söndag 18 maj 2014

Handenkuriosa

Jet d'Eau i Genèvsjön
Jag skulle kunna inleda med en fråga – och jag tror också att jag gör det. Vad är det för likheter mellan Handen på Södertörn och Genève?

Vi har båda en fontän i sjön.

Mitt i Genèvsjön finns sommartid en enorm fontän, Jet d'Eau. Den skickar sjövattnet mer än 100 upp i luften i en grov vattenstråle. Pumpmaskineriet har dimensioner därefter - det går åt flera hundra kW för att nå denna höjd och munstycket slits så hårt av vattnet, kraften och trycket att det måste förnyas varje år.

I Rudan vid Handens station finns också en fontän, om än av betydligt blygsammare format. Jag vet inte om den har något namn, men den är ganska läcker att se på medan man väntar på pendeln.

Också i Handen kan vi njuta av en vattenkaskad
Handens pendeltågsstation måste vara en av Stockholms pendelnät vackrast belägna stationer där den ligger intill Rudan (Övre Rudan). Den kallas sedan några åter Handen efter att under nästan tjugo års tid ha gått under namnet Haninge Centrum, vilket – med tanke på att Centrumområdet inte ligger i direkt anslutning till stationsområdet och inte heller var synligt från stationen och bussterminalen behöll namnet Handenterminalen – ledde till en del förvirring.

Najaden - jobbade här i 17 år
Med sina cirka 320 meter är perrongen vid Handens station den längsta i SL:s nät (fjärrtågsspår ej medräknade). Den är så extra lång för att kunna binda samman de två gångbroarna över spårområdet, båda med nedgång till perrongen. Gångbroarnas läge styrs i sin tur av de stora byggnadskomplexen vid sidan av spårområdet, Handenterminalen och Najaden.

Namnet Handen lär komma från ett torp i trakten. Torpet lär i sin tur ha fått namnet efter en vägvisare i ett vägskäl i närheten, där landsvägen delade sig mot Nynäshamn respektive Dalarö. Vägvisaren föreställde en hand som pekade i riktning mot Dalarö.

Haninge kommun har ett osedvanligt pampigt kommunhus. Man skulle kunna tro att det är ett skrytbygge som kostat kommuninnevånarna dyra pengar. Men bakgrunden är en annan. Nämndhuset i Centrum, där kommunen huserat sedan 70-talet var både i trängsta laget och i dåligt skick. Det skulle ha kostat en förmögenhet att restaurera det till dagens standard.

Sedan fanns det ett stort kontorshus som stod tomt sedan Telia avvecklat sina satsningar i Handen. Telia flyttade ut, Haninge kommun flyttade in – och ett område av Handen som börjat kännas ödsligt fick nytt liv.


Teliakontoret som blev kommunhus

Huset kallades tidigare ibland Teliaborgen, kanske just för sin planlösning med fyra flyglar snett ut från ett centraltorn och röda tegelfasader med pampiga valvbågsfönster.

Om vi återvänder till Rudansjön vid stationen så skulle jag också kunna avsluta detta blogginlägg med en fråga. Såväl Rudan i Haninge kommun och Genèvsjön som har sina fontäner – men vad är det för skillnad mellan Rudan och Genèvsjön?

Vi har haft en sak i vår sjö som jag tror att Genèvsjön aldrig haft.

Ett pendeltåg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar