fredag 30 mars 2012

Nog är det väl en vacker huvudstad vi har?


Man glömmer det så lätt i novembers gråkalla strilregn eller januaris snöglopp eller februaris snålblåst och skitiga snömodd. Men så får man en påminnelse om solglittrande vattenytor, lummig grönska, vita båtar och allt Stockholm är och allt det har att erbjuda. Och hur svindlande vackert det kan vara.

Staden på vattnet - en vy från ovan

Djurgårdsbrunnskanalen

Riksdagshuset och Slottet

Norrbro, Norrström och Riksdagshuset
Det slog mig när jag här om dagen såg en reklamfilm från Stockholm Capital of Scandinavia. Jag fångades direkt av sommarens ljus och värme och vattenglitter. En längtan efter att parker och grönområden skall leva upp under sommaren, av att se Djurgårdsfärjorna och Waxholmsbåtarna och Stockholms charmiga ångbåtsflotta på glittrande, närmast självlysande blå vattenvidder. Tankarna flyger så lätt till en mysig fika på någon av alla uteserveringar, en riktigt god glass i sommarvärmen uppe vid Stockholms Glasshus, en promenad på Djurgården, en tur med turistbåtarna längs vattenvägarna eller med skärgårdsbåtarna - eller med Mariefred till idylliska Mariefred.

Mariefred vid kaj nedanför Stadshuset


Skeppsbroadelns palats i bländande solsken

Stockholm om sommaren - när vi frusna nordbor börjar tina upp och sticker ut huvudena ur våra ombonade vinteriden - är alls ingen dum plats. Det är allt en vacker och mysig huvudstad vi har, vi svenskar.


Vy mot Skeppsholmen och fullriggaren/vandrarhemmet af Chapman

Djurgårdsbrunnskanalen
Men Stockholm är Sveriges huvudstad - påståendet att den också skulle vara Skandinaviens huvudstad har börjat gå våra grannar på nerverna. Det knotas allt mera högljutt om att det inte finns något Scandinavia i den mening att det skulle behöva en huvudstad. Alternativt att då vore väl ändå deras huvudstad ett mer lämpligt val. Kanske retar det litet extra med tanke på att vi en gång i tiden var en stormakt som bredde ut oss litet extra på bekostnad av våra grannländer och tvingade dem avträda omfattande landområden - Halland, Skåne, Blekinge, Jämtland etc.


Strandvägen

Hammarby Sjöstad
Det här med "Stockholm - The Capital of Scandinavia", Stockholmsregionens gemensamma varumärke, kan ni läsa mer om hos Stockholm Business Region Development. Jag säger inte emot dem, jag för inte deras talan heller. Det enda jag kan säga, är att det är ett smart och utmanande koncept - och om Köpenhamn eller Oslo eller Helsingfors kommit upp med det först hade nog vi också skurit tänder.


Men Stockholm! En soldränkt sommardag. När man står ombord på Djurgårdsfärjans vibrerande däck, på väg ut mot Djurgården, halvt bländad av solglittret över Saltsjön. Armbågarna mot relingen, vinden rätt i ett solblossande ansikte och stänken från bogsvallet gnistrar som små kristaller i ljuset mot det blåaste av blåa vatten. Då får all världens städer ursäkta, för då vet åtminstone den här nordbon att Stockholm är städernas stad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar