söndag 7 september 2014

Mary Balogh - Regency Christmas special

När jag skrev inlägget om Mary Baloghs A Christmas promise, skrev jag att hon är en mästarinna när det gäller att skildra den engelska regencyerans jular. Det har hon bevisat, gång på gång, och ingen annan romanceförfattare slår henne på fingrarna när det gäller julskildringar. Ingen kommer helt enkelt i närheten. Jag tänker tipsa om några av hennes julskildringar utöver A Christmas promise.

Böckerna jag tar upp är nyutgåvan i dubbelvolym av A Christmas Bride och Christmas Beau, novellsamlingen Under the Mistletoe samt novellen A Handful of Gold i julantologin The Heart of Christmas.


A Christmas Bride handlar om Edgar Downes och Helena Stapleton. Edgar – som tillhör den nya, välbärgade och uppåtsträvande medelklassen – har lovat sin far att välja en passande hustru, gifta sig och bilda familj. Därför beger han sig till London och blir tack vare sin syster, Cora, som gift in sig i aristokratin, presenterad för en rad lämpliga unga damer. Och för den jämnåriga, aristokratiska, utmanande och cyniska änkan Helena.

En intensiv men synnerligen kortvarig affär – en enda natt – resulterar några månader senare i ett hastigt påkommet äktenskap. Edgar och Helena samt Edgars syster och svåger och en rad av deras vänner beger sig till Edgars och Coras barndomshem för att fira jul medan Edgar och Helena försöker finna fotfäste i sin nya relation.

Med A Christmas Bride knyter Mary Balogh genom Edgar och Helena samman två av sina tidiga, löst sammanfogade serier i en grand finalé. 

Christmas Beau handlar om Judith och Max. En gång i världen var de förlovade men Judith fann Max stel och överlägsen och inte så litet skrämmande och rymde med en annan, lättsammare och charmigare man. När de återses är Judith änka med två små barn – och Max är ute efter hämnd för den förödmjukelse hon utsatte honom för. Han slår allt tätare lovar kring Judith och även om hon är misstänksam mot hans plötsliga vänlighet och charm, snärjer han henne och vinner utan skrupler hennes barns tillgivenhet tills han fått henne att samtycka till att fira jul på hans lantegendom. Väl där upptäcker Judith att Max liv är fyllt av motsägelser.


Novellsamlingen Under the Mistletoe omfattar novellerna:
- A Family Christmas
- The Star of Bethlehem
- The Best Gift
- Playing House
- No Room at the Inn


I A Family Christmas återförenas ett ungt par, Edwin och Lizzie, som levt åtskilda sedan kort efter giftermålet och får en chans att starta om. Om de vågar ta den.

I The Star of Bethlehem försvinner en förlovningsring – men plötsligt finns det tre ringar – och ett äktenskap, som för var år blivit allt olyckligare, får oväntat en andra chans.

I The Best Gift får en ung lärarinna som aldrig firat jul, som aldrig haft en familj och aldrig vare sig älskat någon eller blivit älskad en chans att uppleva en riktig jul på landet tillsammans med en av sina elever och dennas morbror. Och något oväntat också den senares lilla dotter. Och när julen infinner sig, finns det kanske en chans att få uppleva det andra också.

I Playing House återvänder en adelsman tillsammans med sin lilla dotter till sin lantegendom för att fira sin första jul tillsammans. I en av stugorna i byn förbereder en fattig ung kvinna och hennes syskon sin sista jul tillsammans. En varm vänskap växer fram mellan barnen och de vuxna dras motvilligt med.

I No Room at the Inn har en skara besvikna resenärer strandats på ett ensligt värdshus på grund av dåligt väder och oframkomliga vägar. När ett ungt, utfattigt par anländer finns det bara rum för dem i stallet.


Och slutligen, i A Handful of Gold, vill Julian inte åka hem till jul eftersom hans far har släpat hem en i faderns – men absolut inte i Julians – tycke lämplig brud. Istället accepterar Julian en inbjudan från en vän att tillbringa en bekväm helg med vin, kvinnor och sång och utan en massa jultraditioner eller societetens krav i hans jaktstuga. Enda haken är att han förväntas ta med sig sin älskarinna.

Eftersom han inte har någon för tillfället bjuder han Blanche, det senaste omsvärmade stjärnskottet i Londons operabalett en större summa pengar om hon följer med. Allt han vill är att slippa societetens krav och ha litet roligt. 

Enda haken är att ” Blanche”  egentligen är Verity, en väluppfostrad men desperat familjeflicka som försörjer sin familj genom att dansa i baletten. Men inte ens hennes lön räcker för att betala hennes systers läkarräkningar och mediciner. Den summa Julian erbjuder henne skulle räcka för att hjälpa hennes syster återvinna hälsan. Därför går Verity med på erbjudandet, väl medveten om vad det innebär för hennes del och övertygad om det kommer att bli hennes värsta jul någonsin.

Men julen kommer att bjuda på många överraskningar för dem båda och ingenting blir riktigt som någon av dem tänkt sig.


Mary Balogh – The Mistress of Christmas – är och förblir regencyjulens mästarinna. Ingen annan fångar julstämningen som hon. Ingen annan lyckas skriva lika oemotståndligt varma, ljuvliga och gripande julskildringar.

Mary har skrivit fler julskildringar utöver dessa romaner och noveller, se hennes boksida, men de här är de jag läst.http://elisabetnielsen.blogspot.se/p/romancetip.html

Tidigare tips på romantisk läsning:
- Suddenly You, av Lisa Kleypas
- A Christmas promise, av Mary Balogh
- The Bedwyn Prequels, av Mary Balogh
- Wallflower series, av Lisa Kleypas
- The Duke's Men - de 2 första böckerna, av Sabrina Jeffries
- The Spymaster's Lady, av Joanna Bourne
- Minx, av Julia Quinn
- The Cynster-series - de 6 första böckerna, av Stephanie Laurens
- Romancing the Duke, av Tessa Dare
- The Survivors Club, av Mary Balogh
- Ethan, av Grace Burrowes
- Historisk, svensk romance, av Simona Ahrnstedt
- The Hathaways series, av Lisa Kleypas

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar