlad går hon slutligen med på hans förslag.

Men Abigail är långtifrån den försagda och timida varelse Miles tagit henne för. I själva verket kan hon knappt sluta prata. Hon kan inte heller motstå impulsen att organisera och och ta hand om andra.

Miles hastigt påkomna äktenskap utvecklar sig på ett sätt han inte förutsett och inte heller hade förväntat sig och han blir allt mer fäst vid sin impulsiva, vänliga hustru. När hemligheter ur hennes förflutna hotar hennes lycka är han beredd att göra allt för att skydda henne – om hon bara vågar förlita sig på honom.


A Precious Jewel

Sir Gerald Stapleton, god vän med Miles Ripley i The Ideal Wife, är en stillsam och tillbakadragen man som fått många törnar i livet under uppväxten och har svårt för relationer. Han föredrar kravlösa besök på bordeller framför att hålla sig med en fast älskarinna eller inleda relationer med societetsdamer. Äktenskap, är något han inte har en tanke på. Allt för komplicerat, allt för många krav och allt för mycket närhet.

Priscilla Wentworth är en ung dam av god familj som efter faderns och broderns död blivit utblottad. Hennes enda chans att försörja sig och överleva är som prostituerad på sin forna guvernants bordell. En av Priss stamkunder blir den sympatiske men tillbakadragne Sir Gerald Stapleton. Han är alltid artig, kräver inte mycket av henne – ingenting komplicerat eller ansträngande.

Sir Gerald besöker Priss regelbundet – fram till den kväll när en annan kund misshandlar henne. Indignerad erbjuder han henne ett hus och posten som hans fasta älskarinna.

Det är inledningen på en angenäm relation som med tiden blir allt svårare att hantera när känslorna dem emellan djupnar. För det finns ingen annan framtid mellan en gentleman och hans älskarinna – annat en den mellan en gentleman och hans älskarinna. Societeten skulle aldrig tolerera någonting annat, alldeles oavsett vad gentlemannen och älskarinnan i fråga själva skulle önska.


A Precious Jewel, som är skriven efter The Ideal Wife, börjar före handlingen i The Ideal Wife och fortsätter efter att denna bok slutat vilket ger ytterligare några glimtar av Miles och Abigails liv. Om man läser The Ideal Wife och A Precious Jewel tillsammans utgör de ett riktigt ljuvligt, gammeldags romantiskt läsäventyr som ger perspektiv och djup till de båda kärlekshistorierna. De båda böckerna utgör den ena av de båda löst sammanhängande serierna som knyts samman i A Christmas Bride.

Helena Stapleton, den kvinnliga huvudpersonen i A Christmas Bride, är Sir Geralds styvmor och relationen dem emellan är smärtsam och komplicerad, präglad av ännu ett av alla de svek Sir Gerald upplevde under barndomen och uppväxten.

Om man lägger till A Christmas Bride som avslutning i läslistan får man en gripande berättelse om vänskap, svek, försoning och hopp för framtiden.http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html

Tidigare tips på romantisk läsning:
- Ladyns hemliga brev / The Lady and the Laird, av Nicola Cornick
- How To Marry A Marquis, av Julia Quinn
- The Bastion Club Novels, av Stephanie Laurens
- Spindle Cove series, av Tessa Dare
- Twas the Night After Christmas, av Sabrina Jeffries
- Lady Whistledown, av Julia Quinn m f
- En enda natt, av Simona Ahrnstedt
- The Captive Hearts Series, av Grace Burrowes
- The Perfect Lover, av Stephanie Laurens
- Gareth, av Grace Burrowes
- Cynster serien - Tvillingarna, av Stephanie Laurens
- Regency Christmas special, ett axplock av Mary Baloghs julskildringar
- Suddenly You, av Lisa Kleypas
- A Christmas promise, av Mary Balogh
- The Bedwyn Prequels, av Mary Balogh
- Wallflower series, av Lisa Kleypas
- The Duke's Men - de 2 första böckerna, av Sabrina Jeffries
- The Spymaster's Lady, av Joanna Bourne
- Minx, av Julia Quinn
- The Cynster-series - de 6 första böckerna, av Stephanie Laurens
- Romancing the Duke, av Tessa Dare
- The Survivors Club, av Mary Balogh
- Ethan, av Grace Burrowes
- Historisk, svensk romance, av Simona Ahrnstedt
- The Hathaways series, av Lisa KleypasInga kommentarer:

Skicka en kommentar